Numarul de Noiembrie al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de conf. univ. dr. Aurelia Cotutiu, Noua abordare judiciara a taxei pe poluare: „Cum este posibil ca toate organele puterii Statului democrat roman, in toata perioada de la aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, 1.01.2007, pana in prezent, sa nesocoteasca in cel mai vadit mod obligatia de a legifera, de a organiza aplicarea legii si de a solutiona cauzele litigioase, in domeniul inmatricularilor de autovehicule, in acord cu noua ordine de drept a Uniunii Europene?”
٭Articolul a fost primit pe adresa redactiei inainte de publicarea in Monitorul Oficial nr. 1 din 3 ianuarie 2012 a Deciziei ICCJ nr. 24/2011.
Florentin Tuca raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre Noul Cod civil. Rubrica este realizata in colaborare cu Juridice.ro.
„Cum ati descrie Noul Cod civil?
Florentin Tuca: Un copil frumos, istet si destul de bine crescut care bate la usa clasei intai
fara sa fi trecut pe la gradinita”.
Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 11 septembrie – 10 noiembrie 2011, incluzand deciziile CEDO publicate, RIL-urile admise si publicate, precum si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Lector univ. dr. Radu Chirita comenteaza decizia CEDO in cauza Jarnea c. Romania, hotarare care cuprinde o continuare a celor expuse in mai vechea hotarare Haralambie, ambele vizand procedura de acces la propriul dosar din arhiva fostei Securitati.
• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Brasov, Sectia comerciala, realizat de judecator drd. Madalina Lunganoiu cu privire la interdictia folosirii in mod abuziv a pozitiei detinute de actionari in societate.
• Drept privat
- articolul semnat de prof. univ. dr. Ioan Les cuprinde o analiza a institutiilor medierii si impacarii partilor in lumina prevederilor Noului Cod de procedura civila. Autorul noteaza ca abaterea Legii 202/2010 – „Mica reforma” – de la dispozitiile Noului Cod de procedura civila este susceptibila de a genera indoieli asupra consecventei legiuitorului asupra solutiilor promovate in ultima perioada.
• Drept public
- rezumatul Deciziei Curtii Constitutionale nr. 799 din 17 iunie 2011 asupra proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei este realizat de prof. univ. dr. Tudorel Toader.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Ioan Muraru examineaza critic unele probleme rezultate din aceeasi Decizie a Curtii Constitutionale nr. 799 din 17 iunie 2011, vizand, in principal, tema retinerii unei persoane si aspectele constitutionale privind Consiliul Superior al Magistraturii.
• Drept penal
- articolul semnat de prof. univ. dr. Dumitru Virgil Diaconu trateaza problema medierii, insa din perspectiva dreptului penal, subliniind etapele in care aceasta poate avea loc. Prima parte a acestui articol, „Incheierea acordului de mediere si intocmirea procesului-verbal de incheiere a medierii”, a fost publicata in Curierul Judiciar nr. 9/2011.
- articolul semnat de Florin Stanica analizeaza efectele lipsei de celeritate in procesul penal, sustinand necesitatea conlucrarii sustinute si efective intre CSM, Ministerul Justitiei si Parlamentul Romaniei pentru o reala solutionare a acestei probleme.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO si IPI – august - septembrie 2011.
In cadrul rubricii IADUER, Mihai Banu prezinta o recenta incheiere provenita de la Tribunalul Alba, prin care s-a dispus sesizarea Curtii de Justitie pe cale preliminara si care ridica un aspect esential in privinta stabilirii domeniului de aplicare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, intr-o cauza avand ca obiect Legea privind functionarii publici, mai precis aspectul reducerilor salariale.