Numarul de februarie al revistei Curierul fiscal este unul special, intrucat se implinesc 10 ani de la aparitia primei editii a revistei.
Editorialul de luna aceasta marcheaza acest moment special pentru echipa editoriala a revistei, pentru autorii ei si pentru cititorii fideli de 10 ani:
„In aceasta luna Revista Curierul Fiscal a implinit 10 ani de la prima aparitie: un prilej de bucurie, dar si de crestere a responsabilitatii. Un moment in care gandurile si multumirile noastre se indreapta catre toti cei care au facut ca aceasta revista sa se nasca, sa se dezvolte si sa devina un reper al analizei fiscalitatii. Un moment in care gandurile se indreapta si catre cititorii nostri, fara de care nu am fi existat. 10 ani.
Ce inseamna 10 ani in viata unei reviste? O parte din existenta ei (daca vorbim de reviste cu traditie si zeci de ani in spate); un numar de ani greu de atins (daca vorbim de reviste care dispar din peisaj dupa cateva aparitii editoriale). Dar ce inseamna, totusi, primii 10 ani din viata unei reviste? Speranta, ezitarile inceputului, entuziasmul dat de reusita, cresterea de la an la altul si confirmarea. Permanenta preocupare de a veni in intampinarea cititorilor cu solutii la problemele de zi cu zi, satisfacerea nevoii de informare, oferirea de analize.
La multi ani Curierul fiscal! La cat mai multi cititori multumiti! La cat mai multi autori valorosi! La cat mai multe articole interesante! Si nu uitati – noi dam ora exacta in fiscalitate.”
Cat despre cuprinsul revistei, va prezentam pe scurt rubiricile si articolelel de luna aceasta:
• Infocurier
- Legislatie nationala fiscal-contabila publicata in Monitorul Oficial al Romaniei
- Legislatie europeana fiscal-contabila publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
- Ordin nr. 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer
- Agenda obligatiilor fiscale pentru luna martie 2016
- Luna aceasta, Lucian Tatu (redactor-sef al revistei Curierul fiscal) semneaza un articol „10 ani de fiscalitate alaturi de Curierul fiscal” care face o trecere in revista a ultimilor 10 ani de fiscalitate din Romania, de la prima editie a revistei Curierul fiscal pana astazi.
• Impozite directe
- Daniela Petrar (Expert Contabil, Consultant Financiar, Rödl & Partner Romania) semneaza un articol privind noutatile pe care 216 le aduce cu privire la preturile de transfer, mai ales in contextu in care potrivit Noului Cod fiscal, toate companiile care efectueaza tranzactii cu persoane afiliate au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer.
Alexandru Manucu (Tax Senior Consultant, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax) abordeaza subiectul „stock option plans”, planuri de fidelizare a anagajatilor, in contextul primei definitii oferite de legislatia fiscala romaneasca in Nolul Cod fiscal.
• Impozite indirecte
- Diana Feldrihan (Paun Ciprian Law Office, Avocat Baroul Cluj) face o trecere in revista a efectelor unei decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, intr-o speta fiscala, aflata in succesiunea logica a deciziilor instantei europene de aparare a principiilor bunei-credinte si a neutralitatii TVA asupra chestiunilor legate de fictivitatea operatiunilor comerciale si de prestari servicii, cauza C-419/14 din 17 decembrie 2015, in procedura „WebMindLicenses Kft. Impotriva Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Adó- és Vám Főigazgatóság”.
• Procedura fiscala
- In dorinta de a combate evaziunea fiscala si pentru a asigura transparenta in materie de fiscalitate, Comisia Europeana si OCDE au initiat schimbul automat international de informatii. Medeea Popescu si Cristina Badan (Assistant Manager/Consultant, KPMG Romania) semneaza astfel un articol care prezinta implicatiile practice ale standardului global privind de schimbul automat de informatii fiscale intre jurisdictii.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprundenta nationala fiscala
- Jurisprundeta CJUE
• Index