Conform Notei de fundamentare la O.U.G. nr. 57/2019, Codul administrativ „nu reglementeaza asupra unui domeniu strict delimitat legislativ, ci reprezinta «o opera de legiferare complexa» (conform considerentelor Curtii Constitutionale din cuprinsul Deciziei nr. 681/2018)”, avand ca scop final unificarea si armonizarea tuturor normelor incidente materiei dreptului administrativ, printr-un act normativ unic. Acesta vine sa raspunda unor serii de disfunctionalitati de fond si de tehnica legislativa ale reglementarilor existente, care afecteaza buna functionare a administratiei publice centrale si locale si care au legatura directa sau conexa cu domeniul dreptului public si dreptului administrativ, generate in special de neadaptarea legislatiei la realitatile socio-economice si la complexitatea si dinamica activitatilor aferente furnizarii serviciilor publice esentiale pentru cetateni.
Astfel, Codul administrativ reuneste dispozitiile privind:
• administratia publica centrala;
• administratia publica locala;
• prefectul, institutia prefectului si serviciile publice deconcentrate;
• reguli specifice privind proprietatea publica si privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
• statutul functionarilor publici, prevederi aplicabile personalului contractual din administratia publica si evidenta personalului platit din fonduri publice;
• raspunderea administrativa;
• serviciile publice.
La fel ca in cazul tuturor codurilor din colectia Legislatie a Editurii Hamangiu, au fost intocmite o tabla de materii si un index alfabetic, pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/cuvintelor-cheie cautate. De asemenea, acolo unde este cazul, au fost facute trimiteri la legislatia conexa si la decizii obligatorii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Prezenta editie include cele mai recente modificari aduse Codului administrativ prin O.U.G. nr. 1/2022.
Codul administrativ este tiparit in format A5 (145x205 mm), pe hartie ofset.