Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 3/2012

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul trei din acest an al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de Presedintele UNBR, Gheorghe Florea, Elemente de noutate legate de admiterea la INPPA. Corelarea programelor pentru admitere la INPPA si INM: „Incepand de la sedinta trecuta a Consiliului Uniunii, pentru prima data a fost afisata la inceputul lunii martie programa examenului de admitere, a fost anuntata data examenului de admitere, a fost anuntata materia – cvasi-identica cu materia de admitere la INM, dupa ce ne-am consultat si cu partenerul INM si cu hexagonul facultatilor de drept cu care suntem in conlucrare.


Alina Bica, secretar de stat in Ministerul Justitiei, raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre reforma sistemului judiciar. Rubrica este realizata in colaborare cu Juridice.ro.
„Fara doar si poate, anul 2011 a fost «Anul intrarii in vigoare a Noului Cod civil». Ce ne rezerva 2012?
Alina Bica: Asa cum de altfel domnul ministru a exprimat deja in spatiul public si se cunoaste, va intra in vigoare Noul Cod de procedura civila. De asemenea, 2012 ne pregateste pentru intrarea in vigoare a celorlalte doua coduri, Codul penal si Codul de procedura penala. Legea de punere in aplicare a Codului penal urmeaza sa fie adoptata, sa speram, in aceasta sesiune parlamentara, sa speram ca Parlamentul sa vina si sa adopte aceasta lege absolut indispensabila pentru intrarea in vigoare a Noului Cod penal. De asemenea, suntem la final cu legea de punere in aplicare a Codului de procedura penala. Practic prin adoptarea acestor doua noi legi speram ca pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare sa putem sa discutam despre data intrarii in vigoare anul viitor a Noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penala.”

Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 21 ianuarie – 17 martie 2011, incluzand exceptiile de neconstitutionalitate si RIL-urile admise si publicate, precum si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Lector univ. dr. Radu Chirita comenteaza decizia CEDO in cauza Frimu s.a. c. Romania, notand ca si aceasta decizie a Curtii merge pe drumul pe care l-a avut hotararea Anghel c. Romania, in domeniul litigiilor contraventionale, ajungandu-se sa i se acorde o importanta mult prea mare, pe baza unei interpretari eronate.

Dreptul afacerilor

- articolul semnat de drd. Dragos Calin contine unele consideratii privind termenul de 48 de ore pentru depunerea procurilor de reprezentare in adunarea generala a actionarilor, ocazionate de o decizie a Curtii de Apel Constanta pronuntata intr-un recurs promovat impotriva unei sentinte prin care s-a constatat nulitatea absoluta a unei hotarari a adunarii generale ordinare a actionarilor, adoptata de o societate comerciala cu capital majoritar de stat.

Drept privat

- articolul semnat de prof. univ. dr. Smaranda Angheni analizeaza cateva aspecte privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor Noului Cod civil privind reductibilitatea clauzei penale, autorul concluzionand ca din analiza comparativa a reglementarilor anterioare cu cele existente in cadrul NCC rezulta ca vointa legiuitorului actual este de a „salva” contractul, fie ca acesta este „negociat”, fie ca este „nenegociat” (de adeziune), chiar daca se constata existenta unei clauze calificata „abuziva” in asa fel incat, daca o asemenea clauza este cea penala, instanta de judecata sa procedeze, in principal, la redimensionarea cuantumului penalitatii, in sensul reducerii acestuia.
- articolul semnat de lector univ. dr. Luminita Dima trateaza elementele de noutate aduse de Legea nr. 40/2011 in privinta modificarii si suspendarii contractului individual de munca, abordand aspecte precum durata delegarii, efectele suspendarii, suspendarea sau expirarea avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor, somajul tehnic sau suspendarea contractului individual de munca in cazul reducerii programului de lucru.

Drept public

- articolul semnat de prof. univ. dr. Cristian Ionescu sustine ideea ca orice analiza privind fundamentele si esenta raporturilor politice intre Parlament si Guvern trebuie sa porneasca de la doua principii de baza ale guvernarii democratice: principiul reprezentarii si suveranitatea forului legislativ.

Drept penal

- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I penala, realizat de Victor Constantinescu face referire la distinctia dintre restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare si restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmaririi penale.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Valerian Cioclei prezinta infractiunea de omor calificat in reglementarea Noului Cod penal, autorul aratand ca aplicarea noilor dispozitii va presupune solutionarea unor probleme de interpretare cu privire la institutiile nou introduse, la modificarile aduse institutiilor deja existente, la corelatia intre vechea si noua reglementare, unele dintre aceste probleme neputand fi anticipate.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE si IPI – decembrie 2011.

In cadrul rubricii Instrumente, av. Veronica Dobozi prezinta interpretarea diferita a drepturilor omului in jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, cu privire speciala asupra notiunii de „viata privata”.

In cadrul rubricii dedicate studentilor la drept, BISMUN prezinta doua dintre cele mai importante proiecte prin care tinerii sunt pusi in contact cu diverse aspecte ale ONU: simularile de tip Model United Nations si Programul „Delegat de Tineret la ONU”.

Detalii tehnice
Data aparitiei02 mai 2012
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini64
Tip copertaCarte brosata