PARTEA I. DREPTUL NATIONAL PRIVIND SIGURANTA PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE
Capitolul I. Cadrul institutional privitor la siguranta pentru produsele alimentare in Romania
Consideratii introductive
Sectiunea 1. Autoritatea Nationala Sanitar‑Veterinara si pentru siguranta alimentelor
1.1. Infiintare, functii
1.2. Atributii
1.3. Organizare si functionare
Sectiunea a 2‑a. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
2.1. Infiintare si obiective
2.2. Atributii
2.3. Organizare si functionare
Sectiunea a 3‑a. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
3.1. Infiintare, rol si functii
3.2. Implicarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in siguranta pentru produsele alimentare
Capitolul II. Formarea si aplicarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare in Romania
Consideratii introductive
Sectiunea 1. Formarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare in Romania
Consideratii introductive
1.1. Elaborarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
1.2. Elaborarea de norme in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
1.3. Elaborarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Sectiunea a 2‑a. Aplicarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare pe plan national
Consideratii introductive
2.1. Aplicarea principalelor acte normative adoptate In domeniul sigurantei pentru produsele alimentare
Sectiunea a 3‑a. Raspunderea pentru produsele alimentare nesigure
3.1. Raspunderea civila delictuala. Conditiile generale ale raspunderii
3.2. Raspunderea pentru produsele defectuoase
3.3. Raspunderea pentru produsele alimentare nesigure
PARTEA A II‑A. DREPTUL INTERNATIONAL SI DREPTUL UNIUNII EUROPENE PRIVIND SIGURANTA PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE
Capitolul I. Dreptul international privind siguranta pentru produsele alimentare
Subcapitolul I. Organizatii si organisme internationale implicate in siguranta pentru produsele alimentare
Consideratii introductive
Sectiunea 1. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura
Sectiunea a 2‑a. Organizatia Mondiala a Sanatatii
Sectiunea a 3‑a. Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor
Sectiunea a 4‑a. Conventia Internationala privind Protectia Plantelor
Sectiunea a 5‑a. Organizatia Mondiala a Comertului
Subcapitolul II. Formarea si aplicarea normelor privind siguranta pentru produsele alimentare la nivel international
Sectiunea 1. Programul mixt FAO/OMS: CODEX ALIMENTARIUS
1.1. Aspecte privind Codex Alimentarius
1.2. Comisia Codex Alimentarius
Sectiunea a 2‑a. Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor si siguranta pentru produsele alimentare
Sectiunea a 3‑a. Conventia Internationala pentru Protectia Plantelor si siguranta pentru produsele alimentare
Sectiunea a 4‑a. Organizatia Mondiala a Comertului si siguranta pentru produsele alimentare
4.1. Sistemul de solutionare a disputelor in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului
4.2. Acordul privind aplicarea masurilor sanitare si fitosanitare
Capitolul II. Dreptul Uniunii Europene privind siguranta pentru produsele alimentare
Subcapitolul I. Crearea normelor in materia privind siguranta alimentara la nivel european
Consideratii introductive
Sectiunea 1. Institutiile Uniunii Europene cu competente in activitatea legislativa
1.1. Comisia Europeana
1.2. Parlamentul European
1.3. Consiliul Uniunii Europene
Sectiunea a 2‑a. Procedurile legislative la nivelul Uniunii Europene
2.1. Procedura legislativa ordinara
2.2. Procedura legislativa speciala
Sectiunea a 3‑a. Ordinea juridica a Uniunii Europene
3.1. Izvoarele primare ale UE
3.2. Izvoarele derivate ale dreptului UE
Subcapitolul II. Aplicarea si controlul normelor privind siguranta alimentara
Consideratii introductive
Sectiunea 1. Cadrul normativ general privitor la siguranta pentru produsele alimentare din Uniunea Europeana. Regulamentul 178/2002
Consideratii introductive
1.1. Obiectiv si domeniu de aplicare
1.2. Principalele obligatii stabilite prin Regulamentul nr. 178/2002
1.3. Principiile aplicabile in sfera sigurantei pentru produsele alimentare dupa adoptarea Regulamentului nr. 178/2002
Sectiunea a 2‑a. Cadrul institutional privind siguranta pentru produsele alimentare. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara
2.1. Infiintarea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara
2.2. Structura Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara
2.3. Atributiile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara
2.4. Procedurile desfasurate de EFSA in legatura cu siguranta pentru produsele alimentare
2.5. Colaborarea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara cu autoritatile competente din statele membre
Sectiunea a 3‑a. Cadrul legislativ al UE referitor la etichetarea produselor alimentare
3.1. Consideratii generale cu privire la cadrul legislativ referitor la etichetarea produselor alimentare
3.2. Conditii privitoare la etichetarea produselor alimentare
3.3. Probleme practice rezultate din etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare
3.4. Dispozitii de drept intern din statele membre privind mentiunile obligatorii suplimentare la etichetare
Sectiunea a 4‑a. Cadrul legislativ al Uniunii Europene referitor la organismele modiicate genetic
Consideratii introductive
4.1. Introducerea pe piata a organismelor modificate genetic
4.2. Probleme practice legate de interpretarea si aplicarea dispozitiilor legale referitoare la organismele modificate genetic
4.3. Etichetarea produselor alimentare modificate genetic
Sectiunea a 5‑a. Reglementarile existente In Uniunea Europeana referitoare la igiena produselor alimentare
Consideratii introductive
5.1. Cerintele generale de igiena. Regulamentul (CE) nr. 852/2004
5.2. Reguli aplicabile produselor alimentare de origine animala. Regulamentul (CE) nr. 853/2004
5.3. Normele specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animala destinate consumului uman. Regulamentul nr. 854/2004
5.4. Controalele oficiale privind conformitatea cu legislatia privind produsele alimentare. Regulamentul nr. 882/2004
5.5. Criteriile pentru efectuarea auditurilor. Decizia Comisiei nr. 677/2006
5.6. Asistarea statelor in elaborarea planului unic de control national. Decizia Comisiei nr. 363/2007 si Decizia Comisiei nr. 654/2008
Anexa I. Resumen de la tesis doctoral: el derecho nacional e internacional relativo a la seguridad de los productos alimenticios
Introducción y metodología
CONCLUSIONES