Numarul din luna octombrie a revistei Curierul fiscal include o multime de articole ce adreseaza cele mai noi reglementari prin cele doua rubrici nou-create – Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala. In acelasi timp, luna aceasta includem si cateva probleme practice de contabilitate. Nu in ultimul rand, ca numar de numar, avem jurisprundeta fiscala nationala si cea a CJUE si Ghidul fiscal prin care ancercam sa va oferim raspunsuri la intrebarile primite pe adresa redactiei.
• Infocurier
- Legislatie nationala si fiscal-contabila publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 25 septembrie - 24 octombrie 2015
- Legislatie europeana fiscal-contabila publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 25 septembrie - 24 octombrie 2015
- Agenda obligatiilor fiscale pentru luna noiembrie
• Noul Cod fiscal
- Articolul semnat de Adrian Benta (Drd. ec., Consultant Fiscal, Auditor Financiar) prezinta care este reglementarea fiscala pentru impozitarea veniturilor realizate de persoanele fizice in baza conventiilor civile, dar si cum urmeaza sa se schimbe in Noul Cod fiscal.
• Impozite directe
- Emilian Miricescu (Conf.univ.dr., Departamentul de Finante, Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, ASE Bucuresti) semneaza un articol in care prezinta importanta incadrarii corecte ca salariat sau PFA din perspectiva stabilirii sumei unui impozit, a unei taxe sau unei contributii sociale obligatorii, cand autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic a tranzactiei/activitati.
• Noul Cod de procedura fiscala
- Alexandru Cristea (Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax) prezinta modificarile cele mai importante aduse de Noul Cod de procedura fiscala, in complexitatea sa.
- Articolul semnat de Ruxandra Toma (Tax Associate, Baker Tilly Klitou and Partners Business Services SRL) abordeaza dobanzile si penalitatile aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2016, la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura fiscala.
• Contabilitate
- Articolul semnat de Loredana Danila si Salomeia Guta (Managaer/Asistent manager, KPMG Romania) abordeaza asocierile in participatie, din perspectiva contabila, data fiind aparitia tot mai desa a acestor forme de organizare fara personalitate juridica.
• Opinii
- Luciana Rainov (Associate, Biris Goran SPARL) propune un mic exercisiu de imaginatie, in contextul Noului Cod fiscal, si anume, Uniune fiscala europeana, o transformare substantiala a normelor de drept fiscal si o armonizare profunda cu normele fiscale ale altor state europene.
- Articolul semnat de Emanuela Matei (Of Counsel, Mircea & Asociatii, Cercetator Asociat al Centrului de Studii de Drept European) porneste de la Planul de Actiune nr. 3 pregatit de OCDE/G20 pentru prevenirea Erodarii Bazei de Impozitare si Transferului Beneficiilor („BEPS”) care contine un set de solutii pentru consolidarea regulilor privind societatile straine controlate. In perspectiva posibilitatii adoptarii de catre Romania, articolul din luna octombrie propune, in lumina dreptului UE, sa examineze problemele, avantajele si contradictiile pe care un astfel de regim le poate implica.
- Articolul semnat de Nadia-Cerasela Anitei si Roxana-Elena Lazar (Prof. univ. dr., Facultatea de stiinte Juridice, Sociale si Politice, Universitatea „Dunarea de Jos” Galati /Conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Petre Andrei”, Iasi) face o trecere in revista a reglementariii Directiei Generale Antifrauda Fiscala.
• Jurisprudenta fiscala
- Dr. Emanuel Albu (Judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie) prezinta 2 decizii ale ICCJ, Sectia de contecios administrativ si fiscal: Decizia nr. 2785 din 27 septembrie 2015: Operatiuni economice efectuate cu societati comerciale declarate contribuabili inactivi. O.P.A.N.A.F. nr. 1167/2009 pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi si Decizia nr. 2491 din 15 iunie 2015: Obligatii fiscale datorate Fondului de Mediu pentru deseurile generate de ambalajele introduse pe piata interna.
- In rubrica Jurisprudenta fiscala a CJUE luna aceasta, va prezentam Cauza C-277/14, procedura PPUH Stehcemp sp. j. Florian Stefanek, Janina Stefanek, Jarosław Stefanek impotriva Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi.
• Ghid fiscal
- Horatiu Sasu (Juristconsult, Consultant in afaceri) ofera raspuns la intrebarile cititorilor:
„Daca, datorita specificului activitatii, nu se poate stabili o norma si am dori sa platim angajatul in functie de numarul de ore lucrat – in baza unui tarif orar stabilit, pe
baza de fise de pontaj. Programul de salarii – Revisal – nu permite decat inregistrarea de contracte de munca cu salariu brut/ luna, ceea ce eu nu stiu decat la sfarsitul lunii, cand vad cate ore lucrate sunt. Pe de alta parte, contractul trebuie inregistrat la inceputul lunii. Exista vreo scapare pentru aceasta situatie?”
• Index alfabetic si legislativ