In anul 1988, cand autorul francez Danièle Mayer a scris fraza „dreptul penal francez a fost predestinat sa se deschida dreptului constitutional”, nici nu si-a putut imagina in acel moment cum dreptul penal avea sa urmeze aceasta miscare.
Astazi apreciem ca aceasta miscare nu a marcat doar dreptul penal francez, ci si dreptul penal roman, intrucat dreptul penal nu numai ca este un drept de constrangere in privinta drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, dar el este esential pentru stabilirea limitelor existentei acestora, dat fiind faptul ca nu poate exista fara un echilibru satisfacator intre eficacitatea represiva si respectul fata de oameni.
Rezultat al unei cercetari doctorale, prezenta tema trateaza un fenomen juridic nou, abordarea lui realizandu-se gradual, pornind de la evolutia si consecintele procesului de constitutionalizare in general, cu studierea mecanismului acestui proces si a efectelor pe care le produce la nivelul intregului sistem de drept, pentru ca, ulterior, sa se urmareasca particularizarea acestui proces in cadrul ramurii de drept penal, cu studierea efectelor specifice produse in cadrul acesteia.
Sursele folosite pentru documentare au fost actele normative relevante in materie, adoptate atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii Europene; literatura de specialitate romana si straina; jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, de la infiintarea ei pana la cea mai recenta; jurisprudenta CEDO; constitutiile altor state; site-urile oficiale ale diferitelor institutii si organisme.
Obiectivele urmarite de tema de cercetare abordata si-au propus sa faciliteze gasirea raspunsului la urmatoarele intrebari:
– Care au fost consecintele adoptarii Constitutiei din 1991 si, ulterior, ale revizuirii ei in anul 2003 asupra Codului penal din 1969 si a Codului de procedura penala din 1968?
– In ce masura a avut loc raspandirea principiilor constitutionale in ramura dreptului penal?
– Ce rol au jucat deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei in adoptarea Legii nr. 15/1968 privind Codul penal si a Legii nr. 29/1968 privind Codul de procedura penala si cum contribuie in prezent Curtea Constitutionala la realizarea unei justitii constitutionale in cadrul ramurii de drept penal?
– Care sunt efectele constitutionalizarii ramurii dreptului penal pe cele trei planuri: legislativ, jurisprudential si doctrinar?
Asa cum autoarea insasi afirma, monografia porneste de la doua preocupari fundamentale. Prima priveste evolutia si consecintele procesului de constitutionalizare in general, cu studierea mecanismului acestui proces si a efectelor pe care le produce la nivelul intregului sistem de drept. Cea de-a doua presupune particularizarea acestui proces in cadrul ramurii de drept penal.
Analiza efectuata debuteaza cu o prezentare a evolutiei si a consecintelor procesului de constitutionalizare in general, cu studierea mecanismului acestui proces si a efectelor pe care le produce la nivelul intregului sistem de drept, pentru ca ulterior sa continue cu analiza acestui proces in cadrul ramurii de drept penal.
In final, se ajunge la o concluzie originala conform careia constitutionalizarea ramurii dreptului penal in Romania s-a produs treptat, inca de la infiintarea instantei constitutionale, cu efecte pe trei planuri: legislativ, jurisprudential si doctrinar.
Bogdan Bucatariu