Numarul din luna octombrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta, constituind un numar special, cu o structura deosebita fata de specificul revistei.
Editorialul din acest numar este semnat de dna. Adriana Almasan, coordonatorul rubricii de Drept privat a revistei Curierul Judiciar care face o analiza Noului Cod civil, la doi ani de la intrarea in vigoare: „In urma cu doi ani faceam, intr-un editorial gazduit de Curierul Judiciar, unele predictii asupra parcursului si implicatiilor Noului Cod civil, avand entuziasmul si onestitatea care sa imi permita, dupa o perioada oarecare, sa ma intorc asupra acestor idei fara sa ma rusinez de ele. Intrucat despre Noul Cod civil s-au spus o sumedenie de lucruri, dar, mai ales, pentru ca este cu totul imposibil sa vedem toate cele legate de el, am limitat comentariul si viziunea ex ante pornind de la o pseudo definitie negativa a Codului. Citind acum acel editorial, fac, iata, propria evaluare si constat evolutia in viata practica juridica a acestui act normativ, care este piatra de colt a sistemului normativ romanesc”.
Curierul legislativ subliniaza cele mai importante acte normative din perioada 1 – 31 octombrie 2013.
Dreptul afacerilor
Rubrica cuprinde articolul semnat de dl. profesor Gheorghe Piperea, Felix qui nihil debet: „Fericirea de a consuma se transforma in angoasa raspunderii nelimitate pentru datoriile asumate. Si in complicatia de a gestiona un portofoliu de credite neperformante. Pentru cei prinsi in acest lant al datoriei (juris vinculum), liberarea de datorie, libertatea, poate insemna fericirea. Numai ca o astfel de fericire nu este durabila si nici usor suportabila. Sau, mai precis, nu este durabila si suportabila pentru toti. Libertatea inseamna si responsabilitate, iar celor mai multi dintre noi aceasta consecinta ne provoaca angoase. Intr-adevar, este mai usor sa te inscrii in trend, lasand-i pe altii sa ia decizii, sa se auto-izoleze si, eventual, sa se cufunde in blazare”. Altfel spus: Daca nu ai nimic, nu ti se poate lua nimic, deci nu datorezi nimic.
Drept public
Cea mai mare parte a revistei este dedicata studiului semnat de dl Ion Gabriel Enache, jurist in cadrul Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice, care face o analiza complexa și extrem de interesanta a rolului Curtii Constitutionale a Romaniei in materia contenciosului electoral: „Investigarea modalitatilor prin care Curtea Constitutionala a Romaniei si-a pus amprenta asupra procesului electoral la nivelul alegerilor legislative, a celor locale si, mai recent, a celor pentru Parlamentul European impune clarificarea anumitor aspecte care tin de specificitatea materiei vizate. Mai precis, in analiza implicarii instantei de contencios constitutional in derularea procesului electoral din perspectiva controlului de constitutionalitate trebuie sa observam ca, spre deosebire de competenta rezervata Curtii prin raportare la alegerile prezidentiale, in celelalte tipuri de alegeri atributiile instantei sunt mai degraba restranse”.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, IPI – iulie 2013.
In rubrica de Instrumente veti regasi un articol dedicat Propunerii de Regulament al Consiliului privind instituirea Parchetului European, semnat de dna. judecator Georgiana Tudor. Aceasta propunere este de maxima actualitate, fiind adoptata la data de 17 iulie 2013: „Date fiind diferentele dintre legislatiile penale si procesual penale ale statelor membre, cerintele de ordin constitutional ale acestora, dar si necesitatea stabilirii unei legaturi eficiente cu organele de cercetare penala si a integrarii in cadrul sistemelor juridice nationale, Parchetul European se contureaza a fi: o institutie independenta de Eurojust, dar beneficiind de concursul logistic si de sprijinul material al acesteia, cel putin la inceput; o structura ierarhica descentralizata si integrata (un procuror european ajutat de adjuncti si procurori europeni delegati desemnati in fiecare stat membru de procurorul european, pentru o perioada determinata, cu atributii decizionale si de urmarire penala); intr-o relatie de stransa colaborare cu OLAF si Europol si celelalte agentii si structuri relevante ale UE, in special Eurojust.
Ca in fiecare numar revista se incheie cu un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.