Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul fiscal, nr. 1/2013

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Primul numar al Revistei Curierul fiscal din acest an debuteaza cu Editorialul privind venitul microintreprinderilor: „…supunerea la acest impozit nu mai este optionala (la alegere cu impozitul pe profit), ci obligatorie. Cine pierde si cine castiga? Contribuabilul pierde cel putin posibilitatea de optiune, dar si bani (vor plati impozit si cei pentru care impozitul pe venitul microintreprinderilor era dezavantajos comparativ cu impozitul pe profit) si castiga, in principiu, statul.  Ramane de vazut daca pe langa cresterea veniturilor statului va fi diminuata si evaziunea fiscala.”

Rubrica Info curier cuprinde:
• legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 7-24 ianuarie 2013
• Agenda obligatiilor fiscale pe luna februarie oferita de Ernst & Young
In cadrul rubricii Young IFA Network Emilian Miricescu (lector univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) priveste evolutiile in sistemul de pensii private obligatorii, autorul analizand transformarile petrecute in cadrul acestuia dupa aproximativ cinci ani de functionare.
• Impozite directe
- articolul semnat de Emanuela Matei (Cercetator in stiinte juridice, Facultatea de Drept, Universitatea din Lund, Suedia) prezinta o Hotararea a Marii Camere care clarifica o serie de chestiuni legate de aplicarea in paralel a art. 49 si 63 TFUE, tratamentul fiscal al grupului in contextul legislatiei privind evitarea dublei impuneri economice si dreptul de a introduce o actiune in restituire in situatia in care impozitul a fost impus fara a fi datorat.
- articolul semnat de Maria Pascu (Consultant Senior, Departamentul de Taxe, Boscolo & Partners Consulting Romania) analizeaza introducerea posibilitatii recuperarii pierderilor fiscale inregistrate de societatile participante la o operatiune de fuziune, divizare sau transfer al sediului social intr-un alt stat membru, aratand ca, desi reprezinta un pas important in crearea unui cadru cu adevarat neutru d.p.d.v. fiscal, totusi, autoritatile ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele etape in eliminarea barierelor care mai ingreuneaza inca desfasurarea operatiunilor de reorganizare.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Romana Schuster si Diana Dorca (Tax Senior Manager/Assistant manager, KPMG Romania) subliniaza faptul ca societate comerciala, chiar daca nu are obligatia inregistrarii unei cheltuieli datorita faptului ca a primit doar factura proforma, poate sa-si prezerve dreptul de evidentiere a taxei pe valoarea adaugata in decontul de TVA si, automat, sa isi exercite dreptul de deducere, atata timp cat documentul indeplineste conditiile privind exercitarea acestui drept.
- articolul semnat de Bogdan Costea  (Tax Partner, Viboal FindEx) prezinta procedura vamala 42 si modul de aplicare a scutirii de TVA prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, foarte putine persoane avand cunostinta de existenta si de avantajele acestei prevederi si de modul ei de aplicare.
- articolul semnat de Adrian Benta (Consultant fiscal) contine cateva consideratii privind plata TVA la incasare, autorul concluzionand ca, practic, nu este un sistem de TVA la incasare veritabil, ci este o amanare a colectarii TVA la 90 de zile si, desi este un sistem bun, poate avea efecte dureroase cand nu este aplicat corect.
• Contabilitate
- articolul semnat de Mariana Badoi (Expert contabil) subliniaza faptul ca, incepand cu situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar 2012, reglementarile IFRS se aplica si la nivelul anumitor agenti economici din Romania, aducand in discutie problema aplicabilitatii valorii juste in contextul IFRS 13.
- articolul semnat de Sorin-Constantin Deaconu (Lector univ. dr., Departamentul de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia) abordeaza o serie de aspecte privind determinarea costului de achizitie si a taxelor vamale, autorul propunand ca toate cheltuielile de transport sa majoreze costul achizitie, deoarece va fi avantajat atat statul, dar si operatorul economic.
• Procedura fiscala
- articolul semnat de Horatiu Sasu (Jurist si economist, consultant in afaceri) reprezinta prima parte dintr-un material mai amplu care aduce in discutie problema regimului aplicabil probelor pentru controalele fiscale desfasurate pentru perioadele anterioare si pentru perioada imediat urmatoare (dupa 1 februarie), perioade caracterizate prin schimbari legislative ce afecteaza materia probelor din domeniul fiscal. Prima parte a acestui studiu a fost publicata in Curierul fiscal nr. 12/2012.
• Fiscalitate internationala
- articolul semnat de Luisiana Dobrinescu (Avocat, Dobrinescu Dobrev SCA) arata ca art. 18 TFUE care interzice orice discriminare intre cetatenii statelor membre bazata pe criterii de nationalitate a fost utilizat de Curtea de Justitie ca fundament pentru o intreaga doctrina asupra egalitatii, care interzice discriminarea arbitrara, pe orice fel de criterii; metaforic vorbind, principiile generale de drept sunt acele progenituri ale legislatiilor nationale care, odata scoase in fata de Curtea de Justitie, devin copii teribili: sunt privite extensiv, ingustate dupa necesitati si transformate printr-un proces judiciar, creativ si eclectic.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: judecator dr. Emanuel Albu (Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o serie de hotarari ale ICCJ privind deductibilitatea cheltuielilor facute cu dobanzile aferente unui imprumut, calificarea unui imprumut ca fiind incheiat pe termen scurt sau pe termen lung, accize si scutirea indirecta de la plata.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 19 decembrie 2012 in procedura 3D I SRL impotriva Agenzia delle Entrate – Ufficio di Cremona.
Rubrica Ghid fiscal raspunde in acest numar la intrebari legate de: corectarea inregistrarilor pe cheltuieli, calculul bazei de calcul pentru limita de deductibilitate a rezervei legale de 5% din profit si regimul de impozitare al tichetelor cadou.

Detalii tehnice
Data aparitiei28 feb. 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista