Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

30 de ani de INM, 30 de ani de Drept

ISBN/ISSN: 978-606-27-2185-5
Editura: Hamangiu
190,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Volumul 30 de ani de INM, 30 de ani de Drept este dedicat aniversarii a 30 de ani a Institutului National al Magistraturii si a fost conceput ca un semn peste timp despre activitatea Institutului, despre preocuparile formatorilor, despre oamenii care au slujit ca aceasta scoala de magistratura sa fie ceea ce este astazi.
La aceasta lucrare – care imi doresc sa fie prima dintr-o lunga serie – au fost invitati sa contribuie formatorii cu norma intreaga si formatorii de drept civil si de drept penal care au tinut de-a lungul vremii cursuri sau seminare la Institut. Dupa cum se poate observa, printre autori regasim nu doar judecatori sau procurori, ci si renumiti profesori, avocati si executori judecatoresti.

Tema aleasa – 30 de ani de INM, 30 de ani de Drept – propune ea insasi o retrospectiva a modului in care a evoluat dreptul in Romania in ultimii 30 de ani, realizata din unghiul subiectiv al autorilor, care au contribuit in calitate de practicieni la evolutia lui si care au rememorat, poate, cu nostalgie vremuri trecute. 
Proiectul nostru se adreseaza in primul rand auditorilor, ca o stafeta pe care le-o predam, o amintire despre trecut pe care sa o poarte cu ei in viitor si care sa le mentina vie credinta ca lucrurile merg in directia buna. Ne dorim ca ei sa inteleaga ca dreptul are, ca si istoria, o anumita ciclicitate, de aceea, o buna cunoastere a trecutului ajuta intotdeauna la gasirea unor solutii mai bune pentru viitor. Volumul se adreseaza insa, in egala masura, colegilor judecatori, procurori, avocati, executori, notari, practicieni in insolventa, pentru ca toate studiile incluse aici vorbesc, de fapt, despre preocuparile noastre de zi cu zi, despre framantarile si dilemele pe care le avem, despre modul in care am rezolvat mai bine sau mai rau o parte dintre ele. Nu in ultimul rand, lucrarea se adreseaza studentilor facultatilor de drept, care pot gasi idei sau puncte de pornire pentru viitoare lucrari de licenta sau master si pe care ii asteptam sa devina auditori ai Institutului.

In final, as dori sa multumesc autorilor nu doar pentru participarea la alcatuirea volumului 30 de ani de INM, 30 de ani de Drept, ci si pentru daruirea cu care au desfasurat activitatea la Institut, pentru contributia la consolidarea acestei institutii respectate si apreciate astazi, pentru ca au reprezentat modele pentru generatii de magistrati. Vreau sa precizez ca numele care apar in volum sunt doar o parte dintre cele de care se leaga istoria institutiei si carora le multumesc, deopotriva. Multumesc tuturor celor al caror nume nu apare mentionat undeva, dar care au sprijinit cu devotament acest proiect.

Cristina ROTARU RADU

Directorul Institutului National al Magistraturii

DREPT CIVIL SI DREPT PROCESUAL CIVIL

Evacuarea – abordari substantiale si procedurale (Bogdan Alex ARGHIR)

Procedee si formule aritmetice utilizabile in dreptul civil (Gabriel BOROI)

Omisiunea cercetarii unor motive de apel – un nou caz de contestatie in anulare (Vasile BOZESAN)

Aspecte de evolutie privind controlul casatiei asupra calificarii juridice a faptelor. La limita dintre legalitate si temeinicie (Traian C. BRICIU)

Nulitatea absoluta a actului juridic civil – o dilema procedurala (Veronica Magdalena DANAILA)

O optiune discutabila a noului Cod de procedura civila: largirea sferei de aplicare a nulitatii neconditionate (Bogdan DUMITRACHE)

Impreviziunea – o masura a schimbarii (Scurta privire asupra evolutiei legislatiei si jurisprudentei vizand aplicarea teoriei impreviziunii in contractele de credit incheiate sub imperiul Codului civil de la 1864) (Maria-Oana DUMITRESCU)

30 de ani de drept de proprietate (Diana FLOREA-BURGAZLI)

Evolutia recursului civil in legislatia romana (Simona-Camelia MARCU)

Cateva puncte de inflexiune in evolutia practicii judiciare privind hotararea care tine loc de contract de vanzare (Emilian-Constantin MEIU)

Exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Aspecte de legislatie si jurisprudentiale (Georgeta-Carmen NEGRILA)

Reflectii asupra controlului judecatoresc privind legalitatea actelor administrative tipice (Cristian Daniel OANA)

Comunicarea actelor de procedura in strainatate: in cautarea echilibrului just intre asigurarea garantiilor procesuale, celeritatea si eficienta procedurii (Amelia-Raluca ONISOR)

Protectia victimelor violentei domestice prin mecanisme de drept civil (Cristina Raluca RADU)

Contestatia la executare – evolutie legislativa, doctrinara si jurisprudentiala (Mihaela-Laura RADU)

Suma drepturilor garantate de art. 8 si de art. 10 din Conventia europeana a drepturilor omului (Roxana RIZOIU)

Incuviintarea executarii silite (Ruxandra SIRGHI)

Stabilirea judiciara a termenului in materia imprumutului de consumatie (Camelia-Maria SOLOMON)

Evolutia apelului in legislatia procesual civila din Romania (Mirela STANCU)

Intentia de a incheia contractul, intentia de negociere, solicitarea de oferta si oferta de a contracta: trepte ale vointei juridice in contractele cu formare progresiva (Valeriu STOICA)

Evolutia legislatiei si practicii judiciare cu privire la regimul juridic al incidentelor procedurale referitoare la competenta instantei (exceptia de necompetenta, conflictul de competenta) (Mihnea-Adrian TANASE)

Obligatia de plata a taxei judiciare de timbru. Masurile ce se impun a fi luate de catre judecator atunci cand taxa judiciara de timbru aferenta cererii deduse spre solutionare instantei judecatoresti nu a fost achitata sau a fost achitata in cuantum inferior celui legal. Sanctiunea procedurala aplicabila in cazul neconformarii titularului acesteia (Delia Narcisa THEOHARI)

Verificarea conditiilor intrinseci si extrinseci ale cererii de chemare in judecata la sesizarea instantei de judecata (Alina Gabriela TAMBULEA)

Procedura aplicarii de penalitati, reglementata de art. 906 alin. (1)-(3) C.proc.civ. (Stelian Ioan VIDU)

Evolutia legislativa a ordonantei presedintiale si aparitia unor proceduri asimilate in noile coduri. Examen jurisprudential cu privire la conditiile ordonantei presedintiale (Liviu Gheorghe ZIDARU)

DREPT PENAL SI DREPT PROCESUAL PENAL

Unele aspecte legate de infractiunea de abuz in serviciu (Georgina BODORONCEA)

Perchezitia domiciliara – concept, delimitare si incuviintare (Remus BUDAI)

Combaterea abuzului sexual asupra copiilor prin incriminarea infractiunilor de viol si act sexual cu un minor. Distinctii dintre infractiunea de viol prevazuta de art. 218 C.pen. si infractiunea de act sexual cu un minor prevazuta de art. 220 alin. (2) C.pen. (Oana CHICHERNEA)

Obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului (Alexandru Bogdan GEORGESCU)

Infractiunea continuata. Quo vadis? (Corneliu S.F. IFTIM)

Acoperirea prejudiciului in procesul penal. In cautarea identitatii: circumstanta atenuanta, criteriu de individualizare, cauza de nepedepsire (Lavinia Valeria LEFTERACHE)

Cateva aspecte, mai vechi sau mai noi, despre infractiunea de inselaciune (Cristina ROTARU RADU)

Aspecte de ieri si de astazi privind aplicarea legii penale mai favorabile in cursul procesului (Florin STRETEANU)

Verificarea legalitatii si regularitatii sesizarii instantei (Alexandra Mihaela SINC)

Detalii tehnice
Data aparitiei08 dec. 2022
Categorie generalaVariae
Numar pagini840
Format165x235 mm
Tip copertaCarte brosata