Volumul Comparatia in stiintele sociale. Mizele interdisciplinaritatii reuneste lucrarile sustinute in cadrul sectiunii Comparatia in stiintele sociale. Mizele interdisciplinaritatii, a Conferintei Internationale Bienale a Facultatii de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, care s-a desfasurat in luna octombrie 2014. La originea respectivei sectiuni a conferintei, ca si la originea acestei carti colective, se afla un experiment academic care a implicat studenti ai facultatii in anul universitar 2013-2014. Acesta a permis o prima masurare acurata a distantei intre drept, comparatia juridica si interdisciplinaritate, asa cum o percep juristii si cum este aceasta, de fapt, construita de studiile juridice.
Experimentul mentionat a fost gazduit de partea a treia a volumului, intitulata Experimente (Drept, literatura, alte experimente academice).
Dar cartea isi propune, prin angajamentul colectiv generos al contributorilor sai, (si) altceva: sa evalueze posibilitatea si necesitatea interdisciplinaritatii, in general, in stiintele sociale (iar, in particular, in drept, respectiv in dreptul comparat), precum si sa etaleze exercitii de practica juridica interdisciplinara sau, pur si simplu, exercitii de comparatie juridica. Cei doi piloni ai volumului sunt, deci, Interdisciplinaritatea (Epistemologia comparatiei si a interdisciplinaritatii, sectiunea intai) si Comparatia (Exercitii comparative si practica judiciara comparata, sectiunea a doua).
Autorii lucrarilor din acest volum reprezinta atat culturi juridice nationale diverse (astfel, sunt prezente voci provenind din Romania, dar si din Franta, Marea Britanie, Olanda, Italia si Argentina), cat si diferite culturi disciplinare (in masura in care textele sunt propuse de profesori de drept, judecatori, avocati, economisti, traductologi, profesori de literatura comparata sau specialisti in studii culturale).