Interesul pentru analiza detaliata a tratatelor este determinat de importanta acestui mijloc principal prin care statele, precum si celelalte subiecte de drept international, isi manifesta vointa de a crea raporturi juridice.
Intelegerea rolului si locului tratatului in cadrul relatiilor internationale implica o cunoastere aprofundata a normelor formate pe cale cutumiara si conventionala in domeniu, dar si cunoasterea aspectelor particulare identificate prin studiul practicii statelor si al jurisprudentei instantelor arbitrale si jurisdictionale internationale.
Lucrarea Aspecte teoretice si practice privind tratatul este judicios impartita in sase capitole, in care sunt identificate si analizate, in ordine succesiva, urmatoarele aspecte:
,,Tratatul - izvor principal al dreptului international” (cap. I);
,,Incheierea si intrarea in vigoare a tratatelor” (cap. II);
,,Rezerva la tratat” (cap. III); ,,Aplicarea, efectele, modificarea si interpretarea tratatelor” (cap. IV); ,,Incetarea efectelor tratatelor” (cap. V);
,,Codificarea si dezvoltarea progresiva in dreptul international” (cap. VI).
Parcurgand continutul lucrarii se poate observa o imbinare intre elementele teoretice, prevederile conventionale si expunerea succinta, dar extrem de edificatoare, a imprejurarilor concrete ale cazurilor evocate, ceea ce demonstreaza continutul amplu al lucrarii in acest domeniu.