In perioada 18-28 octombrie 2018, municipiul Targu Mures a gazduit o serie de conferinte, expozitii, concerte si concursuri, grupate sub genericul „100 de ani in 10 zile”. Volumul de fata Volumul inglobeaza comunicari sustinute in cadrul Conferintei cu acelasi titlu – 100 de ani de invatamant. Perspectivele educatiei in urmatorii 100 de ani in Romania, dar si alte contributii referitoare la educatie, la invatamant.
Fara a avea deloc pretentia unui tratat laborios, volumul aduna impreuna un numar de treisprezece contributii pe cat de diverse, pe atat de consistente, ale unor cadre didactice din invatamantul universitar si preuniversitar, cu experienta in domeniul educatiei. Autorii au avut in vedere sistemul formal de invatamant, dar in toate ipostazele sale, respectiv forma cu frecventa, frecventa redusa si la distanta, de la variantele clasice de instruire pana la actuala digitalizare. Totodata, sunt abordate teme precum dificultatile carora au trebuit sa le faca fata scolile, cu deosebire cele din mediul rural, aducerea la numitor comun a sistemelor de invatamant din provinciile unite, situatia profesorimii romane, perspectivele procesului de invatamant in contextul globalizarii si a relatiilor inter etnice; sunt analizate manuale scolare, este accentuata legatura comunitate locala – scoala, sunt propuse directii noi pentru educatie si pentru politicile din domeniul educatiei, sunt surprinse schimburi de experienta cu alte tari, sunt prezentate modele de perfectionare pentru cadrele didactice.
Lucrarea este interesanta pentru toti aceia care isi doresc sa cunoasca stadiile, framantarile si evolutia prin care a trecut procesul de invatamant din aceasta tara, dupa Marea Unire din 1918 pana in prezent, dar si preocuparile, gandurile, simtamintele catorva dintre cei care slujesc invatamantul.