Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 1/2014

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Ca in fiecare an, din 2002 pana astazi, punem la dispozitia practicienilor cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate.
Numarul din luna ianuarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica la inceput de an, an istoric pentru iminenta intrare in vigoare a noilor coduri penale.

Editorialul din acest numar este semnat de dl. prof.dr. Cristian Ionescu avand ca subiect o tema de reflectie „constitutionala” si nu numai: Legalitate vs. Oportunitate in preluarea traditiilor democratice ale sistemului politic romanesc. Articolul debuteaza cu un preambul in care autorul introduce cititorul in problematica supusa analizei: „In mod obisnuit, orice constitutie contine dispozitii normative menite sa reglementeze raporturi sociale fundamentale de putere, care vizeaza, in primul rand, raporturile stat-cetatean. Uneori, insa, textul constitutional face trimitere la concepte non-juridice, cum ar fi valori, traditii ori idealuri, pe care le raporteaza in mod direct si nemijlocit la termeni care au o natura constitutionala explicita. Se vrea creata, in acest fel, o simbioza intre elemente distincte non-constitutionale (valorile, traditiile si idealurile unei anumite comunitati social-umane) si realitati juridice determinate”. Concluzia insa o putem sintetiza printr-o intrebare: „Referirile constitutionale la traditii istorice si idealuri politice ori sociale nu si-ar fi avut locul mai degraba intr-un preambul al Constitutiei decat in continutul propriu-zis al acesteia?”

In cadrul rubricii Dialoguri Avocatul dr. Gheorghe Florea face o evaluare a avocaturii la inceputul acestui an prin sublinierea directiilor principale astfel cum sunt afectate de intrarea in vigoare a noilor Coduri, de modificarile aduse Statutului profesiei de avocat, dar si de evolutia acestei profesii pe plan mondial. Intrebat de feeling-ul pe care il are Presedintele UNBR pentru 2014, acesta raspunde: „Nazuiesc in politici profesionale promovate si sustinute fara patimi, fara subordonarea intereselor comune ale profesiei unor interese personale sau de grup, provenite din interiorul profesiei sau din afara acesteia, dar oricum interesate in slabirea puterii barourilor. Sper in promovarea unui spirit, caruia sa-i fie straina “dogma” autoritarismului, impus cu forta prestigiului si in deschiderea reala pentru dialog constructiv in ce priveste problema evolutiei profesiilor juridice, in ansamblul lor, conditionata de evolutia invatamantului juridic romanesc, dar si de preocuparea de a se asigura o educatie juridica a celor carora li se adreseaza normele juridice – cetatenii, agentii economici, institutiile – prin acces facil la informatia juridica completa si respect al legii”.

Curierul legislativ subliniaza cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 ianuarie 2014, inclusiv deciziile de neconstitutionalitate admise si recursurile in interesul legii admise si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunilor decembrie 2013, realizate de dna Daniela Ivan, respectiv de dl Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.

Reluam o rubrica foarte apreciata de cititori Romania in fata CEDO prin prezentarea hotararii Prajina c. Romaniei (din 7 ianuarie 2014). Asa cum v-am obisnuit, dl Radu Chirita nu doar rezuma hotararea, ci o si adnoteaza: „Hotararea comentata intervine intr-o zona de maxim interes pentru justitia penala romana. In plin proces de aplicare intempestiva a unui nou cod de procedura penala, care schimba un pic filosofia sistemului de procedura penala, cele exprimate de Curtea Europeana in hotararea Prajina c. Romaniei ar trebui sa produca un oarecare ecou in randul instantelor de judecata”.

Dreptul afacerilor

Rubrica cuprinde articolul Clauzele abuzive in contractele de credit bancar, semnat de dna. conf. dr. Carmen Gheorghe. Studiul propune evidentierea aspectelor cu caracter general, prezentarea subiectelor implicate, a legislatiei si a situatiei de fapt, respectiv a impactului unor instrumente noi, cu caracter judiciar (de exemplu, actiunile colective), de eliminare din contractele standard a clauzelor abuzive. Fiind vorba de discutii extrem de actuale, aflate in plina desfasurare, nu sunt omise insa si aspecte controversate.

Drept privat

Rubrica cuprinde articolul Limitarea si excluderea raspunderii contractuale, semnat de dna. lector dr. Adriana Almasan: „Prilej de neclaritati in practica juridica, raspunderea contractuala nu avea reglementare corespunzatoare in Codul civil de la 1864. Practica inainte de 1989 a fost saraca in aplicatii ale clauzelor de neraspundere, intrucat si relatiile contractuale aveau specificul societatii inerte si lipsite de creativitate si interes comercial, in pofida avantajelor invederate de doctrina, cum ar fi stimularea initiativei si relatiilor comerciale, reducerea pretului de revenire (prin eliminarea costului asigurarii), sub argument ca erau dezavantajoase victimelor. Perioada postrevolutionara a inregistrat o evolutie a puterii de negociere a partenerilor contractuali odata cu noul inceput pentru relatiile comerciale complexe. Absenta fiind reglementarea care sa amenajeze conditiile de instituire a indepartarii raspunderii, abuzurile de aplicare s-au facut simtite in contractele de adeziune”.

Drept public

Rubrica cuprinde articolul Despre prescriptie si pseudo-prescriptie in contenciosul administrativ, semnat de dl. conf. dr. Ovidiu Podaru. Asa cum afirma autorul chiar in debutul articolului, scopul propus este de a stabili daca legiuitorul a calificat corect sau nu termenele in discutie, care este natura juridica reala a acestora si, in fine, care va fi regimul juridic aplicabil acestora, data fiind atat natura lor juridica reala (care asa cum vom observa, nu poate fi ignorata), cat si vointa declarata a legiuitorului (care, nici ea, nu poate fi trecuta cu vederea). Concluziile acestei analize nu de putine ori vor fi surprinzatoare: „nu numai ca legiuitorul nostru a fost neinspirat atunci cand a „decretat” natura juridica a unora dintre aceste termene, insa intrarea in vigoare a noilor coduri ridica intrebarea daca nu cumva aceste calificari sunt... caduce?”

Drept penal

Rubrica cuprinde comentariul Deciziei din 28 martie 2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala, si este semnat de dna. Andra-Roxana Ilie. Decizia Inaltei Curti pronuntata in dosarul 421/36/2011 cuprinde aspecte interesante referitoare la condamnarea unei persoane juridice pentru infractiunea de dare de mita, care fac necesara analiza schemei infractiunii, precum si la pedeapsa principala a amenzii si la pedeapsa complementara a afisarii sau difuzarii hotararii de condamnare aplicata de instanta.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – noiembrie 2013.

In rubrica Instrumente veti regasi un articol dedicat Protectiei internationale a drepturilor de autor, semnat de dna. lector dr. Violeta Slavu. Studiul debuteaza cu o scurta incursiune in domeniul reglementarilor internationale, de referinta in materia dreptului de autor cu particularitatile pe care acestea le implica, contribuind la perfectarea cadrului legislativ in materia protectiei dreptului de autor pe plan international. Prima parte, nu intamplator se incheie cu prezentarea tratatelor internetului, a caror eficienta este reclamata cu necesitate de progresul accelerat inregistrat in domeniul digital, in contrapartida cu protectia drepturilor de autor, destul de vulnerabila in acest mediu. Partea a doua prezinta sistemul de copyright, cu privire speciala asupra legislatiei SUA in acest domeniu, fiind surprinse si modificarile aduse prin aderarea acesteia la Conventia de la Berna.

Ca in fiecare numar revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei25 mar. 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice