Primul numar al revistei Curierul fiscal din 2017 aduce analize ample ale unor implicatii fiscale, incluzand si ultimele noutatile legislative in materie. Pe scurt, va prezentam continutul revistei.
• Infocurier
- Legislatie nationala fiscal-contabila publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 15 decembrie 2016 - 20 ianuarie 2017
- Legislatie europeana fiscal-contabila publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 15 decembrie 2016 - 20 ianuarie 2017
- Agenda obligatiilor fiscale pentru luna februarie
- Buletin Fiscal al Tuca Zbarcea si Asociatii Tax
• Impozite directe
- Articolul semnat de Ramona Chitu (Tax Senior Manager al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax) analizeaza Modul de impozitare a veniturilor realizate de persoane fizice din cesiunea de creante.
• Procedura fiscala
- Ciprian Paun (Conf.univ.dr., avocat Baroul Cluj, Managing partner) face o analiza a principiului ne bis in idem si a implicatiilor (sau neimplicatiilor) sale practice.
- Nadia-Cerasela Anitei (Prof. univ. dr. Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice, Universitatea „Dunarea de Jos” Galati) ne prezinta amplu care este procedura de sesizare a organelor judiciare competente de catre organele fi scale pentru a efectua urmarirea penala conform art. 132 C.proc.fisc.
• Ghid fiscal
- prezentare de spete si rezolvarea situatiilor puse in discutie avand implicatii practice pentru cititori.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta nationala, culeasa de Emanuel Albu (dr., judecator in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, ICCJ) include luna aceasta doua decizii ICCJ (extrase din revista):
Decizia nr. 3469 din 8 decembrie 2016, Sectia contencios administrativ si fiscal, Inalta Curte de Casatie si Justitie: „Prin Ordonanta din 30 iunie 2016, data in Cauza C-55/16, CJUE (Camera a noua) a declarat ca: „A opta directiva 79/1072/CEE a Consiliului din 6 decembrie 1979 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – Sisteme de restituire a taxei pe valoarea adaugata persoanelor impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul tarii se opune unei reglementari a unui stat membru in temeiul careia, pentru a-si exercita dreptul la rambursarea taxei pe valoarea adaugata, persoanele impozabile sunt supuse unei obligatii generale de a face dovada achitarii acestei taxe”.
Decizia nr. 3195 din 17 noiembrie 2016 Sectia contencios administrativ si fiscal, Inalta Curte de Casatie si Justitie: „Prin Adresa nr. 1051534/10.05.2011, emisa de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, reiese faptul ca organul fi scal a comunicat ca nu poate fi restituit impozitul pe dividende, desi societatea reclamanta solicitase sa i se solutioneze cererea de restituire a impozitului pe veniturile din dobanzile obtinute in Romania, in perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010.
Potrivit art. 88 lit. a) C.proc.fi sc. din 2003, deciziile privind restituiri de impozite etc. sunt asimilate deciziilor de impunere, cu consecinta motivarii in fapt si in drept a acestora, lucru care, in prezenta cauza, este necontestat ca nu s-a realizat, solutia instantei de fond fiind temeinica si legala”.
- Jurisprudenta CJUE
- Hotararea Curtii (Camera a treia) din 5 octombrie 2016 in cauza C-412/15, avand ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata in temeiul art. 267 TFUE de Hessisches Finanzgericht (Tribunalul Fiscal din Hessen, Germania), prin decizia din 24 martie 2015, primita de Curte la 28 iulie 2015 in procedura TMD Gesellschaft für transfusionsmedizinische Dienste mbH c. Finanzamt Kassel II – Hofgeismar
„Trimitere preliminara – Fiscalitate – Taxa pe valoare adaugata – Directiva 2006/112/CE – Scutiri pentru anumite activitati de interes general – Art. 132 alin. (1) lit. (d) – Livrare de organe, sange si lapte, de provenienta umana – Continut –Plasma din sange uman transformata si utilizata in scopuri”
• Index alfabetic si legislativ