Revista Curierul fiscal din luna aprilie debuteaza cu Editorial: „Editorial
In fiecare an luna aprilie debuteaza cu ziua pacalelilor. Dar nu tot ce se intampla pe 1 aprilie este o pacaleala. Unele lucruri sunt reale, chiar daca in urma aplicarii lor sunt multi pacaliti. Nici anul 2014 nu a facut exceptie, asa ca 1 aprilie a adus o „pacaleala” soferilor: cresterea accizei la combustibil cu 7 eurocenti pe litru. Totusi, in cazul transportatorilor «pacaleala» a fost putin indulcita prin posibilitatea de recuperare a 4 eurocenti din cei 7.
Dar pana la urma ce inseamna cresterea cu 7 eurocenti pe litru: daca nu apar alte influente asupra pretului de vanzare la pompa (ceea ce este putin probabil), este vorba de 41 bani/litru, adica o crestere a pretului la pompa cu 6-7%. Lasand la o parte ca orice crestere a fiscalitatii nu este de dorit, indiferent de nivelul cresterii, totusi, la prima vedere cresterea nu este chiar asa de importanta daca analizam evolutia pretului benzinei si motorinei in ultimii 6 ani (o crestere de mai mult de 2 ori a pretului la pompa). Mai important pentru popularizarea acestei cresteri de accize au fost disputele cu iz politic si «micile pacaleli» cu privire la rolul acestei accize (tot de la 1 aprilie a crescut si acciza la tigarete, dar putem spune ca aceasta crestere a trecut aproape neobservata).
Ce se stie ca urmare a majorarii acestei accize este faptul ca vom circula mai scump pe aceleasi drumuri (cel putin deocamdata) si ca este posibil (daca exista vointa politica si bani la buget) ca in viitor sa circulam si pe autostrazi (nu neaparat din cauza accizei). Oricum majorarea accizei (care nu este un venit fiscal cu o destinatie speciala in finantarea unor cheltuieli) nu va reprezenta automat o resursa pentru finantarea construirii autostrazilor, ci va fi un venit la buget ce nu va finanta in mod direct o anumita cheltuiala a statului, ci va finanta, alaturi de celelalte venituri bugetare, cheltuielile statului (acciza se depersonalizeaza prin incasare si intra in marea galeata a incasarilor bugetare ce nu au destinatie speciala).
Deci, pana la a prinde viteza pe autostrada, sa ne obisnuim cu noul nivel al accizei si sa inghitim si aceasta «pacaleala».”
• Rubrica Info curier cuprinde:
- legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 10 martie - 13 aprilie 2014
- agenda obligatiilor fiscale pe luna mai 2014
• Impozite directe
- articolul semnat de Alina Man (Associate, Musat & Asociatii) analizeaza stimulentele de natura fiscala oferite entitatilor care realizeaza cheltuieli de cercetare-dezvoltare in scopul cresterii profitului sau al scaderii costurilor.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Alin Negrescu si Ruxandra Romaniuc (Senior Manager/Consultant Servicii fiscale KPMG) trateaza vanzarea bunurilor imobile cu plata in rate, si anume daca din punct de vedere al TVA aceasta tranzactie ar trebui privita si tratata in mod distinct de operatiunea principala de vanzare a bunurilor imobile, respectiv drept o operatiune de creditare, scutita fara drept de deducere.
- articolul semnat de Horia Matei (Senior Tax Consultant, BDO) prezinta scutirea achizitiilor intracomunitare de bunuri efectuate de companiile care beneficiaza de mecanismele europene de rambursare a TVA, scutire care, incepand cu 1 ianuarie 2014, a fost transpusa in Codul fiscal prin art. 142 alin. (2) lit. c).
- articolul semnat de Valentin Durigu, Raluca-Loredana Udroiu (Senior Manager/Assistant Manager, Servicii fiscale indirecte, KPMG) trateaza dificultatile create in aplicarea ultimelor modificari aduse prevederilor legislative in materie de accize.
- articolul semnat de Mircea Maier (Partener, Ciobotaru, Schelean, Maier, Gavrila) face o analiza complexa cu privire la justificarea livrarilor intracomunitare de bunuri din perspectiva scutirii operatiunilor de la plata TVA.
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Adrian Benta (Consultant fiscal) prezinta un studiu de caz privind costul prestatiilor pentru tratament si odihna – o facilitate ce ar putea fi folosita.
- articolul semnat de Bogdan Marculet (Avocat, Niculeasa Litigators & Tax Preparatory) analizeaza problema gasirii echilibrului intre dreptul de deducere a TVA si lupta impotriva evaziunii fiscale prin studierea jurisprudentei CJUE si jurisprudenta instantelor romane pentru a releva care sunt drepturile si obligatiile operatorilor economici in materie de deducere a TVA in fata unei fraude fiscale.
• Procedura fiscala
- articolul semnat Amasoa Musat (Avocat, DLA Piper) prezinta avantajele suspendarii executarii silite fiscale prin depunerea unei scrisori de garantie bancara si efectele suspendarii asupra curgerii dobanzilor si a penalitatilor de intarziere.
• Fiscalitate internationala
- articolul semnat de Mihaela Mitroi si Ioana Rosca (Partener, Liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica, Consultant senior, Departamentul de consultanta fiscala si juridica PwC) prezinta evolutiile in materie de fiscalitate pe plan international in contextul publicarii raportului OCDE „Abordarea fenomenului de erodare a bazei impozabile si transferului profiturilor” (BEPS) si al Planului de actiune BEPS.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: Emanuel Albu (judecator dr., Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o hotarare a ICCJ cu privire la cererea formulata in temeiul dispozitiilor art. 117 C.proc.fisc. si ale Ordinului M.F.P. nr. 1899/2004 si refuzul autoritatii fiscale de restituire a sumelor cerute.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 6 martie 2014 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara formulta de catre Commissione tributaria provinciale di Genova (Italia) in procedura Dresser Rand SA impotriva Agenzia delle Entrate, Direzione Provinciale, Ufficio Controlli di Genova.