Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 12/2016

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna decembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de prof.dr. Augustin Fuerea si cuprinde o scurta analiza a BREXIT-ului, eveniment de o importanta majora si fara precedent pentru constructia europeana. Acest subiect ridica mai multe intrebari si tot atatea raspunsuri posibile. Autorul face apel la trecutul existentei Marii Britanii in Uniunea Europeana care fie a refuzat sa participe la negocieri, fie a ezitat sa adere la o piata europeana ale carei frontiere vamale ar fi separat Regatul Unit de Commonwealth, fie s-a indoit de eficacitatea relansarii europene, fie a amenintat de mai multe ori cu iesirea din Comunitate. Termenul BREXIT este susceptibil de a fi definit si in dictionarele/enciclopediile economice, financiare, bancare, politologice, sociologice, psihologice, filosofice s.a., deoarece consecintele acestei decizii, la randu-le, sunt multiple. Efectele, de asemenea, fac obiectul interpretarilor si studiilor intra, inter si pluridisciplinare, fiind identificate cele pe termen lung, mediu si scurt, atat pozitive, cat si negative, chiar daca, in aceasta etapa se gasesc numai la nivelul asteptarilor.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 octombrie - 30 noiembrie 2016, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii septembrie-octombrie 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar dl. judecator Mihail Stanescu-Sas analizeaza procedura de contestare a modului de stabilire a salariilor personalului platit din fonduri publice.

Dreptul afacerilor

Articolul Actiunile in raspundere civila delictuala in domeniul concurentei. Abordare generala. Transpunerea directivei europene in dreptul intern, semnat de drd. Ana-Maria Udriste si Maria Constantinescu, supune analizei actiunile in raspunderea civila delictuala in domeniul concurentei, care, desi existente ca reglementare in Legea concurentei nr. 21/1996 de multa vreme, raman intr-un con de umbra ca activitate. Partile, indiferent ca sunt consumatori sau persoane juridice, sunt reticente in a introduce pe rolul instantelor judecatoresti actiuni in despagubire pentru prejudiciile cauzate ca urmare a unor practici anticoncurentiale. Romania trebuie sa transpuna pana la finalul anului 2016 Directiva regasita la nivelul Uniunii Europene privind actiunile in despagubire in domeniul concurentei, care va modifica substantial cadrul legislativ existent. Prezentul articol isi propune sa faca in primul rand o trecere generala in revista a domeniului raspunderii civile delictuale in domeniul concurentei, ulterior punand accent pe modificarile aduse de Directiva si de modul in care aceasta ar urma sa fie transpusa in dreptul intern.

Drept privat
Articolul Vanzarea cu optiune de rascumparare, semnat de avocat Mircea Dub, constituie o analiza ce are in vedere definirea notiunii de vanzare cu optiune de rascumparare, situatia actuala prin raportare la istoricul institutiei an legislatia romaneasca, stabilirea naturii juridice a contractului de vanzare cu optiune de rascumparare, utilitatea si particularitatile acestei varietati de vanzare.

Drept public
Articolul Informatiile de interes public in viziunea legislatiei si jurisprudentei romanesti actuale, semnat de lector dr. Madalina-Elena Mihailescu, aduce in discutie si doreste sa puna in evidenta carentele administratiei romanesti in ceea ce priveste transparenta decizionala si lipsa de coerenta in ceea ce priveste interpretarea termenului de „informatie de interes public”, ceea ce genereaza numeroase conflicte intre autoritati si cetateanul nemultumit de modul cum administratia gestioneaza dialogul cu soietatea si comunitatea locala direct afectata de deciziile autoritatilor. Cele cateva exemple din jursipridenta curenta analizate in prezentul articol au dorit sa ne arate varietatea de interpretari ce s-a dat notiunii de informatie de utilitate publica de diferiti functionari si modurile interesante de interepretare a dispozitiilor Legilor nr. 52/3003 si 544/2001 de catre instantele de contencios solicitate sa solutionzee cauze care aveau ca obiect obligarea autoritatilor de a trasmite publicului direct interesat astfel de informatii.

Drept penal
Articolul Probleme de drept aparute in aplicarea noii legislatii procesual penale, semnat de prof.dr. Constantin Sima, aduce in discutie independenta magistratului – conditie a unui proces echitabill. Tinand cont de faptul ca independenta magistratului nu este un privilegiu personal, ci o componenta obiectiva a statutului profesional,impusa de necesitatea de a permite judecatorilor si procurorilor sa-si indeplineasca rolul de aparatori ai ordinii de drept, de protectori ai drepturilor si libertatilor persoanelor, din motive generate de pozitia procesuala diferita a celor doua categorii de magistrati, judecatori si procurori, independenta judecatorilor este tratata separat de independenta procurorilor, atat in doctrina, cat si in documentele europene elaborate pe aceasta tema. Analiza are in vedere prevederile Conventiei europene a drepturilor omului, ale Recomandarii nr. (2010)12 privind judecatorii: independenta, eficienta si responsabilitatea, ale Avizelor Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni si ale Raportului Comisiei de la Venetia pentru Democratie prin Drept.
Articolul Unele aspecte privind solutionarea actiunii civile in procesul penal, semnat de drd. Iulia-Elena Nistor, are ca punct de plecare dezideratul urmarit de legiuitor prin dispozitiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, si anume desfasurarea unui proces penal echitabil, intr-un termen rezonabil pe parcursul caruia organele judiciare sa participe la infaptuirea unei justitii penale independente si impartiale, sens in care dispozitiile art. 1 alin. (2) C.proc.pen. urmaresc asigurarea exercitarii eficiente a atributiilor organelor judiciare cu garantarea drepturilor partilor si ale celorlalti participanti in procesul penal, astfel incat sa fie respectate prevederile Constitutiei, ale tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, ale celorlalte reglementari ale Uniunii Europene in materie procesual penala, precum si ale pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI, IRUMB – august-septembrie 2016.
Asa cum v-am obisnuit, ultimul numar din fiecare an al revistei contine Tabla de materii a revistei Curierul Judiciar pe anul 2016, in care puteti consulta toate materialele publicate in numerele din 2016, cu indicarea rubricii, titlului, autorului si a numarului de revista in care se regasesc acestea.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei02 feb. 2017
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini64
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
-20%
Tratat de drept fiscal - Bufan

Tratat de drept fiscal. Volumul I. Teoria generala a dreptului fiscal

Volumul I. Teoria generala a dreptului fiscal
95,00 RON 76,00 RON
Indisponibila
Noul Cod Civil. Studii si comentarii - Volumul IV - Uliescu

Noul Cod Civil. Studii si comentarii - Volumul IV

Sinteza propunerilor de modificare si completare a noului Cod civil. Cartea a VI-a, Prescriptia extinctiva. Cartea a VII-a. Dispozitii de drept international privat (art. 2500-2664)
109,00 RON 109,00 RON
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice