Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul fiscal, nr. 6/2013

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul de iunie al Revistei Curierul fiscal debuteaza cu Editorialul privind amanarea aplicarii cotei reduse de TVA pentru paine si introducerea impozitului forfetar: „dupa ce a fost anuntata cu surle si trambite, aplicarea acestor masuri fiscale se va amana. De ce? Motive vehiculate au fost destule: nu se poate face acum rectificare bugetara (asta inseamna ca nu se genereaza suficiente venituri din aceste facilitati si trebuie taiate unele cheltuieli) sau inca nu sunt stabilite toate elementele tehnice. Pana la urma ceea ce conteaza este ca masurile nu sunt chiar atat de bune pe termen scurt. Politica statului si, poate, angajamentele internationale, nu permit spatiu de manevra fiscala.”

Rubrica Info curier cuprinde:
• legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 12-30 iunie 2013
• Agenda obligatiilor fiscale pe luna iulie oferita de Ernst & Young
• Ghidul ANAF privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii Europene
In cadrul rubricii Young IFA Network Emilian Miricescu (lector univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) studiaza modalitatea de calcul a impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) aferente pensiilor obtinute de persoanele fizice.
• Impozite directe
- articolul semnat de Alina Putica si Oana Tudorache (Senior Assistant/Manager, Servicii Fiscale, KPMG Tax) priveste ultimele modificari legislative privind diurna, concluzionand ca indemnizatiile de delegare/detasare precum si orice alte sume de aceeasi natura,  nu vor intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale, daca nu depasesc limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
- articolul semnat de Sorin-Constantin Deaconu (lector univ. dr., Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba-Iulia) analizeaza regimul cheltuielilor deductibile, partial deductibile si nedeductibile la persoanele fizice autorizate, aratand ca indiferent daca se primeste o anumita factura, dar nu exista document de plata (chitanta, ordin de plata spre exemplu), acea suma din factura nu poate fi inscrisa in registrul jurnal ca si cheltuiala deductibila.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Mihaela Hampu-Curca (Supervising Senior, Mazars) prezinta un caz recent judecat la Curtea Europeana de Justitie, Rusedespred, care contine concluzii interesante cu privire la aplicarea principiului neutralitatii TVA in favoarea persoanei impozabile, atunci cand legislatia nationala contine prevederi care incalca acest principiu.
- articolul semnat de Lorena Tudor si Andreea Dereli (Manager/Consultant senior, departamentul de impozite indirecte, PwC) recomanda ca in cazul tranzactiilor in lant sa se acorde o importanta deosebita prevederilor contractuale cu privire la conditiile de transport si a prevederilor legislative valide in tarile implicate in tranzactii.
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Ciprian Paun (conf. univ. dr., Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Universitatea „Babes-Bolyai”, avocat in Baroul Cluj) subliniaza ca dreptul national aplica nexusul si traditia statelor europene si americane, definind intr-o succesiune foarte interesanta o realitate complexa in care sediul permanent este definit intr-o relationare fizica sau intangibila cu locul dezvoltarii afacerii conform conceptiei americane.
• Contabilitate
- articolul semnat de Marinela-Daniela Manea (lector univ. dr., Universitatea „Valahia”, Targoviste) trateaza gradual etapele stabilirii rezultatului la institutiile publice finantate din bugetul unitatilor administrativ-teritoriale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate.
• Procedura fiscala
- articolul semnat de Adriana Ion (consilier superior, ANAF) ofera o imagine de ansamblu asupra garantiilor in procedura de administrare a creantelor fiscale, cu privire speciala asupra masurilor asiguratorii si constituirea garantiilor, consemnarii de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului, scrisorii de garantie bancara, fideiusiunii si ipotecii in contextul Codului civil si gajului.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: judecator dr. Emanuel Albu (Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta doua hotarari ale ICCJ privind conditiile legale pentru cererea de suspendare a executarii si raspundere fiscala solidara.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 20 iunie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara in procedura Teritorialna direktsia na Natsionalnata agentsia za prihodite – Plovdiv impotriva Rodopi M 91 OOD; hotararea din 27 iunie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara in procedura Minister Finansów impotriva RR Donnelley Global Turnkey Solutions Poland sp. Z o.o.; hotararea din 13 iunie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara in procedura Promociones y Construcciones BJ 200 SL; hotararea din 27 iunie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara in procedura Vodafone Malta ltd., Mobisle Communications ltd. impotriva Avukat Ġenerali, Kontrollur tad Dwana, Ministru tal Finanzi, Awtorita’ ta’ Malta dwar il Komunikazzjoni.
In cadrul rubricii Doctrina Ioan Lazar (lector univ. dr., Facultatea de Drept si Stiinte Sociale, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, lector corespondent INPPA, avocat Baroul Alba) subliniaza faptul ca importanta dreptului fiscal se releva in relatia dintre drepturile si obligatiile statului in raport cu cele ale cetateanului contribuabil, prin asigurarea unui echilibru in conflictele care pot aparea intre organismele fiscale si contribuabili, datorate greselilor sau excesului de putere de care administratia fiscala poate da dovada, diferende care pot fi remediate in procedura contenciosului fiscal.

Detalii tehnice
Data aparitiei16 iul. 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista