Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul fiscal, Nr. 1/2011

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
23,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Impozitul minim si modul de reglementare a introducerii, luarii in calcul la definitivarea impozitului pe profit si eliminarea lui a dus in mediul fiscal la o serie de situatii „ciudate”. Eliminarea lui, daca la nivel de contribuabil a dus la o eventuala diminuare a sarcinii fiscale, ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa usureze si munca truditorilor in ale fiscalitatii. Numai ca si dupa moarte acest impozit (sau apendice al impozitului pe profit) ne da batai de cap. De cate ori nu am auzit in ultima perioada intrebari de genul: cum se determina impozitul pe profit pentru anul 2010? perioadele fiscale sunt ani fiscali sau nu? pentru determinarea impozitului aferent perioadei 1 octombrie - 1 decembrie ce venituri si cheltuieli luam in calcul? doar cele aferente trimestrului IV sau cumulat de la inceputul anului (cu scaderea impozitului pe profit (nu a celui minim) aferent primelor trimestre)? cum calculam deductibilitatea a protocol? dar la pensiile private? Din pacate intrebari fara raspuns sau cu raspuns multiplu (numarul variantelor de raspuns crescand pe masura ce aprofundezi tainele fiscalitatii). Dar care raspuns este cel corect? Tare am vrea sa stim.

Totul pleaca de la o interpretare ce se da termenului de perioada fiscala. Unii zic ca e an fiscal, altii ca nu, ci doar o submultime a anului fiscal (ceea ce schimba radical optica). Probabil unele lamuriri ale ministerului vor aduce putina lumina si se va rezolva situatia din punct de vedere practic. Pana la urma cand semnezi pe sume conteaza ce zice cel ce te va controla. Va ramane insa o dilema ce va fi indelung dezbatuta de cei ce vor dori sa inteleaga filozofia fiscalitatii: exista principialitate, exista logica in textele fiscale sau s-a dorit doar o rezolvare „pe fuga” a unei probleme ce a tinut mai mult de o decizie politica? Poate ca era mai bine sa ramana impozitul minim pana la 31 decembrie 2010.

Oricum, reglementarea fiscala rezultata ca urmare a eliminarii impozitului minim seamana intr-un fel cu cea creata de neconcordantele intre O.U.G. nr. 58/2010 si H.G. nr. 731/2010 referitoare la supunerea la contributii a veniturilor de natura profesionala: avem mai multe variante si nu stim care este corecta (sau indiferent de ce argumente sunt pentru fiecare varianta, corecta va fi doar cea care va reprezenta pozitia oficiala a statului). Poate doar perceptia difera: cea referitoare la impozitul minim este mai rafinata, mai din saloanele boieresti, pe cand cealalta era mai gregara. Dar tot un fel de dar grecesc ramane. Troienii stiu asta.
Redactia
Detalii tehnice
Data aparitiei28 ian. 2011
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista