Numarul 3 al Revistei Curierul fiscal debuteaza cu Editorial: „Schimbarea Guvernului, bucuria... Cu tam-tam-ul specific mediului politic romanesc a fost instalat si Guvernul Ponta 3. In ceea ce priveste politica fiscala, cel putin la modul declarativ, nu s-a schimbat nimic sau mai nimic (doar niste oameni si partide). La fel si la nivel de promisiune: reducerea CAS, scutirea de profit reinvestit, reducerea TVA la 19%, reducerea cotelor de impozitare la salarii (de fapt introducerea unor cote progresive pe transe) etc., dar toate acestea doar daca exista spatiu fiscal. Cuvantul cheie este „spatiul fiscal”, deci obligatoriu o mai buna colectare la buget a impozitelor si taxelor (ca reducerea cheltuielilor statului este o varianta nerealista).
Totusi, cum legislatia fiscala nu sta pe loc, pana la realizarea spatiului fiscal, au fost adoptate unele masuri cu impact imediat pentru contribuabili: reducerea nivelului dobanzii datorate ca urmare a neplatii la scadenta a impozitelor de la 0,4% pe zi, la 0,3% pe zi; eliminarea obligativitatii certificarii declaratiilor fiscale anuale de catre un consultant fiscal (dar se recomanda certificarea deoarece reprezinta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala), dar si alte masuri referitoare la TVA, accize, compensare etc. (legiferate prin O.U.G. nr. 8/2014).”
• Rubrica Info curier cuprinde:
- legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 10 februarie – 9 martie 2014
- agenda obligatiilor fiscale pe luna aprilie 2014
• YIN
- articolul semnat de Emilian-Constantin Miricescu (Conf. univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) abordeaza problema existentei unei corespondente intre contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj si indemnizatia de somaj.
• Impozite directe
- articolul semnat de Ionut Bohalteanu (Partener, Musat & Asociatii) analizeaza impozitarea veniturilor din economii realizate sub forma dobanzilor.
- articolul semnat de Ioana Cartite (Senior Tax Consultant, Biris Goran Consulting SPARL) prezinta o serie de sfaturi practice cu privire la Declaratia 101 privind impozitul pe profit, intrucat exista erori de forma si de fond, uneori cauzate de unele neclaritati ale Codului fiscal.
- articolul semnat de Adrian Benta (Consultant fiscal) analizeaza un studiu de caz privind raspcumpararea actiunilor proprii, abordand problema din punctul de vedere al incidentei elementelor similare veniturilor si cheltuielilor asupra impozitului pe profit
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Mircea Maier (Partener, Ciobotaru, Schelean, Maier, Gavrila) face o analiza complexa cu privire la justificarea livrarilor intracomunitare de bunuri din perspectiva scutirii operatiunilor de la plata TVA.
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Vlad Craciun si Niculae Done (Tax Manager/Senior Tax Partner, KPMG) prezinta o cerinta fiscala veche, dar de actualitate – certificarea declaratiilor fiscale, in contextul reglementarilor relevante pe care le regasim si in alte jurisdictii fiscale.
• Procedura fiscala
- articolul semnat de Dinu Petre (Avocat Partener, Cunescu, Balaciu si Asociatii) trateaza problema atragerii raspunderii solidare in materie fiscale, prin raportare la aparitie O.P.A.N.A.F. nr. 127/2014.
- articolul semnat Andreea Geacu (Senior Consultant, Mazars) face o analiza a unor noutati legislative, mai ales din perspectiva certificarii declaratiilor fiscale, dar nu numai, modificarile prezentate fiind, in principal, cele aduse de O.U.G. nr. 8/2014.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: Emanuel Albu (judecator dr., Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o hotarare a ICCJ cu privire la faciilitatile fiscale acordate potrivit prevederilor O.G. nr. 92/2009 si actul administrativ prin care se constata pierderea acestora, precum si nerespectarea cerintelor Normelor de acordare a amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen si o hotarare cu privire obligatiile fiscale neachitate in termenul legal si accesoriile calculate de organul fiscal.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 6 februarie 2014 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara de catre Curtea de Apel Oradea (Romania) in procedura SC Fatorie SRL impotriva D.G.F.P. Bihor.
• Opinii
- articolul semnat de Adina Cristina Gyorgy (Doctor in finante) trateaza subiectul guvernarii in domeniul fiscal.
• Ghid fiscal