Numarul de noiembrie al Revistei Curierul fiscal debuteaza cu Editorialul privind Black Friday: „Un Black Friday putea fi considerata si aplicarea TVA la incasare. Cel putin teoretic pe multi ii putea ajuta. Dar tot mai multe voci din piata spun ca modul in care este reglementata la noi aplicarea TVA la incasare poate crea multe neajunsuri.”
Rubrica Info curier cuprinde:
• legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 27 octombrie - 2 decembrie 2012
• Agenda obligatiilor fiscale pe luna decembrie oferita de Ernst & Young
In cadrul rubricii Young IFA Network Emilian Miricescu (lector univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) analizeaza fiscalitatea veniturilor obtinute de persoanele fizice din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, subliniind ca pentru persoanele fizice care isi desfasoara activitatea independenta in mod individual fara salariati exista oportunitatea optimizarii obligatiilor fiscale prin determinarea venitului net fie in sistem real , fie pe baza normelor de venit.
• Impozite directe
- articolul semnat de Silviu Sandache si Laura Iancu (senior Tax Manager/senior Tax Consultant, Deloitte) cuprinde unele consideratii privind incurajarea investitilor in Romania prin potentiala majorare a deducerilor pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, autorii aratand ca in cadrul strategiei europene pentru anul 2020 se vizeaza in mod specific obiectivul de a investi 3% din PIB-ul Uniunii Europene in cercetare-dezvoltare, un astfel de obiectiv trebuind sa atraga atentia sectorului privat asupra necesitatii de a investi in acest domeniu, dar si a autoritatilor nationale care ar trebui sa ia masuri pentru incurajarea unor astfel de investitii.
- articolul semnat de Vigi Radu (tax partner, Viboal FindEx) analizeaza structurile offshore, in contextul unei fiscalitati apasatoare si imprevizibile, putandu-se naste tentatia de a explora structuri care sa ofere beneficii fiscale prin prisma unei rate de impunere foarte scazute sau chiar nule.
- articolul semnat de Adriana Ion (consilier superior, ANAF) ofera o imagine de ansamblu asupra locatiunii si impozitului pe venit, cu privire speciala asupra consecintelor fiscale ale veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, stabilirii venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor, impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit, stabilirii impozitului in cazul optiunii pentru determinarea venitului net in sistem real, stabilirii impozitului final pentru veniturile realizate din inchirierea in scop turistic si asupra platilor anticipate de impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Ramona Jurubita si Madalina Stefan (partener Servicii Fiscale/consultant Servicii Fiscale, KPMG Tax) subliniaza faptul ca legislatia romaneasca restrictioneaza persoanelor impozabile dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri/servicii efectuate de la contribuabili declarati inactivi (din punct de vedere fiscal) sau a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata, principiile sistemului comun de TVA, precum si jurisprudenta europeana putand contrazice aceasta abordare.
- articolul semnat de Dinu Petre si Alexandra Ologu (avocati, Cunescu, Balaciu & Asociatii) trateaza tot noutatea anului 2013 – sistemul TVA la incasare –, aratand ca, desi sistemul presupunea conceptual ca un contribuabil nu era obligat la plata TVA daca la randul sau nu primea plata pretului facturat de la clientul sau, in legislatia romaneasca se prezinta de fapt ca un fel de perioada de gratie/amanare de 90 de zile, instituita in favoarea unei anumite categorii de intreprinderi mici si mijlocii.
• Contributii sociale
- articolul semnat de Daniela Dona si Anca Bucur (Manager senior/Consultant senior, Departamentul Servicii de contabilitate si consultanta fiscala, PricewaterhouseCoopers Romania) analizeaza posibilitatea recuperarii sumelor pentru indemnizatii medicale de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, care, in hatisul birocratic actual, reprezinta o continua piatra de incercare pentru angajatori.
• Fiscalitate internationala
- articolul semnat de Emanuela Matei (cercetator in stiinte juridice, Facultatea de Drept, Universitatea din Lund, Suedia) aduce in discutie problema limitelor autonomiei fiscale ale statelor membre in situatiile transfrontaliere, aratandu-se ca exercitarea autonomiei fiscale este conditionata de respectarea dreptului UE, iar domeniul ei de referinta este definit ca un spatiu rezidual obtinut prin extragerea sferei dispozitiilor fiscale deja armonizate, din totalitatea masurilor fiscale in vigoare.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: judecator dr. Emanuel Albu (Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o serie de hotarari ale ICCJ privind conditiile pentru aplicabilitatea Conventiei privind evitarea dublei impuneri incheiata intre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA si consecintele contestatiei fiscala formulata de o persoana care nu are calitatea de subiect al raporturilor juridice fiscale nascute din deciziile respective.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: Cosmin Flavius Costas (Avocat, membru al Baroului Arad, asist. univ. drd. la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept) prezinta hotararea din 8 noiembrie 2012, in afacerea C-511/10, Finanzamt Hildesheim c. BLC Baumarkt GmbH & Co. KG. Actiune preliminara formulata de Bundesfinanzhof (Germania).
In cadrul rubricii Conferinte Florin Dobre (asistent univ. drd., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, Secretar General YIN Romania) prezinta evenimentele organizate in luna noiembrie 2012 de IFA Romania, ce au avut ca obiectiv prezentarea celor mai importante modificari din legislatia fiscala nationala si internationala, iar Ioan Lazar (lector univ. dr., Facultatea de Drept si Stiinte Sociale, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, lector corespondent INPPA, avocat Baroul Alba) prezinta un raport privind activitatea didactica si de cercetare a Institutului de Drept Fiscal Austriac si International al Universitatii Economice din Viena din perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013.
Rubrica Ghid fiscal raspunde in acest numar la intrebari legate de: contractul de concesiune pentru un teren situat intr-un parc industrial, neimpozitarea salariului unei persoane care este doctorand al unei universitati in baza Legii invatamantului nr. 1/2011 si tratamentul din punct de vedere al TVA al unei asocieri in participatiune.