Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 10/2015

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
41,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice

Numarul din luna octombrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de lector.dr. Flaviu Ciopec care ne propune o scurta analiza a Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Proiectul infiintarii unei agentii cu rol in gestionarea bunurilor sechestrate in procesele penale a fost anuntat de Guvern inca din decembrie 2014, preconizandu-se ca Agentia sa devina operationala la sfarsitul lunii martie 2015. Cu toate acestea, initiativa legislativa a Guvernului in acest domeniu este finalizata abia la sfarsitul lunii mai 2015 si inregistrata la Senat, ca prima camera sesizata, la 8 iunie 2015. Senatul decide respingerea proiectului la 13 octombrie, vot apreciat ca fiind impotriva intereselor Romaniei. Camera Deputatilor, camera decizionala, salveaza proiectul, adoptandu-l, cu modificari, la 11 noiembrie. in prezent legea se afla in procedura de promulgare, fiind trimisa presedintelui Romaniei.

In cadrul rubricii Curier legislativ prezentate cele mai importante acte normative din perioada august-septembrie 2015, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, ale inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii septembrie 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica realizata de judecatorul Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. in acest numar este analizata natura litigiilor privind recuperarea sumelor platite angajatilor cu titlu de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Compunerea completului de judecata si competenta functionala a instantei.

Dreptul afacerilor
 
Articolul Unele consideratii procedurale cu privire la insolventa persoanelor fizice, semnat de dr. Ovidiu-Sorin Nour, are ca punct principal de analiza Legea nr. 151/2015 - cadru juridic de declarare a insolventei debitorilor persoane fizice. Demersul autorului a fost destinat sa evidentieze doar cateva din cele mai importante reguli care au fost postulate de noua reglementare. in prima parte a studiului sunt evocate unele aspecte procedurale privitoare la partile in procedurile de insolventa si la bunurilor ce nu pot forma obiect al procedurilor de urmarire instituite de acest act normativ, in timp ce in ultima parte a studiului sunt formulate sumare consideratii asupra unor reguli procedurale, cu deosebire asupra solutiilor ce pot fi pronuntate in materie de comisia de insolventa si de catre instantele de judecata competente.
 
Articolul Clauza de inalienabilitate, semnat de notar drd. Loredana Cochior, constituie o prima parte a studiului dedicat acestei teme, partea a II-a urmand sa fie publicata in Curierul Judiciar nr. 11/2015. Daca in aceasta prima parte autoarea are in vedere natura juridica a clauzei de inalienabilitate, domeniul de aplicare a dispozitiilor legale privind clauza de inalienabilitate, conditiile de validitate a clauzei de inalienabilitate si opozabilitatea clauzei de inalienabilitate, in partea a doua vor fi tratate ridicarea clauzei de inalienabilitate si clauzele care restrang dreptul de a contesta validitatea inalienabilitatii conventionale sau de a solicita autorizarea judiciara a instrainarii.
 
Drept privat
 
Articolul Executarea silita a antecontractelor - intre traditie si solutiile dreptului privat european, semnat de judecator Silviu-Daniel Socol, constituie o prima parte a studiului dedicat acestei teme, partea a II-a urmand sa fie publicata in Curierul Judiciar nr. 11/2015. Studiul are ca principale puncte de interes cadrul normativ general instituit de noul Cod civil, particularitatile diferitelor tipuri de antecontracte, efectele neexecutarii obligatiilor derivate din acestea, conditiile de „executorialitate” impuse de dispozitiile legale in vigoare, prin raportare la status quo-ul existent pana in octombrie 2011 si, mai ales, la tendintele dreptului european comparat, cu o atentie speciala cerintei formei impuse antecontractului.
 
Drept public
 
Articolul Reglementarea constitutionala a secretului corespondentei ca drept fundamental din perspectiva unei viitoare revizuiri constitutionale, semnat de conf. dr. Silviu-Gabriel Barbu, lect. dr. Oana Saramet si drd. Lorena Gabriela Nitoiu supune atentiei Decizia nr. 80/2014 a Curtii Constitutionale asupra propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei Romaniei. Studiul amplu are in vedere cadrul general al demersului de revizuire a Constitutiei promovat in perioada 2012-2014, reperele constitutionale privind inviolabilitatea corespondentei si, nu in ultimul rand, observatii si comentarii cu privire la textul constitutional in vigoare privind secretul corespondentei, la propunerile de modificare si completare ale acestuia, respectiv ale concluziilor Curtii Constitutionale ale Romaniei. in final sunt formulate o serie de intrebari pentru a atrage atentia asupra importantei subiectului Oare viata privata si corespondenta indivizilor ar trebui sa fie la indemana tuturor celorlalti, sa fie „teme publice” intr-un exces de „transparenta si judiciarizare” a relatiilor dintre oameni si din cadrul societatii in general? Poate statul democratic sa renunte la rolul sau traditional de garant ferm al protectiei acestor inviolabilitati, la rolul de garant pentru protejarea reala, efectiva a vietii private a cetatenilor sai!? Iar daca renunta sau ii reduce semnificativ protectia juridica, se mai poate numi aceea o democratie in sensul real al notiunii!?
 
Drept penal
 
Articolul Terorismul cibernetic, semnat de lect.dr. Adrian-Cristian Moise, este dedicat unui subiect de actualitate si larg interes si impact social. Asa cum autorul subliniaza: „Terorismul cibernetic sau cyberterrorism-ul cuprinde atat terorismul, cat si criminalitatea in cyberspatiu. Terorismul nu reprezinta un fenomen nou, fiind folosit pentru a descrie comportamente criminale, cu mult timp inainte de aparitia si dezvoltarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor”.
 
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, IRUMB - iulie-agust 2015.
 
In cadrul rubricii Instrumente, conf.dr. Diana Danisor face o analiza din punct de vedere terminologic a noii codificari civile - Distinctii terminologice neproductive operate de noul Cod civil roman. Sunt supuse astfel analizei cateva inconsecvente ale Codului civil in utilizarea termenilor: atingere-vatamare-lezare-incalcare a dreptului, bunuri-lucruri-obiecte. Concluzia autoarei este mai mult decat relevanta: „Esenta redactarii legislative este comunicarea”15. Pentru ca actul comunicarii sa se realizeze corect, limba in care se realizeaza aceasta comunicare trebuie sa fie clara si simpla. Acest efort de clarificare a dreptului aplicabil se inscrie pe linia eforturilor depuse pentru a facilita accesul cetatenilor la regula de drept”.
 
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei16 feb. 2016
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini64
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Curierul Judiciar, Nr. 11/2015
-20%
Indisponibila
Daunele morale in litigii civile si penale - Zeca
Indisponibila
Drept civil. Persoanele - Nicolae, Rizoiu, Ilie, Bicu
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice