Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul fiscal, nr. 7-8/2015

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
31,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul de vara al revistei Curierul fiscal aduce analize asupra unor prevederi importante din Noul Cod fiscal(precum impozitul pe microintreprinderi), extinderea aplicarii scutirii de impozit pe venit in anumite domenii, precum si o analiza a mult discutatelor preturi de transfer in contextul tranzactiilor cu active nercoporale. Pe langa aceste analize, raspundem la intrebarile cititorilor prin rubrica Ghid fiscal si va prezentam si cateva decizii nationale si europene in materie fiscala.
 
Infocurier
- Legislatie fiscal-contabila nationala si europeana (M.Of. nr. 442 din 22 iunie 2015 - M.Of. nr. 597 din 7 august 2015)
- Agenda obligatiilor fiscale pentru luna septembrie
 
Impozite directe
- Articolul semnat de Izabela Stoicescu (Senior Tax Consultant al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax) porneste de la noutate ca republicarea Ordinului privind incadrarea in activitatea de creatie de programe de calculator a adus cu sine eliminarea listei specializarilor pe care trebuie sa le aiba inscrise in diplomele de absolvire angajatii care aplica scutirea. In acest context, o intrebare valida care se pune este daca un angajat care indeplineste toate celelalte criterii pentru a beneficia de scutirea de impozit pe venit (a se vedea mai jos criteriile) poate sa aiba inscrisa orice specializare in diploma obtinuta?
- Articolul semnat de Doina Stefanescu (Consultant fiscal, Departamentul de consultanta fiscala, contabila si de personal, Roedl & Partner Outsourcing SRL) face o trecere in revista a principalelor aspecte al impozitului pe venitulmicrointreprinderilor in contextul adoptarii Codului fiscal.
- Articolul semnat de Lavinia Bartos si Iulia Butnaru (fondatoare TaxWise) analizeaza problema preturilor de transfer in contextul tranzactiilor cu active necorporale avand in vedere noutatile adoptate de OCD, mai exact, planul de actiune Base Erosion and Profit Shifting („BEPS”), care isi propune, inca din iulie 2013, sa puna capat planificarii fiscale si mutarii artificiale a profiturilor in jurisdictii favorabile din punct de vedere fiscal.
- Bianca Vlad si Adela Topescu (Senior Manager/Senior consultant, departamentul de Impozitare Indirecta, PwC Romania) analizeaza impactul reducerii cotei de TVA la 9% pentru produsele alimentare, de la 24%.
 
Impozite indirecte
- Emanuela Matei (Of counsel, Mircea & Asociatii) abordeaza problema conceptului de „going concern” si deductibilitatea cheltuielilor aferente in dreptul TVA, in contextul cauzei CJUE Nolato unde se dezbate situatia revendicarii dreptului de deducere a TVA platita in amonte pentru servicii de consultanta.
 
Procedura fiscala
- Adrian Benta si Dragos Patroi (consultanti fiscali) analizeaza chestiunea amnistiei fiscale, din perspectiva unui studiu de caz, amnistia pentru reincadrarea activitatii PFA din activitate independenta in activitate salariala, studiu de caz aplicabil pe profesia de farmacist(a).
- Articolul semnat de Sorin Biban (Tax Manager, Biris Goran) porneste de la introducere in Noul Cod de procedura fiscala a principiului proportionalitatii, o prevdere binevenita, facand, in acelsi timp, o analiza a practicii recente a organelor fiscale si a modului in care aceste vor fi sau nu capabile sa faca o reala aplicare a acestui principiu.
 
Dreptul afacerilor
- Articolul semnat de Ciprian Paun (conf.univ.dr., Avocat Baroul Cluj) analizeaza aplicabilitatea extinsa a Legii nr. 209/2015 in cazul contractelor de administrare-managament, in contextul in care definitia fiscala a acestui contract este similara, daca nu identica cu cea a contractelor de munca. Dar, atunci cand vine vorba de structura juridica a obligatiei, autoritatea fiscala face o diferenta intre aceste tipuri de contracte. Este justa o astfel de diferentiere sau incalcam principiul egalitatii?
 
Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala, prezentata de dr. Emanuel Albu (judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie) include in numarul acest 2 decizii, una privind obligatii fiscale suplimentare de plata la Fondul pentru Mediu, iar ce ade-a doua privind chirii si cheltuieli de protocol din perspectiva deductibilitatii TVA.
- In cadrul rubricii Jurisprudenta CJUE va prezentam 2 hotarari: cauza C-331/14, Petar Kezić s.p. Trgovina Prizma impotriva Republika Slovenija si cauza C-209/14, NLB Leasing d.o.o.- impotriva Republika Slovenija
 
Ghid fiscal
- In rubrica Ghid fiscal de luna aceasta avem doua spete la care au raspuns Delia Catarama (Lect. univ. dr. ASE Bucuresti, Departamentul de Finante, Tax Partener Viboal FindEX) si Horatiu Sasu (jursit, consultant in afaceri), carora le multumim pentru disponibilitate.

Detalii tehnice
Data aparitiei16 sept. 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini40
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice