Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul fiscal, nr. 11/2013

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna noiembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de dl. Vlad Peligrad si dl. Cristian Valeriu Radu, avocati Clifford Chance Badea. Tema este foarte interesanta si de actualitate si vizeaza existenta efemera, de numai 8 zile, a Codului insolventei. Pe data de 4 octombrie 2013, dupa un proces de legiferare fulger in care proiectul Codului insolventei astfel cum era propus spre a fi adoptat de Parlament (proiect la care s-a lucrat intens si la care si-au adus aportul numerosi profesionisti din domeniu) a suferit modificari semnificative din cauza urgentei cu care s-a dorit a fi aprobat, Guvernul a publicat O.U.G. nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, act normativ des discutat in practica drept „Codul insolventei”. Concluzia autorilor: „Este foarte greu sa trecem in revista toate efectele produse de aceste manifestari legislative neinspirate din domeniul insolventei, insa cu siguranta ca practica va scoate la suprafata situatii bizare care sfideaza logica juridica”.

Curierul legislativ subliniaza cele mai importante acte normative din perioada 1 - 30 noiembrie 2013, inclusiv exceptiile de neconstitutionalitate admise, recursurile in interesul legii admise si publicate si deciziile CEDO publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunilor august-septembrie 2013, realizate de Daniela Ivan, respectiv de Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.

Dreptul afacerilor

Rubrica cuprinde:
 - articolul Limitele libertatii economice/libertatii de a intreprinde. Conceptul de clauza abuziva in jurisprudenta CJUE, semnat de dna. Andreea Stanescu. In concret, limitarea libertatii contractuale prin Legea nr. 193/2000, respectiv interdictia de a include clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii, poate fi asimilata ca fiind o limitare indirecta a libertatii economice, dand expresie obligatiilor statului reglementate prin art. 135 din Constitutie. Conceptul de clauza abuziva este definit in Legea nr. 193/2000. Aceasta trebuie insa aplicata in lumina Directivei Consiliului 93/13/CEE, asa cum a fost interpretata de CJUE in hotararile preliminare.
- articolul Alegerea membrilor consiliului de administratie sau a membrilor consiliului de supraveghere prin „metoda votului cumulativ”. Aplicabilitatea limitata a acestei metode in cazul facilitarii exercitarii dreptului de vot prin corespondenta semnat de dl. Dragos Calin. Adunarea generala a actionarilor nu este numai un eveniment important in viata unei societati pe actiuni, este organul suprem al societatii in cadrul caruia, prin votul actionarilor, se formeaza vointa sociala a societatii. In cadrul articolului, dupa o prezentare generala a modalitatilor de exercitare a dreptului de catre actionari, sunt prezentate in cadrul unui studiu de caz aplicabilitatea limitata a metodei „votului cumulativ” pentru alegerea membrilor consiliului de administratie sau a consiliului de supraveghere, dupa caz, in functie de modul de administrare a companiei, in cazul in care societatea faciliteaza actionarilor exercitarea dreptului de vot prin corespondenta.

Drept privat

Rubrica cuprinde:
- articolul Regimul juridic al inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata ca urmare a neindeplinirii obligatiei de participare la sedinta de informare privind medierea, semnat de dl. Cosmin Vasile si de dna. Ana Mihai, avocati Zamfirescu Racoti & Partners. Studiul are in vedere prevederile legale prevazute de Legea nr. 192/2006 si Codul de procedura civila. Corecta aplicare a unui text de lege presupune, printre altele, si intelegerea exacta a ratiunii edictarii sale, careia ii corespunde o finalitate urmarita de legiuitor. Analiza scopului urmarit de legiuitorul roman prin instituirea procedurii prealabile a participarii la sedinta de mediere trebuie privita intr-un context mai larg, cel al tendintelor europene in materie.

- articolul Normele conflictuale privind mostenirea – in viziunea Codului civil si a regulamentelor europene semnat de dl. Claudiu Buglea. Autorul isi propune sa analizeze aspecte ce tin de legea aplicabila actelor juridice unilaterale, dar si contractelor. Demersul acestei analize, se structureaza pe doua planuri: analiza reglementarii din legislatia romaneasca, vizand mostenirea; analiza reglementarii europene din materia succesiunii.

Drept public

Rubrica cuprinde articolul Despre inexistenta actelor administrative, exceptia de nelegalitate si securitatea raporturilor juridice. Cateva conexiuni semnat de dl. Ovidiu Podaru. Desi aproape toti autorii de drept administrativ abordeaza conceptul de „inexistenta”, in general jurisprudenta este destul de saraca in aceasta materie. Poate pentru ca ilegalitati de o asemenea amploare administratia savarseste mai rar. Poate pentru ca, in asemenea situatii, actul administrativ inexistent nici nu este pus in executare, astfel incat nici nu exista persoane vatamate. Si totusi, uneori practica judiciara se intalneste cu asemenea ipoteze, iar doctrina existenta nu raspunde la unele probleme teoretice, dar cu semnificative consecinte pragmatice: un act inexistent poate fi anulat?

Drept penal

Rubrica cuprinde comentariul Incheierii din 28 martie 2013 a Curtii de Apel Pitesti, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie si este semnat de dl. Marius Andreescu. Speta ofera ocazia unei analize succinte a doua importante aspecte privind legalitatea rechizitoriului ca act de sesizare a instantei: 1) obiectul si limitele verificarii regularitatii actului de sesizare pe care instanta are competenta de a o efectua, in temeiul dispozitiilor art. 300 C.proc.pen.; 2) deosebirile procedurale dintre dispozitia instantei de a restitui cauza organului care a intocmit actul de sesizare, aplicand prevederile art. 300 alin. (2) C.proc.pen., iar pe de alta parte, situatiile in care instanta poate hotari restituirea cauzei, in vederea refacerii urmaririi penale, facand aplicarea art. 332 C.proc.pen.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – august-septembrie 2013.

In rubrica Instrumente veti regasi un articol dedicat Directivei 2013/48/UE privind dreptul de acces la un avocat in cadrul procedurilor penale, semnat de dna. Roxana Popescu. Directiva 2013/48/UE stabileste norme minime comune cu privire la dreptul de acces la un avocat in cadrul procedurilor penale, astfel incat oricarei persoane suspecte sau care face obiectul unei masuri privative de libertate sa i se garanteze beneficiul asistentei de specialitate. Directiva prevede, in special, participarea avocatului la interogarea persoanei, prezenta acestuia in cadrul masurilor dispuse in timpul anchetei, dreptul de a informa persoane terte despre masura privativa de libertate, precum si luarea in considerare a nevoilor specifice ale persoanei vulnerabile.

Ca in fiecare numar revista se incheie cu un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei19 dec. 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini68
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice