Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul fiscal, nr. 3/2013

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul de martie al Revistei Curierul fiscal debuteaza cu Editorialul privind reducerea TVA la alimentele de baza: „La moda in aceasta perioada este posibilitatea reducerii TVA la paine (un posibil proiect pilot ce se va putea implementa in a doua perioada a anului, ce poate fi urmat apoi, daca rezultatele sunt favorabile, de reducerea TVA la carne si alte produse alimentare). Care ar fi conditia (mai ales sub presiunea FMI) de a reusi acest proiect: aplicand cota de TVA de 9% sa se ajunga la incasari la buget mai mari decat aplicand cota de TVA de 24%. Se poate, dar cu o crestere foarte mare a economiei fiscalizate si o diminuare consistenta a evaziunii fiscale. Greu de crezul pe termen scurt.”
Rubrica Info curier cuprinde:
• legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 1-24 martie 2013
• Agenda obligatiilor fiscale pe luna aprilie oferita de Ernst & Young
In cadrul rubricii Young IFA Network Emilian Miricescu (lector univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) evidentiaza facilitatile fiscale ce conduc la diminuarea bazei de calcul aferente impozitului pe veniturile microintreprinderilor, obligatoriu din data de 1 februarie 2013 pentru contribuabilii care indeplinesc conditiile legale, pe baza unui studiu de caz.
• Impozite directe
- articolul semnat de Raluca Mihaila si Georgiana Gheorghe (Manager / Consultant senior, Servicii de consultanta fiscala, PwC) trateaza deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile aferente imprumuturilor contractate de la persoane afiliate, subiect cu atat mai interesant cu cat se afla la intrepatrunderea dintre regulile specifice de deductibilitate si legislatia privind preturile de transfer.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Ciprian Paun (conf. univ. dr., Universitatea „Babes-Bolyai”, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, avocat in Baroul Cluj) analizeaza deductibilitatea TVA in cazul serviciilor de care beneficiaza asociatul-administrator, autorul considerand ca prestarile de servicii avocatiale, al caror obiectiv consta in evitarea unor sanctiuni penale impotriva unor persoane fizice, administratori ai unei intreprinderi obligate la plata impozitului, nu ii dau acestei intreprinderi dreptul de a deduce, cu titlu de taxa in amonte, TVA ul datorat pentru serviciile prestate.
• Procedura fiscala
- articolul semnat de Horatiu Sasu (Jurist si economist, consultant in afaceri) prezinta cateva exemple prin care autorul sugereaza unele posibile indreptari pentru neconcordantele dintre actele normative fiscale, subliniind de asemenea ca alte neconcordante dintre actele normative fiscale si cele din domeniul civil sau comercial nu le mai poate indrepta decat legiuitorul.
- articolul semnat de Adriana Ion (consilier superior, ANAF) ofera o imagine de ansamblu asupra raspunderii solidare in procedura fiscala, cu privire speciala asupra raspunderii solidare cu debitorul, raspunderii solidare pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil, raspunderii solidare a persoanei juridice cu debitorul declarat insolvabil sau declarat insolvent si regulilor procedurale in materie.
• Fiscalitate internationala
- articolul semnat de Alina Costache si Ionut Mastacaneanu (Consultant / Senior Manager, Servicii Fiscale, KPMG Tax) concluzioneaza ca, desi se poate observa intentia legiuitorului de a alinia regulamentele finale ce implementeaza prevederile Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) cu cerintele mentionate in cadrul modelelor de acordurilor bilaterale, totusi, in momentul de fata, inca exista neconcordante intre cele doua seturi de reglementari, iar acest aspect poate fi critic procesului de conformitate pentru institutiile ce isi desfasoara activitatea atat in interiorul, cat si in afara unei tari ce a semnat un acord bilateral FATCA cu IRS.
- articolul semnat de Luisa-Maria Tivrisi (Jurist, Directia Generala de Impozitare si Uniune Vamala a Comisiei Europene) prezinta, pe scurt, cu precadere in domeniul specific al impozitarii directe, caracteristicile procedurii pentru incalcarea obligatiilor care revin in temeiul Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, autorul aratand ca, sesizata fie printr-o cerere de hotarare preliminara, fie ca urmare a unei actiuni initiate de Comisie, Curtea analizeaza pentru a stabili daca o norma fiscala nationala este compatibila sau nu cu dispozitiile de dreptul UE.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: judecator dr. Emanuel Albu (Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o serie de hotarari ale ICCJ privind documentele justificative pentru impozitul pe profit si TVA, decizia de solutionare a unei contestatii fiscale, actul administrativ-fiscal si operatiunea de compensare.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 17 ianuarie 2013 in procedura LVK – 56 EOOD impotriva Direktor na Direktsia „Obzhalvane i upravlenie na izpalnenieto” – Varna pri Tsentralno upravlenie na Natsionalnata agentsia za prihodite.
In cadrul rubricii Conferinte Ioan Lazar (lector univ. dr., Facultatea de Drept si Stiinte Sociale, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, lector corespondent INPPA, avocat Baroul Alba) prezinta conferinta internationala „Dezvoltarea unui mediu fiscal pentru crestere si competitivitate”, desfasurata in perioada 18-19 ianuarie 2013, la Universitatea Economica din Viena, Institutul de Drept Fiscal Austriac si International.

Detalii tehnice
Data aparitiei19 apr. 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista