Numarul de septembrie al Revistei Curierul fiscal debuteaza cu Editorialul privind sistemul TVA la incasare: „Mai e putin (speram ca inainte de perioada traditionala de publicare a legislatiei fiscale, respectiv intre Craciun si Anul Nou) si vom cunoaste exact cum se va aplica la noi TVA la incasare si, mai ales, cum vom trata operatiunile ce intra in asa-numita perioada de masuri tranzitorii”.
Rubrica Info curier cuprinde:
•legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 30 august – 28 septembrie 2012
•Agenda obligatiilor fiscale pe luna octombrie oferita de Ernst & Young
•Informatii utile privind trei dintre cele mai frecvente categorii de venituri ce se incadreaza in veniturile din activitati independente, pornind de la reglementarile legale valabile la 1 septembrie 2012
Irinel-Madalin Niculeasa (avocat, Niculeasa Law Office) raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre relatia contribuabil – organele fiscale, precum si despre cererea depusa prin care a solicitat sa fie declarata procedura de infringement impotriva Romaniei pe parte de solutionare a contestatiilor fiscale.
„Cum vedeti dvs. solutionarea optima a acestei probleme si care credeti ca va fi soarta cererii depuse?
Eu in continuare sper ca aceasta problema se va rezolva la nivel national, respectiv la nivelul instantelor judecatoresti, intrucat situatia este dincolo de orice dezbatere filosofica, iar instantele nationale au suficienta intelepciune si intelegere a dreptului pentru a oferi o solutie in acord cu legea si Constitutia. Mai sper ca instanta constitutionala va da dovada de aceeasi efectivitate, inclusiv asupra acestei probleme de drept, in sensul ca va realiza un control efectiv si concret, iar nu unul abstract si teoretic. Cat priveste cererea noastra, noi apreciem ca aceasta este suficient de fundamentata pentru ca institutia sa continue procedura, aceasta fara a insemna ca intuim si orizontul de timp de solutionare a acesteia.”
In cadrul rubricii Young IFA Network Emilian Miricescu (lector univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) analizeaza fiscalitatea castigurilor obtinute de o persoana fizica din tranzactii cu actiuni primite cu titlu gratuit, in cadrul Programului de privatizare in masa.
• Impozite directe
- articolul semnat de Maria-Cristina Florea si Ana-Maria Boioglu (senior consultant/consultant Deloitte Tax SRL) contine o analiza a implicatiilor fiscale si a dificultatilor practice ce pot sa apara in situatia cazurilor triunghiulare, privind impozitarea veniturilor unei societati, cu referi la cazurile triunghiulare din perspectiva impunerii veniturilor unei societati in trei jurisdictii diferite, aspect ce determina cresterea sarcinii fiscale globale a societatii in cauza.
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Lorina Darmanescu si Emanuel Parvulescu (manager/consultant senior, Taxe indirecte - vama si mediu, PricewaterhouseCoopers Romania) prezinta Directiva 2012/19/UE a Parlamentului si Consiliului European, adoptata pentru a reduce aparitia de DEEE (deseurile de echipamente electrice si electronice) la gropile de gunoi si pentru a responsabiliza si mai mult producatorii si vanzatorii de astfel de produse. Directiva a intrat in vigoare la data de 13 august 2012 si va trebui implementata de Romania si celelalte state membre pana la data de 14 februarie 2014.
- articolul semnat de Cristina Ene (senior consultant Tax Advisory Services, Mazars) analizeaza discutiile din procesul de negociere despre „asset deal” sau „share deal”. In ambele cazuri, investitorul va pune in balanta costurile implicate, riscurile, avantaje si dezavantaje pentru fiecare dintre cele doua scenarii. Decizia referitoare la care varianta este mai buna intr-o tranzactie poate fi foarte dificila, intrucat o varianta poate fi avantajoasa pentru una dintre parti si dezavantajoasa pentru cealalta parte.
• Procedura fiscala
- articolul semnat de Ionut Bohalteanu si Alina Badea (partener/managing associate, Musat & Asociatii), pune in discutie problema semi-amnistiei fiscale in materia contributiei claw-back propusa contribuabililor, cu o intentie aparent concilianta, de Guvernul Romaniei, la aproape 3 ani de la prima reglementare a contributiei, autorii avertizand ca, de multa vreme, „darurile” Guvernului s-au transformat in cai troieni a caror acceptare trebuie analizata cu atentie de fiecare data.
- articolul semnat de Bogdan Costea (Tax Partner, Viboal FindEx) priveste ajustarea preturilor de transfer si evitarea dublei impuneri, autorul prezentand modul in care se poate initia procedura de acord amiabil printr-ul studiu de caz Italia-Romania.
- articolul semnat de Adriana Ion (consilier superior ANAF) realizeaza o analiza a popririi ca modalitate a masurilor asiguratorii si de executare silita, cu privire speciala asupra procedurii de luare a masurilor asiguratorii sub forma popririi si contestatia la executare silita, ridicarii masurilor asiguratorii, obiectului executarii silite prin poprire, infiintarii, suspendarii si incetarii popririi.
• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: judecator dr. Emanuel Albu (Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o hotarare a ICCJ prin care s-a cerut o decizie preliminara la CJUE in problema dobanzilor datorate de stat pentru deconturile de TVA compensate, iar actele de compensare au fost anulate irevocabil de instantele judecatoresti.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: Hotararea din 27 septembrie 2012 in cauza Field Fisher Waterhouse LLP c. Commissioners for Her Majesty’s Revenue and Customs; Hotararea din 6 septembrie 2012 in cauza Gábor Tóth c. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.
Rubrica Conferinte este dedicata in acest numar celei de-a 19-a editii a Congresului profesiei contabile din Romania - 7-8 septembrie 2012 cu tema: Guvernanta corporativa si profesia contabila. Competenta si responsabilitate. Prezentarea evenimentului a fost realizata de prof. univ. dr. Ioan Condor.
Rubrica Ghid fiscal raspunde in acest numar la intrebari legate de operatiunea de cesionare a creantelor este purtatoare de TVA, cheltuieli deductibile fiscal, „scutit de TVA” si livrarile intracomunitare.