Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 1/2022

ISBN/ISSN: 2601-5730_01_2022
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Lumea in 2022 este pagina care deschide cel de-al 5-lea an de Cluj Tax Forum Journal. Chiar daca Romania are particularitatile ei, recenta pandemie a coronavirusului COVID-19 ne-a dovedit ca nu exista diferente de esenta intre zonele geografice de pe Terra si ca, in fond, suntem cu totii la fel de vulnerabili si de expusi. Apartinem toti aceeasi lumi. Trecand in revista previziunile in domeniul financiar-fiscal pe anul 2022, printr-un exercitiu de imaginatie si o incantatie magica „Fie sa traiesti in vremuri interesante!” am atins deja viitorul: ● descentralizare financiara (DeFi – decentralised finance); ● blockchain; ●„contracte inteligente” (smart contracts); ● coduri de tip „sursa deschisa” (open source); ● token-uri; ● platforme tech gigantice; ● monede digitale (CBDC – Central Bank Digital Currency); ● emerging markets; ● eficienta energetica a cladirilor.

Cum vremurile interesante sunt insa la pachet cu incertitudinea, doar la final (de an) – punand cap la cap toate detaliile petrecute – vom intelege daca mirajul noului ne-a fost urare sau blestem.


Ce gasim in acest numar:
Noutati fiscale ● Romania adera la Conventia Multilaterala BEPS; ● Comisia Europeana a lansat apelul pentru un feed-back asupra planurilor de a aduce regulile de TVA din Uniunea Europeana in era digitala OCDE;● Orientari privind Preturile de Transfer (Transfer Pricing Guidelines);● Cotele de TVA aplicabile in Europa in 2022.
● In cadrul unui remarcabil efort doctrinar este analizata problematica prescriptiei obligatiilor fiscale in Spania si, mai precis, o cauza particulara de intrerupere a prescriptiei mentionata de art. 68.1 (b) din Codul fiscal: formularea de cereri si contestatii de orice fel de catre contribuabil. Din acest punct, autorul incearca sa demonstreze ca aceasta cauza intreruptiva nu este una logica si, prin urmare, ar trebui sa faca imediat obiectul unei reforme legislative. O propunere pentru o asemenea revizuire este formulata in articol (articol in limba engleza).
Persoana impozabila. I.P.U.R.L. Notiunea de persoana impozabila, similar multor concepte din materia TVA, este marcata de o continua redefinire. Redefinirea acestei notiuni reprezinta si obiectul studiului prezentat in acest prim numar al anului 2022, insa nu in sensul inovativ si evolutiv, ci de rezultat al aprecierilor stricte si necoroborate ale unor organe fiscale. Experienta confruntarilor cu autoritatile fiscale demonstreaza necesitarea reafirmarii unor aspecte de baza prin intermediul justitiei, motiv pentru care lucrarea de fata abordeaza calitatea de persoana impozabila distincta a societatilor civile profesionale, organizate sub forma I.P.U.R.L.-urilor.
● O analiza a principiul protectiei debitorului in executarea silita a creantelor fiscale prin raportare la dispozitiile Codului de procedura fiscala privite in corelatie cu dispozitiile Codului de procedura civila, in scopul de a decela asemanarile si deosebirile dintre procedura executionala fiscala si procedura executionala de drept comun. Sunt evidentiate manifestarile acestui principiu in raporturile executionale de drept fiscal, autorul studiului ajungand la concluzia ca debitorul beneficiaza, in anumite limite legale, de o protectie mai puternica in comparatie cu procedura executionala civila. De asemenea sunt prezentate si propuneri de lege ferenda pentru aplicarea principiului protectiei debitorului in acord cu interesul colectarii creantelor fiscale la bugetul public.
TVA imobiliara. Livrarea unui teren construibil efectuata de o persoana impozabila este supusa TVA potrivit regimului de drept comun, in temeiul art. 9 alin. (1) din Directiva TVA. Insa, in vederea obtinerii unei solutii pentru statele membre care se confrunta cu frauda endemica de tip carusel s-a convenit de catre Consiliul Uniunii Europene permiterea unor derogari temporare de la normele obisnuite privind TVA pentru a preveni frauda in materie de TVA. O asemenea situatie o regasim si in cazul terenurilor construibile. Astfel, potrivit art. 331 lit. g) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal se va aplica taxarea inversa in cazul operatiunilor de livrare a oricaror tipuri de terenuri. Intrebarea se ridica in momentul in care se livreaza un teren, iar la momentul transferului de proprietate este in curs de edificare o cladire. Cum vom aplica regimul de TVA? Se va aplica intotdeauna sistemul taxarii inverse?
Secvente interesante din jurisprudenta interna cuprinsa in acest numar
– Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia contencios administrativ si fiscal din Romania a concluzionat recent in sensul ca simplele alegatii ale autoritatilor fiscale cu privire la existenta unei fraude nu sunt suficiente pentru a justifica negarea caracterului deductibil al cheltuielilor efectuate de un contribuabil. 
– Intr-o cauza solutionata in recurs, Curtea de Apel Timisoara s-a pronuntat asupra existentei dreptului de deducere a TVA intr-o situatie-limita: TVA colectata de catre o societate aflata in faliment al carei cod de TVA a fost anterior anulat, platit la bugetul statului si refuzat la deducere cumparatorului unui bun imobil de la societatea aflata in faliment. 
Stock Options Plan. Pachetele de remunerare bazate pe instrumente de capital reprezinta un foarte bun mijloc de motivare si loializare a angajatilor/administratorilor, armonizand interesele acestor cu cele ale actionarilor. Totodata, sunt instrumente flexibile, putand fi adaptate obiectivelor angajatorului si, sunt foarte eficiente din punct de vedere fiscal. De aceea eforturile depuse de angajatori pentru elaborare unor astfel de scheme de retribuire sunt pe deplin justificate. Ce fel de venituri reprezinta aceste avantaje si cum se impoziteaza acestea putem afla din rubrica de Consultanta fiscala a acestui numar.
● noutati din repertoriul de jurisprudenta in materie fiscala C.J.U.E.
● recenzia unei lucrari de anvergura, publicata recent, ce furnizeaza veritabile ghiduri referitoare la impozitarea cripto-bunurilor intr-un numar de 39 de tari, extrem de utila, in primul rand, pentru un comparativist sau pentru un avocat ori consultant fiscal care studiaza fiscalitatea noilor tehnologii intr-una sau mai multe jurisdictii.


Cuprins
Editorial
Cosmin Flavius COSTAS: Lumea in 2022
NOUTATI FISCALE
Romania adera la Conventia Multilaterala BEPS

ARTICOLE
Maria Teresa MATA SIERRA/ Necesara revizuire a formularii de cereri sau contestatii de orice tip de catre contribuabil ca o cauza de intrerupere a prescriptiei pentru determinarea datoriei fiscale
Natalia SVIDCHI/ Controverse privind notiunea de „persoana impozabila”. Situatia I.P.U.R.L.-urilor
Alin TRAILESCU/ Principiul protectiei debitorului in executarea silita a creantelor fiscale
Larisa MARGINEAN, Diana Ioana BADIU/ O tema de reflectie recurenta: la limita dintre lacuna si incongruenta in materia TVA imobiliare. Noi provocari fiscale

SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
ianuarie – februarie 2022
Cosmin FLAVIUS COSTAS
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA
AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
ianuarie – februarie 2022
Alexandra Maria POP

CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN/ Sisteme alternative de remunerare a angajatilor – stock options plan

RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS/ Taxation of Crypto Assets, Ed. Wolters Kluwer, Alphen aan den Reijn, 2021 – N. Schmidt, J. Bernstein, S. Richter, L. Zarlenga (editori)

Detalii tehnice
Data aparitiei07 sept. 2022
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini68
Format297x210 mm
Tip copertaCapsata