Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 10/2016

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna octombrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
 
Editorialul din acest numar este semnat de dl. avocat Lucian-Bernd Sauleanu, Decanul Baroului Dolj, si de drd. Lucian Nituleasa al caror demers vizeaza identificarea posibilitatii avocatilor de a utiliza sigla baroului in care isi exercita activitatea in corespondenta, intrucat Statutul profesiei de avocat nu este lamuritor, conferind avocatului dreptul de a utiliza sigla formei de exercitare, avizata, in prealabil, de consiliul baroului, iar nu sigla baroului.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din perioada 1 iulie - 30 septembrie 2016, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare intervalului iulie-august 2016 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica realizata de judecator, drd. Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizat modul de stabilire a cuantumului veniturilor obtinute din activitati remunerate de beneficiarii anumitor categorii de pensii in scopul verificarii respectarii plafonului veniturilor pana la care cumulul acestora este permis de lege.
Dreptul afacerilor
Articolul Aspecte din actualitatea reformei bancare, semnat de conf.dr. Carmen-Adriana Gheorghe. Autoarea nu si-a propus efectuarea unui demers exhaustiv in materia nefunctionalitatii si indepartarii de normalitate a institutiilor de credit, ci trecerea in revista a unor categorii de subiecte de drept si institutii juridice ce par sa se afirme intr-o maniera din ce in ce mai accentuata pe toate palierele activitatii publice si individuale. Este vorba de componentele mecanismelor de reforma financiar-bancara ce se afla intr-o nevazuta, dar imuabila miscare de reforma.
Drept privat
Comentariul Deciziei nr. 776/05.10.2016 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a IV-a civila, privind controlul judiciar al incheierii prin care s-a respins cererea de repunere pe rol, incalcarea rolului activ al instantei si casarea potrivit art. 488 alin. (1) pct. 5 C.proc.civ., semnat de judecator, lector dr. Liviu-Gheorghe Zidaru.
Articolul Vanzarea pe incercate, semnat de avocat Mircea Dub, constituie o analiza ce are in vedere definirea notiunii de vanzare pe incercate, stabilirea naturii juridice a contractului de vanzare pe incercate, utilitatea, conditiile de valabilitate si particularitatile acestei varietati de vanzare.
Drept public
Articolul Raspunderea politica a guvernului „tehnocrat”, semnat de avocat, drd. Maria-Loredana Haiduc, invita cititorul la o analiza a unui experiment inedit prin care trece Romania, de la jumatatea lunii noiembrie a anului 2015, si anume instalarea unui guvern de tehnocrati. Dupa instalarea Guvernului de tehnocrati la Palatul Victoria, autoarea a fost preocupata de modul in care un astfel de guvern raspunde si in fata cui raspunde pentru activitatea sa, pentru masurile luate, pentru actele adoptate. Pentru a gasi un raspuns, cercetarea pleaca de la definitia din dictionar si de la originile miscarii tehnocrate, continuand cu analiza raspunderii juridice a Guvernului si raspunderii politice a acestuia prin raportare la prevederile constitutionale si la dispozitiile legale in materia raspunderii ministeriale.

Drept penal
Articolul Probleme de drept aparute in aplicarea noii legislatii procesual penale: Renuntarea la urmarire penala. Internarea nevoluntara, semnat de prof.dr. Constantin Sima. Sunt analizate astfel doua aspecte de practica neunitara ridicate de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI, IRUMB – iunie-iulie 2016.

In cadrul rubricii Instrumente, prof.dr. Daniel-Mihail Sandru aduce in discutie o tema de actualitate avand in vedere contextul general in care se manifesta arbitrajul in Romania si in Europa, dar si pentru a atrage atentia celor interesati de posibilitatile care nu au fost fructificate pe deplin in directia alegerii arbitrajului. Articolul isi propune sa cerceteze empiric si sa evidentieze metodologic rolul arbitrajului in litigiile care se circumscriu domeniului sanatatii, in special in dreptul sanatatii.

In acest numar avocat Mihai Andrei Dinu semneaza pamfletul TV-DNA.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei03 ian. 2017
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice