Kononov c. Letonia este un studiu de caz, care le permite studentilor aprofundarea unor elemente legate de interpretarea si aplicarea dreptului international public, in contextul specific al unui proces international, si care le ofera posibilitatea de a evalua, in concret, interdependenta problemelor juridice, pe de o parte, si a problemelor juridice si politice, pe de alta parte.
Am ales aceasta cauza datorita complexitatii sale, generata, in primul rand, de faptul ca problematica ei se afla la intersectia mai multor sisteme si subsisteme normative: dreptul intern sovietic si leton, dreptul international general si conventional, si subsistemul specializat al Conventiei europene pentru protectia drepturilor omului. Dincolo de chestiunea permeabilitatii, a dialogului intersistemic, care este recurenta in dreptul international public, Kononov c. Letonia evidentiaza, in plus, si o parte din transformarile profunde care au marcat, in ultimele decenii, dreptul penal international si dreptul aplicabil conflictelor armate.
Diana Botau
Nota introductiva
Observatii
Abrevieri
Capitolul I
Kononov c. Letonia. Articolul 7 (1) al Conventiei si competenta evaziva a Curtii Europene a Drepturilor Omului
§ 1. Kononov c. Letonia. Stare de fapt
§ 2. Kononov c. Letonia si CEDO. Competenta ratione materiae a Curtii
§ 3. Articolul 7 (1) din Conventie: orizontul normei de trimitere, limitele dialogului intersistemic si a competentei ratione materiae a Curtii Europene a Drepturilor Omului
Capitolul al II-lea
Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Cauza Kononov c. Letonia (cererea nr. 36376/04)
§ 1. Hotarare, Camera (Fosta Sectie a III-a), 24 iulie 2008
§ 2. Hotarare, Marea Camera, 17 mai 2010
Capitolul al III-lea
Elemente relevante de drept international
§ 1. Statutul juridic al persoanelor implicate si/sau afectate de conflicte armate internationale
§ 2. Perfidia
§ 3. Represaliile armate
§ 4. Prescriptia raspunderii penale in dreptul international public
§ 5. Note si intrebari generale
Index