Editorialul din Curierul Judiciar, Nr. 11/2017 este semnat de judecator Cristi Danilet, coordonatorul proiectului EDUIURIS – un proiect national neguvernamental absolut necesar pentru Romania viitorului: educatie juridica pentru elevi. Motivatia principala a acestui proiect este ca „tinerii de azi au nevoie de educatie civica, etica, juridica, religioasa, sexuala, politica, rutiera, nutritionala. Dorim sa construim viitorul cu si pentru acesti tineri. Ne dorim ca ei sa ramana, sa traiasca, sa munceasca in Romania, tara careia noi ii suntem fideli!” Articolul prezinta proiectul, scopul acestuia, ce este de facut si cum se face, o evaluare a activitatilor desfasurate pana acum, precum si un apel catre juristii care isi doresc sa se implice.
In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de drd. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 septembrie - 31 octombrie 2017, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii octombrie 2017 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.
Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator drd. Georgiana Tudor analizeaza concursul dintre infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata si infractiunea impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene prevazuta de art. 181 din Legea nr. 78/2000.
Dreptul afacerilor
Articolul Nulitati absolute versus nulitati relative referitoare la hotararile Adunarii Generale a Actionarilor, semnat de avocat, drd. Petre-Andrei Taru pleaca de la situatia din jurisprudenta actuala in care s-a concretizat un criteriu general de distinctie clara si neechivoca intre cauzele de nulitate relativa si cele de nulitate absoluta si, in acelasi timp, un regim sanctionator diferit care trebuie aplicat atunci cand se identifica tipul de cauza de nulitate. Astfel, in dreptul civil exista doua tipuri de nulitati: o nulitate neconditionata de existenta unei vatamari si una conditionata de dovedirea unei vatamari produse prin incalcarea invocata. Distinctia capata valente importante si in dreptul societar, intrucat a prevalat necesitatea sporita de a proteja stabilitatea actelor juridice si securitatea circuitului civil. Tratarea analitica si practica a regimului nulitatilor relative si absolute privitoare la hotararile Adunarii Generale a Asociatilor (A.G.A.)/Actionarilor se impune ca un demers practic si util ce conduce la aprecierea concreta a tipului de nulitate care intervine si, practic, determina nulitatea hotararilor adoptate de aceasta.
Drept privat
Articolul „Parintele vitreg” – un strain de iure (sau de facto)?, semnat de prof.dr. Emese Florian. Articolul aduce in atentie sotul/companionul parintelui in doua ipostaze semnificativ deosebite: ca aspirant la “titlul” de parinte cu puteri depline (prin intermediul adoptiei); ca personaj “aditional” in contextul exercitarii in comun a autoritatii parintesti de catre tatal si mama copilului. In opinia autorului, sunt situatii in care prezenta efectiva si afectiva a “parintelui vitreg” in viata de zi cu zi a copilului, participarea sa nemijlocita la cresterea, intretinerea, supravegherea copilului este, in mod regretabil, cu neputinta de consolidat printr-o formula juridica. Posibilitatea adoptiei copilului de catre partenerul consensual al parintelui adoptiv poate fi inteleasa ca inceputul unei altfel de abordari, insa adoptia este in continuare cu totul inaccesibila partenerului consensual al parintelui firesc. Cu privire la exercitiul autoritatii parintesti in cadrul familiei “recompuse”, autorul este de parere ca modelul francez al “delegarii-partajarii” exercitiului atributiunilor parintesti ar trebui urmat si de legiuitorul roman. Prin acest mecanism, ce nu altereaza algoritmul exercitarii in comun a autoritatii parintesti de catre parintii copilului, pentru actele curente in legatura cu persoana copilului sotul parintelui, eventual si partenerul consensual al parintelui necasatorit daca a participat si participa nemijlocit la cresterea, ingrijirea copilului ar beneficia, fata de tertii de buna-credinta, de prezumtia acordului parintilor.
Articolul Si totusi, cat de retractabila este renuntarea la judecata?, semnat de avocat Radu Damaschin. Articolul este provocat de o situatie juridica usor atipica, care a facut obiectul dosarului nr. 2577/2/2016 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia de contencios administrativ si fiscal. Cu tot respectul cuvenit argumentelor completului de judecata, autorul este de parere ca rationamentul acestuia permite o serie de circumstantieri si nuantari.
Drept public
Articolul Probleme practice privind exercitarea dreptului de tutela administrativa al prefectului, semnat de prof.dr. Dana Apostol Tofan isi propune sa identifice, pornind de la analiza legislatiei, din perspectiva contradictiilor ce o caracterizeaza in aceasta materie, a reflectarii lor in jurisprudenta instantelor de contencios administrativ, dar si a unor aspecte semnificative sesizate de doctrina, unele dintre problemele pe care controlul exercitat de prefect cu privire la actele autoritatilor administratiei publice locale le-a ridicat, de-a lungul vremii, administratiei, dar mai ales instantei de contencios administrativ. Incursiunea este una exclusiv juridica, existand in doctrina puncte de vedere cu privire la caracterul politic al exercitarii tutelei administrative, dincolo de profesionalizarea si depolitizarea functiei de perfect, proclamate formal de lege.
Drept penal
Articolul Spalarea de bani si prezumtia de nevinovatie este semnat de Andreea Ciocanaru. Intrebarea de la care pleaca acest articol este daca prevederea din art. 29 alin. (4) din Legea nr. 656/2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile ulterioare, conform careia cunoasterea provenientei bunurilor din savarsirea de infractiuni se poate deduce din circumstante faptice obiective, in lipsa unei condamnari anterioare sau concomitente, este contrara prezumtiei de nevinovatie.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IRUMB – iulie-august 2017.
In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Victima colaterala.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.