Revista Curierul fiscal din luna noiembrie va aduce o serie de articole interesante si noutatile legislative in materie fiscala si contabila, atat la nivel national, cat si la nivel european. Pe scurt despre continutul revistei Curierul fiscal nr. 11/2016:
• Infocurier
- Legislatie nationala fiscal-contabila publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 4 noiembrie 2016 - 23 noiembrie 2016
- Legislatie europeana fiscal-contabila publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Romaniei in perioada 4 noiembrie 2016 - 23 noiembrie 2016
• Dreptul afacerilor
Alexandru Cristea (Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax) si Beatrice Boghean (Tax Consultant al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax) clarifica unele aspecte ale bunurilor lipsa din gestiune in cazul inventarierii
Noile reguli de imigrare incepand cu septembrie 2016 sunt prezentate de Bogdan Dinca [KPMG Romania, Manager, Immigration Services (Global Mobility Services)] cu referinte la O.G. nr. 25/2014 .
• Procedura fiscala
Dinu Petre, Vlad Simion semneaza impreuna articolul ce vizeaza aspect practice relevante in cazul contestarii creantelor fiscale in cadrul procedurii insolventei contribuabilului.
Doamna Nadia-Cerasela Anitei ne prezinta notiunea de probe din Codul de procedura fiscala intr-un articol amplu.
• Diversitate economica
Colegiile de supraveghetori reprezinta o componenta importanta a reformei bancare, aspect prezentat de Carmen Adriana Gheorghe
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta nationala, culeasa de Emanuel Albu (dr., judecator in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, ICCJ) include luna aceasta urmatoarea decizie:
Decizia nr. 1756 din 3 iunie 2016, Sectia contencios administrativ si fiscal
Inalta Curte de Casatie si Justitie: „Dupa casarea cu trimitere spre rejudecare, la dosarul instantei de fond, au fost depuse documente din care a rezultat ca a existat o inadvertenta datorata procesului de reorganizare a societatii reclamante, din S.C. Ocolul Silvic Horea-Apuseni RA in S.C. Ocolul Silvic Horea-Apuseni SRL, care este o inadvertenta minora ce nu poate duce la concluzia ca facturile respective nu sunt documente justificative.
De altfel, instanta de fond, in mod corect, s-a raportat la jurisprudenta CJUE (cauza C-429/09) care a stabilit ca persoana impozabila beneficiaza de dreptul de deducere a TVA pentru serviciile prestate de o alta persoana impozabila atunci cand facturile contin toate informatiile referitoare impuse de art. 22 alin. (3) lit. b) din Directiva a VI-a 77/388/CEE a Consiliului privind armonizarea legislatiilor statelor membre, in special cele necesare pentru identificarea persoanei care a intocmit facturile, iar in cauza, in privinta acestor facturi, au fost indeplinite cerintele formale, furnizorii au colectat TVA, care a fost varsat la bugetul de stat.
In conditiile in care lucrarile de impadurire, amenajare pasune, amenajare paduri, lucrari de igienizare efectuate in paduri, terenuri pentru pasunat etc. cuprinse in facturile emise de diversii prestatori, sunt specifice regimului silvic si au fost efectuate in cadrul fondului forestier administrat de reclamant, fiind lucrari ce se impuneau a fi efectuate de catre acesta, se poate considera ca sunt indeplinite conditiile cerute de art. 21 C.fisc., respectiv sunt cheltuieli deductibile pentru ca au fost efectuate in scopul realizarii de venituri”.
- Jurisprudenta CJUE: Hotararea CJUE in procedura Evo Bus GmbH impotriva Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti.
„Trimitere preliminara – Articolul 99 din Regulamentul de procedura al Curtii – Sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata – Dreptul la rambursare – A opta directiva 79/1072/CEE – Conditii de obtinere a rambursarii – Impunerea altor conditii fata de cele prevazute la art. 3 si 4 – Obligatia de a face dovada achitarii taxei – Admisibilitate”
• Index alfabetic si legislativ