Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Fiscal Nr. 4/2016

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
32,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna aprilie a revistei Curierul fiscal se apleaca asupra unor subiecte de actualitate pentru fiscalitatea din Romania: impozitul pe cladiri, aplicarea in practica a unor noi prevederi din Noul Cod de procedura fiscala, probleme legate de TVA, dar si prezentarea si, pe alocuri, analizarea jurisprudentei nasionalesi europene in materie de taxe.

Din cuprins:
•    Infocurier
-    Legislatie nationala si europeana fiscal-contabila publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 28 mrtie - 24 aprilie 2016
-     Agenda obligatiilor fiscale pentru luna mai 2016

•    Impozite directe
-   Alexandru Manucu (Tax senior consultant, Tuca Zbarcea si Asociatii Tax) semneaza un articol privind obligatiile de natura fiscala determinate de transferul titlurilor de participare si in special schimbarile intrate in vigoare in legislatia fiscala de la 1 ianuarie 2016
-   Ioana Cartite (Senior tax consultant, Biris Goran Consulting) analizeaza mult-discutatul impozit pe cladiri conform Noului Cod fiscal care isi schimba metoda de calcul, in sensul ca impozitarea cladirilor ar trebui sa se faca in functie de destinatia cladirilor (rezidentiala, nerezidentiala sau mixta) si nu de calitatea proprietarului cladirilor (persoana fizica sau persoana juridica), prevederi care nu elimina in totalitate eventualele neclaritati si lasa loc la interpretari.

•    Impozite indirecte
-    Diana Feldrihan (avocat Baroul Cluj, PCA Law Office) prezinta problema aplicarii si deducerii TVA a serviciilor medicale, care au creat intotdeauna o problema pentru organele fiscal.

•    Procedura fiscala
-   Dinu Petre si Vlad Simion (Avocat partener/Avocat in cadrul „SCA Cunescu Balaciu si Asociatii”) prezinta procedura nou introdusa in Noul Cod de procedura fiscala la art. 162, „Publicarea listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante”, mai ales din perspectiva notificarii pe care trebuie sa o faca autoritatile inainte de publicarea listei debitorilor.
-    Ciprian Paun (Conf.univ.dr., avocat Baroul Cluj, Managing partner PCA LAW OFFICE) prezinta situatia fostului administrator al societatii aflate in insolventa de a ataca decizia de impunere si a termenului in care poate ataca aceasta decizie, pornind de la practica autoritatilor fiscale de a respinge aceasta actiune pe motiv de inadmisibilitate si impactul acestei practici cu privire la dreptul la aparare din perspectiva CJUE.

•    Dreptul afacerilor
-    Horatiu Sasu (Consultant in afaceri, jurist) continua in aprilie un articol inceput in Curierul fiscal nr. 3/2016 privind problema serviciilor de consultanta, caci solutia deducerii contractelor de consultanta este diferita in 2016 fata de 2015, dar se aplica reatroactiv.

•     Jurisprudenta fiscala
-    Jurisprudenta nationala, culeasa de Emanuel Albu (dr., judecator in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, ICCJ) include luna aceasta doua decizii ale ICCJ:
-    Decizia nr. 423 din 17 februarie 2016: „Potrivit art. 127 alin. (4) din Codul fiscal1 institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale daca institutiile publice ar fi tratate ca persoane neimpozabile, precum si a celor prevazute la alin. (5) si (6). Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/20042, stabilesc, la pct. 3 de explicitare a art. 127 din Codul fiscal, ca „Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, distorsiuni de concurenta rezulta atunci cand aceeasi activitate este desfasurata de mai multi operatori economici, dintre care unii beneficiaza de un tratament fiscal preferential, astfel incat contravaloarea bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate de acestia nu este grevata de taxa pe valoarea adaugata, fata de ceilalti operatori economici care sunt obligati sa greveze contravaloarea livrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii efectuate cu taxa pe valoarea adaugata“. Deci, din punct de vedere al regimului aplicabil operatiunilor impozabile care intra in sfera de plata a taxei pe valoarea adaugata, intimata reclamanta este o persoana impozabila ce datoreaza TVA de la momentul depasirii plafonului de scutire, fiind incidente prevederile art. 127 alin. (4) din Codul fiscal, in sensul existentei unei distorsiuni concurentiale in raport de ceilalti operatori economici platitori de TVA, ce realizeaza o activitate similara celei desfasurate de revista Obiectiv, astfel cum corect au stabilit organele fiscale emitente ale actelor administrativ fiscale contestate in cauza”.
-    Decizia nr. 2992 din 2 octombrie 2015: „Imposibilitatea societatii de leasing de a reusi recuperarea de la utilizator a bunurilor care fac obiectul unui contract de leasing financiar ulterior rezilierii acestuia din culpa utilizatorului, in pofida demersurilor intreprinde de societatea respectiva in scopul recuperarii acestor bunuri si in pofida lipsei oricarei contraprestatii ulterioare rezilierii amintite, nu poate fi considerata o livrare de bunuri efectuata cu titlu oneros. Or, in cauza, intimata a depus in fata instantei de recurs o serie de inscrisuri pentru a dovedi demersurile facute pentru recuperarea bunurilor ce au facut obiectul contractelor de leasing financiar reziliate, dar acestea nu au fost contestate de organele fiscale, nici de catre recurenta si au fost mentionate si de catre instanta de fond”.

•    Jurisprudenta CJUE
-    Hotararea CJUE din 28 ianuarie 2016, in cauza C-64/15, in procedura BP Europa S impotriva Hauptzollamt Hamburg Stadt
„Trimitere preliminara – Fiscalitate – Regimul general al accizelor – Directiva 2008/118/CE – Neregula produsa pe parcursul unei deplasari a produselor accizabile – Deplasare a produselor in regim suspensiv de accize – Produse lipsa la momentul livrarii – Perceperea accizei, in lipsa dovezii privind distrugerea sau pierderea produselor”

•    Index alfabetic si legislativ

Detalii tehnice
Data aparitiei11 mai 2016
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini48
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice