Numarul din luna decembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din acest numar este semnat de dl. prof.dr. Cristian Ionescu dedicat implinirii a 155 de ani de control al constitutionalitatii legilor in Romania. In anul 2012 doctrina de specialitate a marcat implinirea unui veac de la recunoasterea (admiterea) pe cale pretoriana a controlului constitutionalitatii legilor in Romania. Ca punct de pornire s-a luat Decizia nr. 261 din 26 martie 1912 a Curtii de Casatie care a admis competenta puterii judecatoresti de a se pronunta in materie de contencios constitutional doar in fata unei instante judecatoresti. Chiar si autorii straini considera anul 1912 si Decizia din 16 martie 1912 a Curtii de Casatie ca debut al admiterii unei proceduri de solutionare a unui contencios constitutional intre Legea fundamentala si o lege adoptata de Parlamentul ordinar.
Curierul legislativ subliniaza cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 decembrie 2013, inclusiv obiectiile de neconstitutionalitate admise si recursurile in interesul legii admise si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunilor octombrie-noiembrie 2013, realizate de Daniela Ivan, respectiv de Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.
Dreptul afacerilor
Rubrica cuprinde articolul Interpretarea evolutiva a libertatii economice/libertatii de a intreprinde, semnat de dna. lector dr. Andreea Stanescu. In concret, este vorba despre comentariul cu privire la Decizia Curtii Constitutionale nr. 498/2012 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 lit. g) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite. Decizia nr. 498/2012 aduce in prim doua probleme juridice principale: 1. Schimbarea jurisprudentei Curtii Constitutionale si 2. Conceptul de interpretare evolutiva, ca fundament al schimbarii jurisprudentei Curtii Constitutionale. Odata cu Decizia nr. 498/2012, la nivelul instantei constitutionale a fost realizata prima interpretare evolutiva. Astfel, Curtea Constitutionala si-a reconsiderat jurisprudenta prin raportare la Decizia nr. 92/2009, pe considerentul modificarii sensului conceptului „economie de piata”.
Drept privat
Rubrica cuprinde articolul Viata dinainte de contract, semnat de dna. lector dr. Adriana Almasan. Literatura juridica a acordat dintotdeauna o atentie speciala derularii contractului, lasand insa oarecum in plan secundar perioada precontractuala. Lipsita de reglementare adecvata in puterea vechiului Cod civil, etapa preliminara incheierii contractului a generat o practica judiciara sporadica si inconstanta, chiar si in perioada economiei de piata. Studiul are in vedere activitatile care se impun la incheierea contractelor complexe, si anume analiza si evaluarea, negocierea si incheierea actelor preliminare contractului. Etapa dinaintea incheierii contractului este adesea pierduta din vedere de literatura juridica, in pofida faptului ca ea antreneaza activitati specifice de natura juridica. Codul civil reglementeaza anumite aspecte privitoare la aceasta problematica, fara insa a defini regimul juridic al etapei prealabile incheierii contractului intr-un sistem complet si eficient.
Drept public
Rubrica cuprinde comentariul Deciziei nr. 4748 din 29 martie 2013 a Inaltei Curte de Casatie de Justitie, Sectia de contencios administrativ si fiscal, si este semnat de dl. dr. Dan Cimpoeru. Autorul considera criticabila decizia Inaltei Curti atat sub aspectul temeiniciei, cat si al legalitatii, prezentand propriul punct nostru de vedere, astfel: „In opinia noastra, Inalta Curte de Casatie si Justitie a adaugat la lege intr-un mod nepermis in sensul ca, pe cale jurisprudentiala, a creat cadrului militar detasat in afara Ministerului Apararii Nationale un statut juridic sui generis. Astfel, se considera ca ceea ce conteaza este „detasarea” in sine, iar „functia” pe care este incadrat este doar un „accesoriu”; o astfel de teorie este contrazisa atat de realitatea spetei, cat si de textele legale incidente”.
Drept penal
Rubrica cuprinde articolulConsideratii referitoare la actiunea penala: definitie, factori, trasaturi, momente in desfasurarea ei si este semnat de dl. procuror Cristian Valentin Stefan. Autorul surprinde acele componente generale care constituie edificiul teoretic de baza al actiunii penale: definitia, factorii, trasaturile si momentele desfasurarii. Articolul este astfel concentrat pe: 1. oferirea unei definitii a actiunii penale, riguroasa din punct de vedere logic, in sensul unei evidentieri corecte nu numai a genului proxim, ci si a diferentei specifice; 2. tratarea factorilor actiunii penale (temei, obiect, subiecti, aptitudine functionala); 3. infatisarea trasaturile actiunii penale – obligativitate, indisponibilitate, indivizibilitate, individualitate, caracter public – cu toate ideile pe care doctrina le exprima in aceasta privinta; 4. detalierea momentele principale pe care actiunea le parcurge in desfasurarea ei – punerea in miscare, exercitarea si stingerea.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – octombrie 2013.
In rubrica Instrumente veti regasi un articol dedicat Acordului de parteneriat propus de Romania pentru perioada de programare 2014-2020, semnat de dna. Violeta Stefanescu. Ministerul Fondurilor Europene a prezentat si a transmis serviciilor Comisiei Europene, la 11 octombrie 2013, prima versiune a Acordului de Parteneriat propus de Romania pentru perioada de programare 2014-2020. Acordul de Parteneriat prezinta o analiza a situatiei economico-sociale a statului nostru din acest moment si, fata de perioada de programare 2007-2013, cuprinde modificari de fond, dar si de natura institutionala pentru a asigura un grad mai ridicat de accesare si absorbtie a banilor europeni. Pe fond, este analizat stadiul actual de dezvoltare a Romaniei. Autoarea isi exprima in final speranta ca practica sa dovedeasca faptul ca directiile de actiune stabilite au fost corecte si si-au atins scopul dorit, printr-o crestere substantiala a accesarii, dar, mai ales, a absorbtiei banilor europeni, astfel incat sa se inregistreze o veritabila si notabila crestere economica si, deci, o crestere a nivelului de trai al nostru, al tuturor!
Ca in fiecare numar revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
Asa cum v-am obisnuit, ultimul numar din fiecare an al revistei contine Tabla de materii pe anul 2013, in care puteti consulta toate materialele publicate in anul 2013, cu indicarea rubricii, titlului, autorului si a numarului de revista in care se regasesc acestea.