Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Cluj Tax Forum Journal 6/2020

ISBN/ISSN: 2601-5730_06_2020
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 40,00 RON
32,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Proiectul Cluj Tax Forum Journal merge mai departe, incheind al treilea an de existenta. Chiar si in conditiile dificile ale pandemiei si chiar inspirat de aceste conditii, ultimul numar din volumul III, Cluj Tax Forum Journal nr. 6/2020 aduce celor interesati de fiscalitate o colectie interesanta de materiale. Subliniem in continuarea subiectele abordate in rubrica articolelor:
    ● Editorialul acestui numar analizeaza tranzitia permanenta ca modus vivendi si, ca specie, tranzitia fiscala cu anxietatile sale. „Spre ce duce tranzitia fiscala, spre inainte sau spre inapoi, asemeni unui cerc vicios, spre definitivarea situatiei tranzitorii sau spre o situatie diferita din punct de vedere calitativ care sa confirme asteptarile contribuabililor? (...) Cat va rezista secventa de paradis fiscal denumita impozitul pe veniturile microintreprinderilor? Cat va rezista mecanismul de impozitare a dividendelor? Cat vor rezista paradigma si cota de impozitare specifice impozitului pe venit? Cat vor rezista mecanismul si plafoanele din materia contributiilor sociale obligatorii?” (Septimiu Ioan PUT)
    ● In data de 18 decembrie 2020 a fost publicata Decizia nr. 21/2020 prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat recursul in interesul legii in vederea unificarii practicii judiciare cu privire la calculul termenului de prescriptie potrivit O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Publicarea acesteia este extrem de importanta, in special din perspectiva practica. In primul articol al acestui numar din Cluj Tax Forum Journal (6/2020) sunt reliefate dintr-o perspectiva bine intemeiata (Dan DASCALU, Mihail BOIAN) unele aspecte preliminare referitoare la importanta motivarii sale si, mai apoi, detaliat, care sunt controversele carora ea li se aplica din perspectiva stadiului in care se afla acestea, respectiv despre relevanta sa in privinta altor impozite si taxe.
    ● O confuzie in stabilirea corecta a specializarii in care se dispune expertiza judiciara are implicatii majore, concluziile expertizei nemaifiind de natura sa lamureasca corect si complet faptele si/sau imprejurarile supuse analizei. De aceea, asa cum vom vedea in paginile acestui numar, este necesara o evidentiere a deosebirilor dintre cele doua specializari economice conexe: contabilitate si fiscalitate (Mary-Elsa PARVAN)
    ● In cadrul altui studiu, autorul (Alin TRAILESCU) si-a propus, plecand de la conditiile generale de admisibilitate a actiunii in contencios administrativ, sa cerceteze unele aspecte controversate in legatura cu actiunea in anularea actului administrativ-fiscal, vizand in special: admisibilitatea acestei actiuni in lipsa atacarii deciziei de respingere a contestatiei fiscale; exigentele motivarii unei asemenea actiuni; limitele in care organul fiscal are obligatia sa solutioneze contestatia fiscala; momentul de la care curge termenul pentru sesizarea instantei cu anularea actului administrativ-fiscal in situatia nesolutionarii contestatiei fiscale; si sanctiunea aplicabila in cazul depasirii acestui termen.
    ● In materie de recuperare a creantelor fiscale, atragerea raspunderii solidare a fost folosita ca mecanism principal de catre Administratiile Judetene ale Finantelor Publice. In practica recenta a autoritatilor fiscale, atentia a inceput sa se indrepte catre acei contribuabili, in proportie covarsitoare societati, fata de care raspunderea este atrasa, cel putin in aparenta, in raport de criterii obiective, cum ar fi incheierea de conventii cu partenerii contractuali sau angajatii debitorului, initial, alaturi de conditia generala ca ambii contribuabili sa se afle sub control comun. Acest articol isi propune sa analizeze in ce masura aceste conditii sunt nu doar necesare, ci si suficiente pentru ca o astfel de masura a autoritatii sa fie considerata oportuna, astfel incat conditia caracteristica oricarei forme de raspundere, legatura de cauzalitate, sa fie inlaturata (Mirel MORCOV).
    ● articolul in limba engleza din acest numar abordeaza legatura dintre TVA si comertul electronic (e-commerce), oferind o imagine de ansamblu extinsa a cadrului legal european actual privitor la impozitarea comertului electronic, autorul prezentand principalele provocari si probleme cu care s-a confruntat legislatia actuala, precum si amendamentele facute pentru a aborda aceste provocari (Puiu-Ciprian BOBOC).

