Numarul din luna octombrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din Curierul Judiciar, Nr. 10/2017 este semnat de prof.dr. Simona Gherghina si are ca punct central tezele prealabile ale proiectului Codului finantelor publice locale. Intentia anuntata a Guvernului de a elabora un Cod al finantelor publice locale, care sa reuneasca normele cuprinse in prezent in Legea finantelor publice locale, normele referitoare la impozitele si taxele locale si la administrarea acestora din Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, precum si prevederile referitoare la criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale, reprezinta o oportunitate de analiza a actualitatii si eficientei principiilor si regulilor aplicabile acestui domeniu. Articolul analizeaza solutia de codificare astfel propusa, subliniind elementele omise de tezele prealabile ale proiectului de cod si in acelasi timp propunand solutii succinte de reformare sau actualizare a unor reguli elementare in materia finantarii bugetelor locale, astfel incat obiectivul principal al acestei reglementari, asigurarea autonomiei locale, sa poata fi realizat.
In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de drd. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 august 2017, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunilor august-septembrie 2017 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.
Practica judiciara neunitara
Rubrica realizata de judecator drd. Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar sunt analizate conditiile de acordare si modul de calcul al indemnizatiei reparatorii stabilite de Legea nr. 341/2004 in favoarea copiilor eroilor-martiri.
Dreptul afacerilor
Articolul Despre termenul de atacare a hotararii adunarii membrilor cooperatori dintr-o societate cooperativa, semnat de lect.dr. Mirela Costache si lect.dr., judecator Alexandru Bleoanca. Potrivit art. 44 alin. (3) din Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, hotararile adunarii generale a membrilor cooperatori dintr-o societate cooperativa, contrare legii sau actului constitutiv, pot fi atacate in justitie in termen de 15 zile de la data mentionarii in registrul comertului, de oricare dintre membrii cooperatori care au luat parte la adunarea generala si au votat impotriva sau care nu au participat la adunarea generala. Termenul comporta discutii in functie de cauza de nulitate invocata. Intr-o opinie, termenul este general aplicabil, indiferent daca este vorba despre o nulitate absoluta ori relativa. In opinia contrara, termenul este aplicabil doar pentru cazurile de invocare a nulitatii relative; in cazul nulitatii absolute, actiunea este imprescriptibila, asa cum stabileste, intr-o situatie similara, art. 132 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 a societatilor. Autorii analizeaza argumentele in sustinerea fiecareia dintre cele doua opinii, prin interpretarea regimului juridic al atacarii in instanta a hotararii adunarii generale a membrilor societatii cooperative, comparand normele corespunzatoare din legislatia referitoare la cooperatie cu cele privitoare la alte forme de societate si la persoanele juridice in general.
Drept privat
Articolul Executarea cesiunii de creanta incheiata in scop de garantie – operatiune asimilata ipotecii, semnat de judecator Oana Stoenescu, cuprinde cateva aspecte legate de caracterul de titlu executoriu al contractului prin care se realizeaza o cesiune de creanta incheiata in scop de garantie, cu evidentierea raportului juridic vizat de asimilare sub aspectul executarii, dar si aspecte legate de mecanismele specifice pe care creditorii le au la indemana pentru realizarea drepturilor in cadrul procedurii executionale.
Drept public
Articolul Particularitati ale controlului jurisdictional exercitat de CJUE asupra tacerii administratiei, semnat de conf.dr. Emilia-Lucia Catana propune o analiza a particularitatilor controlului jurisdictional exercitat de CJUE asupra tacerii administratiei. Concluziile studiului evidentiaza ca in contenciosul functiei publice exercitat in prezent de Tribunal, tacerea administratiei este calificata ca decizie implicita de respingere a cererii, atacarea in contencios administrativ a acesteia in fata Tribunalului presupunand parcurgerea obligatorie a procedurii reclamatiei administrative prealabile.
Drept penal
Articolul Importanta evaluarii medicale psihiatrice in privarea de libertate a alienatului mintal, semnat de auditor de justitie Constantin-Dumitru Calina. Acest articol stabileste cazurile in care, in conditiile legii, o persoana poate fi privata de libertate, printre acestea regasindu-se si detentia unui alienat. In acest sens, Curtea Europeana a statuat in jurisprudenta sa constanta, faptul ca un individ nu poate fi considerat „alienat” si nu poate suferi o privare de libertate decat daca cel putin urmatoarele trei conditii sunt indeplinite: in primul rand, alienarea sa trebuie sa fi fost stabilita in mod edificator; in al doilea rand, tulburarea trebuie sa aiba un caracter sau o amploare care sa justifice internarea; in al treilea rand, internarea nu se poate prelungi valabil fara persistenta acestei tulburari.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IRUMB – mai-iunie 2017.
In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Efectul Ordonantei nr. 13, Ordonantei nr. 14 si a celorlalte acte juridice asupra populatiei.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.