Editia de octombrie din 2014 debuteaza cu Editorial: "Liniste pe frontul reglementarii fiscale. Ceva agitatie pe frontul luptei cu evaziunea fiscala. Pe acest fond, finalul de an se apropie cu multe incertitudini cu privire la reglementarile fiscale ce vor fi aplicate de anul urmator. Va fi la fel ca anul acesta, fara nicio schimbare majora? Vom avea o scadere a TVA la legume, fructe, carne? Vor scadea accizele la produsele armonizate (cursul de schimb dupa care ar trebui sa se determine acestea a scazut)? Vom avea cresteri de impozite (mai ales in cazul impozitelor pe cladiri, terenuri si autovehicule)? Vor aparea impozite noi? Vor intra in vigoare noile coduri (fiscal si de procedura fiscala)?
Cei care sunt in masura sa dea raspunsuri (actuali, viitori, posibili, doritori guvernanti) pot cu mare greutate sa ofere raspunsuri ferme (in aceasta perioada impactul anuntarii unor masuri fiscale are o influenta foarte mare asupra votului). Asa ca vom trai la fel ca si in ultimii 25 de ani cu speranta ca Mos Craciun ne va aduce prevederi fiscale favorabile (sau mai putin nefavorabile decat ne asteptam). Cel putin pana dupa jumatatea lunii noiembrie nu se prefigureaza certitudinii cu privire la „Fiscalitate”, editia 2015”.
• Rubrica Info curier cuprinde:
- legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 22 septembrie – 19 octombrie 2014
- agenda obligatiilor fiscale pe luna noiembrie 2014.
• Impozite directe
- articolul semnat de Alin Lazar (Tax Consultant, Biris Goran Consulting SRL) analizeaza posibile scenarii de reglementare fiscala cu privire la bacsisuri.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Vlad Ghinescu (Tax Consultant, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax) analizeaza procedura de restituire a diferentei dintre nivelul standard al accizelor pentru motorina utilizata drept combustibil de catre operatorii ce transporta marfa sau persoane si nivelul accizelor diferentiat prevazut in Codul fiscal, specific pentru acesti contribuabili din punctul de vedere al H.G. nr. 537/2014.
- articolul semnat de Horia Matei (Senior Tax Consultant, BDO Tax) analizeaza tratamentul TVA al tranzactiilor intragrup in situatia in care sucursala unei companii straine apartine unui grup TVA, prin prisma clarificarilor aduse de catre CEJ in cauza FCE Bank vs. Agenzia delle Entrate (C-210/04).
- articolul semnat de Adrian Benta (Consultant fiscal) prezinta solutii pentru situatia platii unui avans catre un furnizor de bunuri dintr-un alt stat membru si a obligatiei de emitere a autofacturii de catre societatea din Romania
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Steluta Anton (Payroll Accountant, Accace) analizeaza prevederile Codului muncii cu privire la concediul de odihna, mai exact, ca, in practica, angajatul nu poate renunta la concediul sau de odihna, iar angajatorul nu ii poate ingradi salariatului acest drept.
- articolul semnat de Mihaela Mitroi, Alina Petrescu (Partener, Departamentul de consultanta fiscala/ Manager, Departamentul de impozitare persoane fizice, PwC) face o prezentare a tratamentului fiscal prevazut de legislatia romana cu privire la beneficiile extra-salariale care, in alte state, sunt utilizate ca instrument de politici publice.
• Analize, Opinii
- articolul semnat de Mihaela Mitroi, Alexandra Smedoi, Andreea-Madalina Stanica (Lider Servicii Fiscale si Juridice/CFA - Senior Manager, departamentul de Impozite Directe si Fiscalitate Internationala/Senior Consultant, departamentul de Impozite Directe si Fiscalitate Internationala, PwC Romania) fac o analiza a noii „ordini mondiale” in fiscalitatea internationala, in sensul ca ultimii ani au fost caracterizati de investigatii privind practici fiscale potential abuzive in cazul unora dintre cele mai mari corporatii multinationale din lume (de exemplu, Google, Apple, Starbucks) care indica faptul ca noua „ordine mondiala” are in prim plan eforturile indreptate spre combaterea si descurajarea practicilor fiscale abuzive
- articolul semnat de Nadia-Cerasela Anitei (Conf. Univ. dr., Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice, Universitatea „Dunarea de Jos”, Galati) si Roxana Elena Lazar (Lect. Univ. dr. asociat, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi) face o tecere in revista a practicilor de combatere a evaziunii fiscal la nivelul UE.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: Emanuel Albu (judecator dr., Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o hotarare a ICCJ cu privire la nerespectarea conditiilor legale privind declararea ca inactiva a societatii comerciale furnizoare si o hotarare privind decizia de regularizare a situatiei privind obligatiile fiscale suplimentare ale unei societati comerciale
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 2 octombrie 2014 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara in procedura Orgacom BVBA impotriva Vlaamse Landmaatschappij.