Alaturat acestor secvente doctrinale veti putea regasi: ca de obicei, jurisprudenta recenta si de interes (a instantelor romane si a C.J.U.E.), noutati fiscale ale momentului, o sinteza a pachetului legislativ adoptat de Parlament pentru modificarea si completarea Codului fiscal din decembrie 2020 (la rubrica de Consultanta fiscala) si o recenzie bine construita de catre domnul Cosmin Flavius  Costas a cartii Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Comentariu pe articole, Eugenia Marin, Ed. Hamangiu , Bucuresti, 2020, pe care o apreciaza ca fiind: „excelent comentariu al unui act normativ de maxima importanta. In multe cazuri, mai ales doctrina reproseaza magistratilor faptul ca vorbesc putin despre jurisprudenta pe care o creeaza si astfel fac mult mai greu de deslusit resorturile care antreneaza configurarea sau modificarea acestei jurisprudente. Acesta este motivul pentru care opinia unui fost magistrat al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie lecturata cu atentie si poate constitui un suport pentru o argumentatie coerenta si completa in litigiile de contencios administrativ (si, evident, fiscal)”.

 

CUPRINS
EDITORIAL
Septimiu Ioan PUT/ Tranzitia fiscala

NOUTATI FISCALE

ARTICOLE
Dan DASCALU, Mihail BOIAN/ Cateva comentarii la cald cu privire la Decizia nr. 21/2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (pronuntata in Complet RIL): disputele fiscale privind impozitul pe profit in care aceasta se aplica in practica si incidenta sa in privinta altor impozite si taxe
Mary-Elsa PARVAN / Cateva considerente practice privind expertizele fiscale in procesele penale
Alin TRAILESCU / Discutii privind admisibilitatea actiunii in anularea actului administrativ-fiscal
Mirel MORCOV / Raspunderea fiscala a persoanei juridice. Necesitatea probarii legaturii de cauzalitate ca element distinct al raspunderii
Puiu-Ciprian BOBOC / TVA si comertul electronic. Cadrul normativ actual si schimbarile anului 2021 (ARTICOL IN LIMBA ENGLEZA)

SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
NOIEMBRIE – DECEMBRIE 2020
Cosmin Flavius COSTAS

REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA
IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE
A UNIUNII EUROPENE
NOIEMBRIE – DECEMBRIE 2020
Alexandra-Maria MURESAN

CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN/ Sinteza a pachetului legislativ adoptat de Parlament pentru modificarea si completarea Codului fiscal

RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS / Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Comentariu pe articole, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2020 – Eugenia Marin

EDITORIAL

Septimiu Ioan PUT / Tranzitia fiscala

NOUTATI FISCALE 

ARTICOLE

Dan DASCALU, Mihail BOIAN / Cateva comentarii la cald cu privire la Decizia nr. 21/2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (pronuntata in Complet RIL): disputele fiscale privind impozitul pe profit in care aceasta se aplica in practica si incidenta sa in privinta altor impozite si taxe

Mary-Elsa PARVAN / Cateva considerente practice privind expertizele fiscale in procesele penale 

Alin TRAILESCU / Discutii privind admisibilitatea actiunii in anularea actului administrativ-fiscal 

Mirel MORCOV / Raspunderea fiscala a persoanei juridice. Necesitatea probarii legaturii de cauzalitate ca element distinct al raspunderii

Puiu-Ciprian BOBOC / TVA si comertul electronic. Cadrul normativ actual si schimbarile anului 2021

SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA noiembrie – decembrie 2020

Cosmin Flavius COSTAS

REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE noiembrie – decembrie 2020

Alexandra-Maria MURESAN

CONSULTANTA FISCALA 

Sorin ROMAN / Sinteza a pachetului legislativ adoptat de Parlament pentru modificarea si completarea Codului fiscal

RECENZII

Cosmin Flavius COSTAS / Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Comentariu pe articole, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2020 

Eugenia Marin 

Detalii tehnice
Data aparitiei27 mai 2021
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini86
Tip coperta297x210 mm, capsata
DE ACELASI AUTOR - Cosmin Flavius Costas
DIN ACEEASI CATEGORIE - Cluj Tax Forum Journal