Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 1/2011

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Primul numar din acest an al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de prof. univ. dr. Valerian Cioclei, Despre modificarile aduse Codului penal prin Legea nr. 202/2010: „Judecand prin prisma modificarilor aduse Codului penal se poate afirma ca Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, isi merita renumele de mica reforma, cel putin din punct de vedere cantitativ. Desi reduse ca numar, modificarile mentionate au un impact considerabil in materie penala si, deja, au ridicat unele probleme de interpretare”.

Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 13 decembrie 2010 – 15 ianuarie 2011, incluzand deciziile CEDO, exceptiile de neconstitutionalitate si RIL-urile admise, precum si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Radu Chirita comenteaza decizia CEDO in cauza Vergu c. Romania, hotarare care ridica doua probleme interesante, una de fond si una privitoare la procedura. Daca pe fondul problemei situatia este simpla si coerenta, fiind imposibila utilizarea unui teren privat in scopuri de utilitate publica, solutia promovata de Curtea in raport de cea de-a doua problema priveste modalitatea in care Curtea a tratat regula epuizarii cailor de recurs interne, impusa prin prevederile art. 35 din Conventie.

• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia comerciala realizat de drd. Dragos Calin cu privire la actiunea sociala formulata de actionarul minoritar in vederea recuperarii prejudiciilor cauzate de actionarul majoritar.
- articolul semnat de lector univ. dr. Andreea-Teodora Stanescu in care este facuta o comparatie intre cele trei forme de organizare ce pot fi alese in vederea desfasurarii de activitati economice in mod independent: persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala si intreprinderea familiala.

• Drept privat
- comentariul unei decizii I.C.C.J. realizat de lector univ. dr. Manuela Tabaras si asis. univ. drd. Madalina Constantin referitor la inadmisibilitatea actiunii in revendicare imobiliara introdusa doar de catre unul dintre proprietarii neposesori ai imobilului
- articolul semnat de asist. univ. dr. Juanita Goicovici face o trecere in revista a reglementarilor din art. 1001-1005 din Noul Cod civil in materia liberalitatilor reziduale.

• Drept public
- prof. univ. dr. Dana Apostol Tofan comenteaza cele doua decizii ale Curtii Constitutionale prin care s-a constatat existenta unor conflicte juridice de natura constitutionala cauzate de angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului asupra proiectului Legii educatiei nationale
- articolul semnat de Judecator dr. Marius Andreescu, in care este dezbatuta constitutionalitatea recursului in interesul legii si a deciziilor pronuntate, autorul propunand de lege ferenda ca, in perspectiva unei revizuiri a Constitutiei, sa se prevada competenta Curtii Constitutionale de a exercita controlul de constitutionalitate asupra deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in procedura recursului in interesul legii si asupra actelor juridice exceptate de la controlul judecatoresc.

• Drept penal
- procurorul Cristian-Valentin Stefan comenteaza o decizie a Tribunalului Mures prin care s-a stabilit obiectul plangerii formulate impotriva dispozitiilor procurorului de netrimitere in judecata
- partea a treia a articolului semnat de Judecator drd. Mihail Udroiu priveste modificarile legislative aduse in materie penala si procesual penala prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
 
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – noiembrie 2010.

ELSA Bucuresti lanseaza o invitatie la o conferinta cu tema Fiscalitatea, ce isi propune sa prezinte o viziune globala si pragmatica a acestui fenomen, care sa acopere macar partial, lacunele existente.
Detalii tehnice
Data aparitiei02 feb. 2011
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Curierul Judiciar, Nr. 5/2012