Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 11/2014

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna noiembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de dl. Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, fost Avocat al Poporului. Tema dezbatuta este legata de aspectele legale privind sectiile de votare pentru alegerile prezidentiale, tema de foarte mare interes avand in vedere evenimentele desfasurate in Romania in luna noiembrie 2014. Analiza are in vedere asemanarile si mai ales deosebirile intre alegerile prezidentiale si cele parlamentare, precum si afectarea drepturilor electorale prin lipsa sectiilor de votare.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna octombrie 2014, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale si decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii octombrie aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv conf.univ.dr. Bogdan Aurescu.

Dreptul afacerilor
Articolul Raspunderea pentru cauzarea starii de insolventa a persoanelor care nu fac parte din organele de conducere ale debitorului, semnat de avocat drd. Alexandru Dimitriu, propune o analiza practica a doua categorii de persoane responsabile pentru insolventa, si anume: administratorii de fapt (shadow directors) si persoanele straine de conducerea societatii. Studiul se axeaza pe prevederile noului Cod al insolventei, insa cu referiri atat la legislatia anterioara (Legea nr. 85/2006), dar mai ales la jurisprudenta straina care ofera modele de aplicare pana la conturarea unei practici nationale.

Drept privat
In articolul Caracterele si efectele petitiei de ereditate, asist.univ.drd. Doru Traila propune un studiu care pleaca de la o disputa doctrinara anterioara intrarii in vigoare a Codului civil cu privire la natura juridica a petitiei de ereditate. Analiza are in vedere prevederile noului Cod civil, dar si lipsa unei reglementari exprese in Codul de procedura civila cu privire la petitia de ereditate. In ceea ce priveste efectele petitiei de ereditate, autorul face o clasificare intre: efectele intre adevaratul mostenitor si mostenitorul aparent si efectele fata de terti. In sustinere sunt aduse numeroase argumente din practica instantelor din Romania, dar este prezentat si regimul juridic din dreptul francez.

In articolul Ar putea fi deduse judecatii, in calea de atac de reformare, obiectiuni vizand modul de stabilire a taxei judiciare de timbru?, avocat drd. Liviu-Alexandru Viorel propune un studiu complex ce vizeaza ipoteza formularii unor critici vizand modul de stabilire a taxei judiciare de timbru in cadrul cailor de atac de reformare de catre persoana in sarcina careia s-a stabilit taxa. In finalul studiului autorul conchide: „In lumina tuturor explicatiilor din prezentul studiu, este limpede ca obiectiunile vizand modul de stabilire a taxei judiciare de timbru nu pot fi deduse judecatii instantei de reformare de catre persoana in sarcina careia s-a stabilit taxa, decat in masura in care ar fi dintre cele vizate de dispozitiile art. 38 din Ordonanta [art. 20 alin. (5) din Legea nr. 146/1997]. Astept cu nerabdare dezlegarea instantei supreme care sper ca va pune punct jurisprudentei neunitare in aceasta materie”.

Drept public
Comentariul Sentintei civile nr. 27 din 20 august 2014 a Curtii de Apel Constanta, Sectia I civila, privind Competenta instantei de contencios administrativ in solutionarea actiunilor in pretentii intemeiate pe dispozitiile unor legi speciale, promovate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in contra unitatilor administrativ-teritoriale, semnat de judecator dr. Anca Jeanina Nita. In debutul comentariului autoarea remarca ca s-a conturat o practica unitara de dezinvestire a instantei specializate de contencios administrativ si fiscal care – constatand natura civila a pricinilor – a admis exceptia de necompetenta materiala sau functionala, exprimandu-si opinia in sensul reconfigurarii practicii la nivelul instantelor de contencios administrativ, concluzie sustinuta de justetea considerentelor expuse in hotararea prin care a fost solutionat conflictul negativ de competenta.

Drept penal
In articolul Un punct de vedere privind conflictul de interese in sectorul privat, judecator drd. Georgina Bodoroncea propune spre dezbatere una dintre dispozitiile controversate ale noului Cod penal. Obiectivul declarat al studiului, asa cum il expune autoarea, este: „Cum s-a ajuns totusi la incriminarea conflictului de interese in sectorul privat si ce relatii sociale sunt protejate printr-o astfel de reglementare constituie obiectivul acestui demers, care nu va fi nicidecum unul exhaustiv, ci doar axat pe anumite probleme dezbatute in spatiul public sau de catre specialisti in perioada anterioara si ulterioara intrarii normei in vigoare. In consecinta, analiza nu se va concentra strict pe elementele constitutive ale infractiunii de conflict de interese avand ca subiect activ un functionar privat, ci doar pe aspectele relevante, care consideram ca trebuie sa fi e cercetate de practicieni atunci cand sunt pusi in fata unei fapte comise de o persoana care poate fi incadrata in categoria celor de la art. 308 C.pen.”

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – septembrie 2014.

In cadrul rubricii Instrumente, avocat Florentina Camelia Medei semneaza articolul Aspecte privind asistenta medicala transfrontaliera. Subiectul prezinta un interes ridicat avand in vedere ca dreptul cetatenilor europeni asigurati de a beneficia de asistenta medicala sigura si de calitate, intr-un alt stat membru decat cel de origine a devenit o realitate, fiind consacrat si prin jurisprudenta Curtii de Justitie. Este realizata o analiza a Directivei 2011/24/UE privind drepturile pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere astfel cum a fost transpusa in legislatia nationala prin O.U.G. nr. 4/2014. Sunt evidentiate elementele de noutate, dar si delimitarea clara a conceptului de „asistenta medicala transfrontaliera”.

Ca in fiecare numar, revista Curierul fiscal, nr. 1/2015 cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei09 feb. 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista