Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 12/2011

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editorialul din numarul de decembrie al Revistei Curierul Judiciar este dedicat unei lucrari de exceptie in curs de aparitie la Editura C.H. Beck, Noul Cod civil. Comentariu pe articole, inclusa in Colectia Comentarii Beck. Cartea, ce va deveni cu siguranta un instrument de lucru nelipsit pentru practicieni, este scrisa de reputati specialisti in materia dreptului civil apartinand scolilor de drept importante din Romania, avand astfel o acoperire nationala doctrinara fara precedent.


Dan Lupascu, presedintele Curtii de Apel Bucuresti, raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre starea justitiei si alte cateva lucruri interesante. Rubrica este realizata in colaborare cu Juridice.ro.


Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 11 noiembrie – 31 decembrie 2011, incluzand o selectie a celor mai importante acte publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, exceptiile de neconstitutionalitate admise, precum si RIL-urile admise si publicate.


Lucian Criste prezinta decizia CEDO in cauza Pavalache c. Romania din 18 octombrie 2011, hotarare prin care Curtea a sanctionat Statul roman atat pentru conditiile improprii de detentie, cat si pentru nerespectarea prezumtiei de nevinovatie, ca garantie fundamentala protejata prin textul Conventiei.


• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, realizat de judecator drd. Madalina Lunganoiu cu privire la efectele si sanctiunea aplicabila in caz de abuz de minoritate in cadrul unei societati comerciale.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Camelia Florentina Stoica realizeaza un comentariu critic al regulilor aplicabile comunicarii actelor de procedura in cadrul procedurii insolventei, autorul considerand ca procedura reglementata de Legea nr. 85/2006 in ceea ce priveste citarea si comunicarea actelor de procedura ar trebui revazuta, cu luarea in considerare a principiilor care fundamenteaza drepturilor procesuale ale participantilor la aceasta procedura.
 
• Drept privat
- articolul semnat de judecator drd. Livia Chiriazi trateaza conditiile generale de validitate ale cererii de chemare in judecata, cu privire speciala asupra nulitatii acesteia, aratandu-se ca numele partilor si obiectul cererii trebuie mentionate in cerere sub sanctiunea nulitatii absolute, dat fiind caracterul indispensabil pentru buna desfasurare a procesului civil a acestor elemente, iar in ceea ce priveste celelalte mentiuni pe care trebuie sa le contina obligatoriu cererea de chemare in judecata, doctrina este unanima ca lipsa lor atrage o nulitate virtuala si relativa.
• Drept public
- articolul semnat de Domnica Focsaneanu, Catalina Suta si Diana Lupescu prezinta eforturile de codificare a legislatiei in domeniul personalului din administratia publica, realizate in cadrul proiectului „Un cadru legislativ mai coerent pentru o administratie publica mai eficienta” finantat prin Fondul Social European in cadrul Programului Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.
• Drept penal
- comentariul unei decizii a Tribunalului Mures, Sectia penala, realizat de Procuror Cristian-Valentin Stefan, privind admisibilitatea cererii de revizuire si intelesul notiunii de „imprejurari noi” in sensul prevederilor Codului de procedura penala.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Dumitru Virgil Diaconu reprezinta a treia parte dintr-o analiza a regimului medierii in procesele penale, autorul aratand ca in cazul in care s-a apelat la procedura medierii inainte de sesizarea organului judiciar si aceasta a esuat, persoana vatamata poate recurge din nou la procedura medierii, desi legea nu precizeaza expres in acest sens.


Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CJUE, IPI – octombrie 2011.
In cadrul rubricii Instrumente, Judecator Alina Petronela Mosneagu prezinta unele aspecte privind procedura de urmat in cazul amanarii temporare a predarii pentru motive umanitare, competenta Biroului SIRENE de a sesiza autoritatea judiciara de executare in acest sens si intelesul notiunii de motive umanitare.


Pentru a veni in sprijinul cititorilor in identificarea mai usoara a articolelor de interes si pentru oferirea unei viziuni de ansamblu asupra continutului revistei, Curierul Judiciar publica in acest numar Tabla de materii pe anul 2011.

Detalii tehnice
Data aparitiei24 feb. 2012
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista