Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul fiscal, nr. 9/2013

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul 9, corespunzator lunii septembrie, al Revistei Curierul fiscal debuteaza cu Editorialul in care se face referire la „relansarea fiscala” care ne asteapta in anul 2014: „Astfel, se previzioneaza ca anul 2014 sa ne prinda cu o legislatie fiscala noua, toamna aceasta urmand a fi adoptate de Parlament noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala.”
 
Rubrica Info curier cuprinde:
• legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 1-10 august 2013
• Agenda obligatiilor fiscale pe luna octombrie
In cadrul rubricii Young IFA Network Emilian Miricescu (lector univ. dr., Departamentul de Finante, ASE Bucuresti, coordonator al YIN Romania) analizeaza deducerile personale, modul lor de acordare, precum si exemple de calcul ale acestora, in functie de numarul persoanelor trecute in intretinere.
• Impozite directe
- articolul semnat de Ionut Simion, Daniela Dinu si Ala Iutis (Partener/Manager/Consultant, Servicii de Consultanta Fiscala, PwC Romania)  face referire la Planul de actiune BEPS, cu accent pe problemele ce vizeaza preturile de transfer. Este prezentat Planul de actiune BEPS pe scurt, precum si calendarul de implementare al masurilor respective.
- articolul semnat de Vigi Radu (Tax Partner, Viboal FindEx) face o analiza a platilor pentru dreptul de utilizare a numelui companiei mama, punand intrebari referitoare la caracterul justificat al acestor plati si la posiblitatea ca acestea sa fie  mijloc de mutare a profitului sau justificare a vanzarilor crescute.
- articolul semnat de Magda Staicu (consultant fiscal, expert contabil, membru GEJ Constanta) ia in discutie o problema destul de intalnita in practica,  privind modul in care pot fi reconsiderate ca dividende din punct de vedere fiscal sumele platite de persoana juridica in folosul unui participant la persoana juridica si problemele care decurg din aceasta.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Adriana Costea si Maria Cambien (Manager/Consultant senior, Departamentul de impozite indirecte, PwC) ia in discutie noile prevederi din domeniul TVA, incercand sa raspunda la intrebarea daca aceste noi masuri ar putea reprezenta o solutie sau o provocare pentru cei care le aplica.
- articolul semnat de George Strambeanu (auditor financiar) se refera tot la noile modificari din domeniul TVA, autorul analizand, de aceasta data, efectele pe care le poate avea taxarea inversa pentru livrarile de cereale si TVA redusa in domeniul panificatiei, atat asupra companiilor, cat si mult doritele efecte asupra evaziunii fiscale.
- articolul semnat de Adrian Benta (consultant fiscal) face o prezentare asupra unei alte recente modificari legislative, care a intrat in vigoare la 1 septembrie 2013 si se refera la majorarea accizei la nivelul de 1.000 euro/hl alcool pur, acciza ce se aplica atat pentru productia interna, dar si pentru achizitia intracomunitara sau importul de bauturi alcoolice.
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Romana Schuster, Diana Dorca si Ciprian Stoian (Senior Manager/Manager/Consultant, Servicii de consultanta fiscala, KPMG) face o comparatie intre „operatiunile fictive” romanesti si „tranzactiile artificiale” internationale, evidentiaza  modul in care acestea pot fi identificate atat conform legislatiei romanesti, cat si internationale, analizand in acest sens si cateva cazuri ale Curtii Europene de Justitie cu referire la aceasta problema. Totodata, se analizeaza rolul acestora in optimizarea impozitelor directe sau TVA.
- articolul semnat de Adriana Ion (Consilier superior, Agentia Nationala de Administrare Fiscala) face o prezentare detaliata a institutiei fiduciei si a tratamentului fiscal al acesteia.
• Procedura fiscala
- articolul semnat de Nicoleta Vintila (Lector univ. dr., Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, Departamentul de Finante, ASE Bucuresti) analizeaza consecintele modificarilor legislative recente privind penalitatile de intarziere, efectuand un studiu comparativ asupra penalizarilor in perioada de inainte si dupa intrarea in vigoare a acestora (inainte si dupa 1 iulie 2013).

• Opinii
- articolul semnat de Dragos Cabat (Managing Partner RisCo.ro) trateaza legatura dintre renta si politica fiscala, concluzionand ca politica fiscala, ca de altfel si cea monetara, au pe langa componenta economica si una sociala si chiar una morala – pot reduce sau, dimpotriva, exagera numarul rentierilor pe seama restului populatiei.

• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: judecator dr. Emanuel Albu (Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta doua hotarari ale ICCJ, prima privind actiuni in anularea anumitor acte administrative fiscale, precum si emiterea, in cursul judecarii cauzelor, a unor alte acte administrative fiscale si cereri de completare a actiunii initiale, iar cea de-a doua referitoare la obligatii fiscale platite nedatorate, la cererea depusa pentru restituirea platii obligatiilor nedatorate si nesolutionarea nejustificata a acesteia in termenul legal, precum si consecintele acestui fapt.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 18 iulie 2013 in cauzele conexate avand ca obiect cereri de decizie preliminara formulate de Cour de cassation (Belgia) in procedurile État belge impotriva Medicom SPRL si Maison Patrice Alard SPRL.

 

Detalii tehnice
Data aparitiei02 oct. 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini68
Tip copertaRevista