Partea a II-a a Analelor Universitatii din Bucuresti, Seria Drept, debuteaza la rubrica Profesori invitati cu articolul dlui. prof. Richard Ghevontian cu privire la intrebarea cu privire la constitutionalitate si legislatia Uniunii Europene, din perspectiva deciziei CEJ din 22 iunie 2010.
Rubrica de Doctrina contine prima parte a articolului prof. univ. dr. Gheorghe Piperea privind grupurile de societati si influenta acestora asupra principiilor fundamentale ale contractelor bilaterale, cu referire la o noua viziune asupra comerciantului si a societatii comerciale cuprinse in Noul Cod civil. Rubrica mai contine si un articol in limba franceza, „L’influence du juriste internationaliste humaniste sur la vie juridique nationale – l’exemple d’un pays postcommuniste”, semnat de prof. univ. dr. Corneliu-Liviu Popescu. Articolul semnat de asist. univ. dr. Simona Gherghina subliniaza necesitatea redefinirii la nivel legislativ a notiunii de fonduri publice pentru a integra situatiile complexe in care aceasta se regaseste. Rubrica este completata si de partea a doua a analizei realizate de asist. univ. drd. Vlad Peligrad privind constituirea si functionarea organizatiilor cooperatiste de credit, autorul concluzionand ca regimul juridic al organizatiilor cooperatiste este din anumite perspective foarte restrictiv, lucru ce se rasfrange in mod direct asupra investitorilor interesati in infiintarea si organizarea unor astfel de institutii de credit, iar absolutizarea principiului teritorialitatii va reprezenta, in timp, un factor inhibitor pentru potentialii investitori.
La rubrica Tineri cercetatori drd. Ramona Delia Popescu realizeaza o analiza asupra repartitiei teritoriale a electoratului in circumscriptiile electorale ca modalitate de desemnare a reprezentantilor, in sensul regandirii modalitatii de vot, ponderea si constituirea circumscriptiilor electorale pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.
In cadrul rubricii Jurisprudenta conf. univ. dr. Stefan Deaconu analizeaza jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei privind conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si celelalte autoritati publice, aratandu-se ca judecatorii constitutionali vor trebui sa gaseasca acel „just echilibru” intre autoritatile statului, in asa fel incat norma constitutionala sa primeze, si nu vointa unei majoritati de conjunctura a judecatorilor.
Rubrica Varia are in acest numar un continut bogat, fiind prezentate opt evenimente: Conferinta Decanilor Facultatilor de Drept din Europa Centrala si de Sud-Est (prof. univ. dr. Dan Oancea), Hexagonul facultatilor de drept 2011 (Conducerea Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti), Sesiunea de Comunicari Stiintifice a Studentilor si Masteranzilor Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti 2011 (lector univ. dr. Adriana Almasan), Concursul de procese simulate de drept civil (Studenta Stela Pelican), Participarea echipei Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti la Concursul René Cassin, Participarea echipei Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti la Concursul international de procese simulate Philip C. Jessup (Ana Barbulescu, Bogdan Biris, Maria-Ines Chekkoury-Idrissi si Radu Mihai Serbanescu), Editia a VIII-a a Congresului Mondial al Asociatiei Internationale de Drept Constitutional, desfasurat in perioada 6-10 decembrie 2010 in Ciudad de Mexico (Cosmin Vaduva) si Conferinta „Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN) –2011” (Studenta Ioana Iordache).