Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 12/2014

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna decembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de dna. Catrinel Brumar si de dna. Oana-Florentina Ezer avand ca subiect principal semnarea de catre Romania a Protocolului nr. 16 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Denumit „Protocolul dialogului” de catre Presedintelui Curtii Europene a Drepturilor Omului, judecatorul Dean Spielmann, acesta este un protocol de reforma care prevede posibilitatea pentru cele mai inalte jurisdictii ale partilor contractante de a solicita un aviz consultativ Curtii Europene a Drepturilor Omului atunci cand apreciaza ca o anumita cauza aflata pe rolul lor ridica o problema grava privind interpretarea sau aplicarea Conventiei sau a protocoalelor sale.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna decembrie 2014, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si decizii CEDO publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Dreptul afacerilor
Articolul Penalul tine in loc insolventa, semnat de prof.dr. Gheorghe Piperea, propune o analiza interdisciplinara intr-o zona clar+obscura a interferentei penalului cu insolventa. Este adus in prim plan debitorul supus procedurii insolventei care poate fi in situatii legale care sa il faca suspect, inculpat, condamnat sau parte responsabila civilmente in procese penale ori destinatar al unor masuri preventive sau al unor masuri de siguranta care se iau in procesul penal. Asa cum sustine autorul, „Din exces de zel sau din necunoasterea procedurii insolventei in esenta si in principiile sale, declansarea procesului penal, masurile de preventie si masurile de siguranta ce se dispun in procesul penal pot determina suspendarea sau chiar intreruperea procedurilor de insolventa. Aceste situatii sunt de natura a scurtcircuita si tulbura in mod grav o procedura de insolventa aflata in curs”. Sunt analizate in cadrul studiului: raspunderea penala a persoanei juridice care este debitor intr-o procedura de insolventa, confiscarea speciala si confiscarea extinsa, actiunea civila in procesul penal si actiunea civila concurenta/paralela cu procesul penal, precum si infractiunile care sunt si temeiuri ale actiunii in raspundere pentru contributia la aparitia starii de insolventa.

Drept privat
Comentariul Deciziei civile nr. 319 din 2 februarie 2012 a Curtii de Apel Timisoara, Sectia civila, privind inadmisibilitatea judecarii unei actiuni in revendicare in cadrul unei contestatii intemeiata pe dispozitiile Legii nr. 10/2001, precum si lipsa recalificarii cererii de chemare in judecata, semnat de avocat dr. Dan Cimpoeru. Nota autorului are in vedere o abordare critica a deciziei atat sub aspectul temeiniciei, cat si al legalitatii. In opinia autorului, greseala de judecata cea mai grava consta in faptul ca, in realitate, instanta de recurs a judecat actiunea ca si cum ar fi fost o actiune in revendicare, in conditiile in care eram in prezenta unei contestatii formulate in temeiul Legii nr. 10/2001.

Articolul Perfectionarea regimului juridic privind inventiile de serviciu, semnat de prof. dr. Ioan Macovei si de Lector dr. Nicoleta Dominte propune o analiza a noii reglementari a inventiilor de serviciu. Regimul lor juridic stabilit in temeiul Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventie a fost modernizat prin dispozitiile Legii nr. 83/2014 privind inventiile de serviciu. Studiul comparativ al celor doua reglementari, pune in evidenta un numar de aspecte esentiale, conturand noul cadru juridic in care se vor elabora, inregistra si utiliza inventiile de serviciu. Autorii concluzioneaza ca „prin intrarea in vigoare a Legii nr. 83/2014 se realizeaza modernizarea cadrului juridic al inventiilor de serviciu, in contextul reglementarilor europene. Necesitatea adoptarii Legii inventiilor de serviciu deriva din interesul major de a reglementa detaliat si distinct, problematica specifica a creatiilor tehnice elaborate in baza unui contract de munca. Prin comparatie cu reglementarea anterioara, Legea din 2014 reprezinta o continuare a unei opere juridice, care se va desavarsi prin efortul si pasiunea celor interesati de studierea si aplicarea inventiilor de serviciu”.

Drept public
Articolul Conceptul de teritoriu si caracterele teritoriului statal. O perspectiva constitutionala, semnat de prof. dr. Cristian Ionescu. Studiul are in vedere perspectiva specifica dreptului constitutional asupra teritoriului ca element constitutiv al statului. In aceasta perspectiva se au in vedere aspecte cum ar fi: rolul teritoriului in sedentarizarea unor populatii nomade, care atrase de conditiile fizice ale unui teritoriu, se hotarasc sa-l locuiasca statornic si sa se organizeze apoi politic pe acesta.
 
Articolul Ambiguitati legislative privitoare la validarea mandatului consilierilor locali si judeteni, semnat de Lector dr. Mihai-Cristian Apostolache. Un aspect care se desprinde din articol este acela ca „Validarea mandatelor consilierilor locali si judeteni reprezinta un proces foarte important, a carui punere corecta in practica depinde de existenta unor dispozitii legale clare care ar trebui sa fie integrate intr-un singur act normativ, iar acesta nu poate fi altul decat Legea administratiei publice locale. Avalansa de acte normative necorelate intre ele care reglementeaza in prezent aceasta situatie juridica, scaparile legiuitorului legate de procedura de validare a mandatului supleantului care are loc in timpul exercitiului mandatului consiliului local sau consiliului judetean, paralelismele legislative privitoare la natura juridica a hotararii de validare sau de invalidare a mandatelor de consilieri locali sau judeteni sunt aspecte care afecteaza practica administrativa, conducand la blocaje institutionale, la incalcarea unor drepturi sau chiar la schimbarea vointei electoratului atunci cand se tergiverseaza validarea mandatului de consilier local sau judetean”.
 
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – octombrie 2014.

In cadrul rubricii IADUER, Prof. dr. Daniel-Mihail Sandru, Constantin-Mihai Banu si Judecatorul Dragos Calin semneaza articolul care isi propune sa raspunda la intrebarea Exista sanctiuni pentru incalcarea obligatiei instantei nationale de efectuare a unei trimiteri preliminare la Curtea de Justitie? Subiectul prezinta un interes ridicat tinand cont de faptul ca judecatorul care formuleaza trimiterea preliminara are intreaga responsabilitate pentru declansarea acestei proceduri de dialog jurisdictional european. In acelasi timp, respingerea trimiterii preliminare este, de asemenea, un act responsabil si nu conjunctural sau de oportunitate; instantele au obligatia constitutionala, prevazuta la art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, de respectare a dreptului Uniunii Europene.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Asa cum v-am obisnuit, ultimul numar din fiecare an al revistei Curierul Judiciar contine Tabla de materii pe anul 2014, in care puteti consulta toate materialele publicate in numerele din 2014, cu indicarea rubricii, titlului, autorului si a numarului de revista in care se regasesc acestea.

Detalii tehnice
Data aparitiei18 feb. 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista