Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Analele Universitatii din Bucuresti - Seria Drept, nr. I din 2012

ISBN/ISSN: 1011-0623
Editura: C.H. Beck
39,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Prima parte pe anul 2012 a Analelor Universitatii din Bucuresti, Seria Drept, cuprinde la rubrica Profesori invitati articolul profesorului Stéphane Guerard care analizeaza diversele experiente si directii de dezvoltare privind autonomia locala in statele membre ale Uniunii Europene.

La rubrica de Doctrina articolul semnat de prof. univ. dr. Dana Apostol Tofan cuprinde o serie de reflectii pe marginea dispozitiilor legale actuale privind regimul juridic aplicabil proprietatii publice, cu sesizarea unora dintre problemele pe care acestea le ridica in practica autoritatilor administratiei publice si, implicit, in jurisprudenta instantelor de contencios administrativ. Articolul semnat de lector univ. dr. Luminita Dima  trateaza problema transpunerii contractelor si punerea in aplicare a Directivei 1997/81/EC in legislatia romaneasca, cu privire speciala asupra ocuparii fortei de munca in regim part time. In articolul semnat de asist. univ. dr. Simona Gherghina autorul concluzioneaza ca, in perspectiva, atat de asteptata, a realizarii unui numar mare de proiecte de investitii publice structurate pe ideea finantarii private (mai ales in conditiile limitarilor semnificative aplicabile cheltuielilor publice), actuala tacere a reglementarilor in ceea ce priveste mecanismele de garantare indirecte, uzuale in astfel de structuri contractuale, nu poate fi mentinuta. Tot in cadrul acestei rubrici, asist. univ. drd. George-Alexandru Ilie aduce o serie de argumente in favoarea ideii ca teoria riscurilor nu se confunda cu niciunul dintre elementele comparatiilor exersate, motiv pentru care se justifica recunoasterea ei drept o institutie autonoma, chemata sa raspunda ipotezei imposibilitatii survenite de executare a unui contract cauzata unei imprejurari fortuite. In articolul sau privind teoria generala a actelor juridice in procesul penal, asist. univ. dr. Andrei Zarafiu subliniaza conditiile generale ale actelor prin care activitatea de procedura penala se realizeaza, indiferent de caracterul lor primar sau secundar. Rubrica mai contine articolul semnat de asist. univ. drd. Daniela-Anca Deteseanu privind  Comisiile pentru Adevar si Reconciliere din America Latina, elaborat in cadrul proiectului de cercetare „ATLAS - Conflict armat, mentinerea pacii, justitie tranzitie: Legea ca solutie”, in care sunt implicate sapte universitati si centre de cercetare din Europa, inclusiv Universitatea din Bucuresti, prin Centrul pentru Drepturile Omului.  

La rubrica Tineri cercetatori este publicata partea a doua a studiului semnat de drd. Catalina Georgeta Matei care incearca sa creioneze natura juridica a concesiunii, asa cum a fost reglementata de legea romana in comparatie cu alte sisteme juridice din Europa si nu numai. Prima parte a acestui studiu a fost publicata in AUB nr. 4/2011.

In cadrul rubricii Jurisprudenta dr. Ramona Delia Popescu realizeaza un comentariu asupra jurisprudentei Curtii Constitutionale privind procedura reexaminarii legii ca urmare a solicitarii Presedintelui Romaniei (Deciziile nr. 1596/2011, 1597/2011 si 1598/2011), subliniind ca deciziile Curtii Constitutionale avand efecte obligatorii erga omnes fata de toate subiectele de drept, acestea sunt opozabile inclusiv Camerei Deputatilor, care, in procedura de reexaminare a legii, ar trebui sa respecte prevederile constitutionale.

Rubrica VARIA contine sinteza participarii echipei Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti la concursul international de drept comunitar – ELMC, etapa regionala, desfasurata in perioada 1-4 martie 2012, la Istanbul.

Detalii tehnice
Data aparitiei03 iul. 2012
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini128
Tip copertaCarte brosata
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice