Editorialul din acest numar al Revistei Curierul Judiciar este semnat de prof. univ. dr. Simina Tanasescu, Cat costa Constitutia Romaniei?: „Desi aparent contradictorii, normele juridice continute in art. 1 si art. 135 din Constitutia Romaniei sunt perfect conciliabile si pot fi interpretate astfel incat sa permita dezvoltarea unei activitati statale de punere in aplicare a Constitutiei care sa nu coste mai mult decat ar costa nerespectarea ei. Pentru acesta este suficient ca semnificatia tehnic-juridica a reglementarii sa fie corect inteleasa si pusa in aplicare cu buna credinta”.
Andrei Savescu raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre propunerile de modificare a Codului muncii.
Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 16 ianuarie 2011 – 13 februarie 2011, incluzand deciziile CEDO, o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, precum si o selectie a proiectelor legislative aflate in lucru in Parlament.
Asociatia de Studii in Dreptul Constitutional si Drepturile Omului (ASDCDO) prezinta decizia CEDO in cauza Iorga s.a. c. Romania din 25 ianuarie 2011, hotarare care completeaza peisajul multora din ultimele hotarari ale Curtii care vizeaza institutiile penitenciare romane si tratamentul detinutilor, punctand atat probleme care tin de conditiile de detentie, cat si probleme care vizeaza tratamentul medical al detinutilor si agresiunile la care sunt supusi acestia.
In cadrul rubricii Organizare judiciara judecatorul Mihai Viorel Tudoran face o prezentare a propunerilor privind modificari ale unor regulamente emise de catre Consiliul Superior al Magistraturii, demers generat de constatarile legate de faptul ca activitatea de elaborare si modificare a regulamentelor care vizeaza functionarea sistemului judiciar a determinat multe controverse in randul magistratilor, multi dintre acestia cazand „victime” reglementarilor lacunare, confuze sau uneori de-a dreptul incorecte regasite in aceste norme legale avand rang juridic inferior.
• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Craiova, Sectia comerciala, realizat de prof. univ. dr. Smaranda Angheni cu privire la opozitia reglementata de dispozitiile art. 31-32 din Legea nr. 31/1990.
- articolul semnat de lector univ. dr. Gina Orga-Dumitriu si procuror dr. Laurentiu Sorescu reprezinta concluziile formulate in cadrul Proiectului Centrului de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane, seria Consultari Europene (CSDE-SCE-11) avand ca obiect formularea unui punct de vedere referitor la Cartea Verde a Comisiei privind optiunile de politica in perspectiva unui drept european al contractelor pentru consumatori si intreprinderi.
• Drept privat
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a IV-a civila, realizat de avocat Catalina Dicu si avocat Alexandru Moise referitor la regula unanimitatii coproprietarilor in formularea unei actiuni in revendicare.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcas Costea face o trecere in revista a standardelor internationale minime de coordonare a sistemelor de securitate sociala.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Cristina Popa Nistorescu cuprinde o analiza a efectelor contractului de comision in dreptul comparat (dreptul elvetian, italian, francez, anglo-american, roman).
• Drept public
- conf. univ. dr. Emanuel Albu comenteaza o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind exercitarea dreptului de apreciere de catre autoritatea publica si a controlul judiciar al instantei de contencios administrativ.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Cristian Ionescu contine unele reflectii pe marginea art. 112 din Constitutia Romaniei, republicata.
• Drept penal
- procurorul Cristian-Valentin Stefan comenteaza o rezolutie de neincepere a urmaririi penale a Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Mures privind infractiunea de neexecutare a unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca si necesitatea instituirii unei conditii de timp in cazul acestei infractiuni.
- partea a patra a articolului semnat de Judecator drd. Mihail Udroiu priveste modificarile legislative aduse in materie penala si procesual penala prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – decembrie 2010.
La rubrica Instrumente drd. Ramona Apostol accentueaza eficienta legislatiei europene ca instrument de promovare a politicilor europene in cazul importurilor de lemn legal.
ELSA Bucuresti: ELSA Concept Store