Editorialul din acest numar este semnat de judecator Razvan Anghel si cuprinde o scurta evaluare a anului 2015 din punct de vedere al actiunilor de unificare a practicii judiciare. Ca o concluzie, s-ar putea retine ca practica judiciara neunitara nu poate fi evitata, fiind determinata de evolutia sociala care se manifesta prin adoptarea a tot mai multor reglementari cu forta juridica diferita, uneori contradictorii, precum si prin modificarea frecventa a acestora, ceea ce nu permite suficiente dezbateri profesionale anterioare intrarii lor in vigoare si, uneori, nici cristalizarea unor concluzii jurisprudentiale pana la urmatoarea modificare a normei juridice. Important pentru previzibilitatea actului de justitie este insa existenta unor mecanisme care sa permita identificarea surselor potentiale de practica judiciara neunitara si a acestei practici in faza incipienta si sa conduca rapid la unificarea jurisprudentei.
In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2015, inclusiv decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Hotarari ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania si ale Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania si initiative legislative ale cetatenilor. Rubrica cuprinde si Decizia nr. 15/2015 a ICCJ - Completul competent sa judece RIL, prin care s-a stabilit ca fapta unei persoane care exercita activitati specifice profesiei de avocat in cadrul unor entitati care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea profesiei de avocat constituie infractiune.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii noiembrie 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.
Dreptul afacerilor
Articolul Majorarea capitalului social al societatii pe actiuni prin conversia creantelor, semnat de conf. univ. dr. Gabriel Mihai, subliniaza faptul ca aceasta operatiune nu poate constitui un remediu pentru toate problemele financiare ale unei societati. In timp ce conversia creantelor in conditii economice normale este privita ca un instrument folosit cu titlu de exceptie in considerarea relatiei stabilite intre un creditor si debitorul sau, in contextul economic al scaderii profitului marilor comercianti exista premisele necesare ca acest tip de intelegeri sa fie utilizate in mod curent pentru obtinerea unor finantari suplimentare, in conditiile in care, ulterior deschiderii procedurilor de insolventa, este putin probabil ca sumele imprumutate sa mai poata fi recuperate.
Articolul Accesul la informatii in cazul due diligence-ului cu privire la societatile listate, semnat de avocat Diana Ispas, releva faptul ca, desi noul Regulament european privind abuzul de piata aduce intr-o zona de reglementare expresa destule cazuri care se aflau pana acum intr-o zona gri, divulgarea informatiilor privilegiate ramane in continuare un subiect delicat care va trebui tratat cu maxima prudenta chiar si dupa intrarea sa in vigoare. Investitorii vor avea in continuare obligatia sa evalueze ei insisi daca se afla sau nu in posesia informatiilor privilegiate, indiferent de informatiile primite de la societate/ofertant cu privire la existenta sau nu a caracterului privilegiat a informatiilor la care primesc acces.
Drept privat
Articolul Solutia Inaltei Curti de Casatie si Justitie asupra interpretarii si aplicarii dispozitiilor art. 478 alin. (4) C.proc.civ., semnat de prof. univ. dr. hab. Claudia Rosu, analizeaza critic solutia instantei supreme, aratand ca, asupra ambelor chestiuni de drept cu care a fost sesizata ICCJ – daca, in interpretarea si aplicarea art. 478 alin. (4) C.proc.civ., se poate ajunge la schimbarea cadrului procesual, sub aspectul obiectului in care a solutionat prima instanta, contrar art. 478 alin. (1) si (3) C.proc.civ., respectiv daca in situatia in care in apel, fie din interpretarea art. 478 alin. (4) C.proc.civ., fie in limitele efectului devolutiv, prevazut de art. 477 C.proc.civ., se poate invoca exceptia necompetentei materiale, urmand ca astfel sa fie interpretate prevederile art. 130 alin. (2) si art. 131 C.proc.civ. – solutia era de respingere ca inadmisibile. De aceea, surprinde in prezenta sesizare admiterea acesteia asupra unei chestiuni de drept care nu este susceptibila de interpretari diferite.
Drept public
Articolul Aprecieri critice asupra modului de adoptare a unei instructiuni de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, semnat de dr. Adrian-Constantin Tatar, atrage atentia asupra faptului ca, intre momentul infiintarii Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (26 mai 2015 – conform art. 1 din O.U.G. nr. 13/2015) si momentul desfiintarii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (25august 2015 – conform art. 9 din O.U.G. nr. 13/2015), au coexistat la nivelul tarii noastre ambele institutii publice, responsabile cu implementarea politicilor nationale in domeniul achizitiilor publice, aspect ce ar fi trebuit evitat de catre legiuitorul delegat.
Drept penal
Articolul Probleme de drept aparute in aplicarea noii legislatii procesual penale, semnat de conf. univ. dr. Constantin Sima, aduce in discutie forma de prezentare a comunicarii solutiei de clasare si posibilitatea transmiterii datelor cu caracter personal ale magistratului. Mai exact, se aduce in discutie situatia in care organul de urmarire penala, intr-o cauza cu aproximativ 4.000 parti, a comunicat ordonanta de clasare avand un volum de 1.075 pagini in format electronic, pe CD. Desi este adevarat ca, de principiu, comunicarea solutiei se face in format clasic, pe hartie, legea nu face o astfel de precizare si ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. A cere organului de urmarire penala sa comunice 4.000 de solutii a cate 1.000 pagini fiecare, in format clasic, inseamna abuz de drept.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CEDO, CJUE – octombrie 2015.
In cadrul rubricii Instrumente, am ales sa redam un fragment dintr-un studiu amplu „Avocatii ca profesionisti si cetateni: Roluri si responsabilitati esentiale in secolul al XXI-lea” realizat de Ben W. Heineman, Jr., William F. Lee si David B. Wilkins sub antetul Harvard Law School – Facultatea de Drept, Universitatea Harvard si Centrul de Cercetare privind Profesia de Avocat. Materialul selectat, intitulat Opinii referitoare la „principalele” facultati de drept, reprezinta un eseu care doreste a stimula gandirea inovatoare cu privire la modul in care facultatile de drept pot colabora cu companiile, firmele de avocatura si alte parti interesate importante in vederea imbunatatirii continutului si costului educatiei juridice.
Asa cum v-am obisnuit, ultimul numar din fiecare an al revistei contine Tabla de materii pe anul 2015, in care puteti consulta toate materialele publicate in numerele din 2015, cu indicarea rubricii, titlului, autorului si a numarului de revista in care se regasesc acestea.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.