Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 10/2014

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Ca in fiecare an, din 2002 pana astazi, punem la dispozitia practicienilor cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate.
Numarul din luna octombrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de dl. Radu Geamanu si dl. Sorin Tanase, reprezentantii Romaniei la Conferinta Partilor la Conventia Natiunilor Unite privind combaterea criminalitatii organizate transnationale, care a avut loc in perioada 6-10 octombrie la Viena. Participarea reprezentantilor Romaniei la acest eveniment a constituit o experienta deosebit de utila, in contextul in care tara noastra este parte la Conventie inca din anul 2002, dar si prin prisma faptului ca actualmente Romania detine presedintia COP, ideile diriguitoare degajate in urma desfasurarii reuniunii plenare amintite alcatuind o baza de date utila atat din perspectiva evaluarii cadrului legal national in vigoare in materia incriminarii participarii la un grup infractional organizat, respectiv a raspunderii penale a persoanei juridice, cat si prin prisma conturarii unei practici unitare la nivel international privind aplicarea prevederilor Conventiei.

Rubrica Dialoguri aduce in prim plan un subiect de maxima actualitate privind aplicarea art. 101 si 102 TFUE. Tema predispune la abordare inter nationala, intrucat este vorba despre o tema de aplicabilitate a dreptului Uniunii Europene. Pe de alta parte, tema este si de interes punctual, ca sa spunem asa, la nivel national, intrucat practica recenta arata ca piata europeana este, intr-adevar, o piata comuna si ca activitatile concurentiale in piata tind sa afecteze pe concurenti, nu neaparat din interiorul aceluiasi stat, cat la nivelul intregii Uniuni.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna septembrie 2014, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si decizii CEDO publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii septembrie aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.
Avand in vedere recenta intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, cat mai ales a celui de procedura penala, conf.dr. Aurelia Cotutiu propune spre analiza un articol dedicat unificarii practicii judiciare prin intermediul hotararilor prealabile in materiile dreptului civil si penal. Mecanismul hotararii prealabile este destinat sa atenueze si sa elimine din mediul juridic dezavantajul practicii judiciare diverse, apeland la instanta suprema, prin intermediul completelor investite, in ultima instanta, cu solutionarea unor cauze, pentru a statua asupra chestiunilor de drept material si procesual esentiale, ivite in litigiile civile si penale, cu privire la care nu s-a conturat o jurisprudenta constanta si nici nu s-a statuat la cel mai inalt nivel jurisdictional.
In completarea acestui articol, veti regasi in paginile revistei si cele doua Ghiduri pentru formularea unei sesizari prealabile publicate pe siteul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Dreptul afacerilor

Articolul Efectele modificarii societatii conform Legii nr. 31/1990, semnat de judecator drd. Amelia-Raluca Busca vine in completarea articolului publicat de aceeasi autoare in numarul anterior al revistei. Necesitatea unei astfel de analize reiese din realitatea societatilor care frecvent sunt nevoite, in perioada de functionare, sa se adapteze imprejurarilor economice si sociale, manifestate intr-o societate in continua expansiune si globalizare. Dintr-o perspectiva de ansamblu, aceste evolutii se datoreaza, in primul rand, globalizarii economice, tendintei ireversibile de interdependenta a economiilor lumii, ca urmare a augmentarii ratei comertului international, a fluxurilor de capital international sau a dezvoltarii fulminante a stiintei si tehnicii. Astfel, modificarea societatilor, realizata prin modificarea actului constitutiv al acestora, apare ca fiind una dintre solutiile cele mai avantajoase si mai putin intruzive puse de lege la indemana semnatarilor unui pact societar pentru satisfacerea nevoilor societatilor de extindere, concurentiale sau economice.

Drept privat
Comentariul Deciziei nr. 448 din 1 noiembrie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a V-a civila, privind raspunderea civila contractuala, stabilirea pretului in cazul unei intelegeri verbale privind edificarea unei constructii semnat de dl. avocat Dan Cimpoeru. In opinia autorului comentariului, in mod eronat, instanta nu a procedat la aplicarea principiilor raspunderii civile contractuale, adica nu a stabilit, pe baza de probe, care au fost clauzele „intelegerii verbale”, asupra carora partile au convenit, incalcate de catre parat de natura sa atraga raspunderea civila a acestuia. Desigur probarea pretului printr-o expertiza judiciara in cadrul raspunderii civile contractuale nu poate fi exclusa de plano, insa instanta trebuia sa tina cont de textele legale incidente in materie.
In articolul Petitia de ereditate. Instanta competenta. Cai de atac. Dovada calitatii de mostenitor, asist.univ.drd. Doru Traila face o analiza ampla atat a competentei materiale, cat si a celei teritoriale a instantei privind cererile de imparteala judiciara. Analiza continua cu prezentarea cailor de atac, concentrandu-se apoi pe problema centrala in solutionarea petitiei de ereditate, si anume dovedirea calitatii de mostenitor legal, legatar universal sau cu titlu universal. In incheiere sunt expuse cateva elemente de drept comparat privind mijloacele de proba.

Drept public
Comentariul Deciziei nr. 4551 din 2 noiembrie 2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia de contencios administrativ si fiscal, privind actiunea in anulare acte administrativ-fiscale, caracterul obligatiilor fi scale, stingere voluntara a obligatiilor fiscale, achitare debite fiscale de catre sucursala in locul societatii mama, aplicare de penalitati semnat de dna. avocat Adriana Florentina Dobre. Decizia prezinta o importanta deosebita, datorita problemei juridice de larg interes pe care o ridica, respectiv declararea si plata integrala si la timp a obligatiilor fi scale de catre o sucursala in locul societatii mama care avea calitatea de debitor al respectivelor obligatii fi scale. In plus, prezentarea si intelegerea rationamentului construit de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie cu ocazia pronuntarii Deciziei este extrem de utila din punct de vedere practic, avand in vedere faptul ca in urma unei ample cercetari privind hotararile pronuntate de catre Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a constatat ca nu exista precedente jurisprudentiale referitoare la actiunile de anulare a actelor administrativ-fi scale prin care au fost sanctionati contribuabilii care au declarat si platit debitele fi scale prin intermediul altor subiecte de drept.
Articolul Prefectul si subprefectul in viziunea propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei Romaniei semnat de dna. Irina Alexe. Studiul isi propune o analiza din perspectiva standardelor amintite a locului si rolului pe care autorii propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei Romaniei au inteles sa il stabileasca nu numai pentru prefect, ci si pentru subprefect. Concluziile desprinse argumenteaza ideea ca propunerea legislativa privind revizuirea Constitutiei Romaniei ar fi trebuit sa contureze o pozitionare mai clara a prefectului si chiar a subprefectului in raport cu celelalte autoritati publice dar, mai ales, sa fundamenteze statutul de inalti functionari publici pentru prefect si subprefect, precum si sa stabileasca un sistem de garantii care sa le permita acestora indeplinirea scopului specific.

Drept penal
Comentariul Deciziei nr. 79 din 26 octombrie 2012 a Curtii de Apel Targu Mures, Sectia penala, privind raspunderea penala a persoanei juridice, documente sau declaratii false, spalare de bani, asociatie composesorala semnat de dna. avocat Andra Roxana Trandafir. Hotararile rezumate sunt inedite din mai multe puncte de vedere. Astfel, pentru prima oara se pune problema raspunderii penale a unei asociatii composesorale. Totodata, este pentru prima data cand o persoana juridica este condamnata pentru o infractiune pentru care reprezentantul sau este achitat, acesta din urma fiind judecat separat de societate. De asemenea, tot „in premiera” in Romania, persoanelor juridice condamnate in cauza li s-a aplicat, pe langa pedeapsa principala a amenzii, si pedeapsa complementara a inter zicerii de a participa la procedurile de achizitii publice. Desi pronuntate sub imperiul Codului penal anterior, hotararile isi gasesc pe deplin aplicabilitatea si in sistemul noului Cod penal.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC – august 2014.
In cadrul rubricii Instrumente, dl. avocat Cosmin Flavius Costas semneaza articolul Regulamentul (CE) nr. 261/2004. Zbor anulat. Compensatie. Circumstante exceptionale. Obligatiile transportatorului aerian. In timp ce zborurile brazdeaza cerul Europei, apar probleme juridice privitoare la pasagerii acestor zboruri. In special in cazurile in care pasagerii sunt abandonati in aeroporturi, ca urmare a anularii zborurilor de catre operatorii de transport aerian. Conform Regulamentului (CE) nr. 261/2004, pasagerii au dreptul la compensatii. Totusi, in cele mai multe cazuri, operatorii de transport aerian pretind ca anularea a fost decisa in „circumstante exceptionale”. Revine deci instantelor nationale si uneori Curtii de Justitie a Uniunii Europene sarcina de a interpreta regulamentul european.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei19 dec. 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista