Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 3/2013

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna martie al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de avocatul Claudiu Octavian Ulici care incearca justificarea unei alternative viabile la procedurile publice de justitie, si anume existenta unui arbitraj institutionalizat ce ar putea functiona pe langa barourile de avocati din cadrul UNBR.
O astfel de forma institutionalizata de arbitraj poate sprijini formarea profesionala continua a avocatilor, prin informarea acestora asupra aplicarii dreptului si a procedurilor in cazuri concrete, poate reprezenta o sursa buna de venituri pentru membri si poate contribui la formarea unei jurisprudente unitare si pertinente.
In acest numar este realizata o sinteza a actualitatii europene si internationale corespunzatoare lunii februarie. Astfel, sunt prezentate principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes de la nivel international, printre care amintim Conferinta Jurisdictia obligatorie a Curtii Internationale de Justitie. 4 ani de la hotararea in cauza „Delimitarea maritima in Marea Neagra”, dar si pozitia Romaniei fata de testul nuclear nord-coreean din 12 februarie 2013.
Rubrica Jurisprudenta straina – reper al Noului Cod civil cuprinde decizii de speta pronuntate sub imperiul legislatiilor straine, surse de inspiratie ale legiuitorului roman pentru redactarea Noului Cod civil. In acest numar, avocatul Bogdan Ionescu comenteaza hotararea Tribunalului Cantonal Valais din Elvetia din 27 aprilie 2007 in cazul Oven privind determinarea pretului intre profesionisti. Ramanand fidel metodei de abordare caracteristice rubricii, autorul a cautat sursa art. 1233 din Noul Cod civil, constatand ca acesta nu reprezinta altceva decat o transpunere, aproape ad litteram, a art. 5.1.7. din cadrul Principiilor UNIDROIT, care la randu-i acest din urma text fiind inspirat din art. 55 din Conventia Natiunilor Unite asupra contractelor de vanzare internationala.
• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de asistent dr. Mihaela Iliescu prezinta cateva aspecte privind obligatia de informare in cadrul dreptului consumului. Dupa cum sustine si autoarea, fundamentul acestei obligatii precontractuale de informare a fost indelung discutat si tratat neunitar in doctrina si jurisprudenta. Unii autori au considerat ca fundamentul acestei obligatii il constitutie art. 970 alin. (2) din Codul civil din 1864, in timp ce alti autori considera ca obligatia de informare isi gaseste fundamentul juridic in ideea de dol prin reticenta si de culpa delictuala. Concluzia articolului este ca domeniul complex al obligatiei de informare, specific dreptului consumului, da nastere unor opinii diverse si controversate in literatura de specialitate.
 
• Drept privat
- comentariul semnat de avocatul Petre Piperea constituie o premiera pentru revista Curierul Judiciar, indraznim sa spunem chiar pentru literatura de specialitate, in prim plan fiind o sentinta civila a Judecatoriei Craiova, pronuntata pe dispozitiile Noului Cod de procedura civila. Sentinta este prezentata in extras si este insotita de un comentariu avand ca obiect ordonanta presedintiala ce vizeaza suspendarea efectelor unei tranzactii efectuate pe piata de capital, admisibilitatea cererii de interventie si exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant. Autorul comentariului concluzioneaza ca solutia instantei cu privire la fondul cauzei este una judicioasa, conforma cu rigorile impuse de textul art. 996 din Noul Cod de procedura civila, adaugand insa si cateva precizari.
• Drept public
- articolul semnat de prof. dr. Dan Drosu Saguna si de Lector dr. Simona Gherghina face o analiza a recuperarii prejudiciului constatat in urma controlului Curtii de Conturi prin raportare la doua aspecte principale care privesc (i) elementele supuse controlului si (ii) masurile ce pot fi dispuse de echipa de control potrivit prevederilor legale aplicabile. Autorii isi propun o clarificare a acestor componente esentiale ale mecanismului juridic al controlului Curţii de Conturi care sa contribuie la o mai buna functionare a acestuia.
- articolul semnat de Lector dr. Marius Andreescu aduce in prim plan o analiza a programelor si propunerilor de reforma constitutionala in Romania. Analiza pleaca de la intrebarea daca in acest moment istoric se justifica declansarea procedurilor politice si juridice pentru modificarea Legii fundamentale a Romaniei. Asa cum sustine si demonstreaza si autorul, raspunsul la aceasta intrebare poate fi nuantat in raport cu motivele si scopul urmărit. In sinteza, propunerile de revizuire a Constitutiei au ca finalitate evidenta trecerea sistemului constitutional al Romaniei de la bicameralism la unicameralism si intarirea puterii executive, in special a institutiei prezidentiale.
• Drept penal
- comentariul semnat de Avocat Daniel-Catalin Velicu are in vedere decizia nr. 3777 din 19 noiembrie 2012 a Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al carei obiect il constituie: infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, delapidare, dubla calitate procesuala in latura civila, raspunderea penala a persoanei juridice, efectul neagravarii situatiei in propriul apel.
- articolul semnat de Lector dr. Andrei Zarafiu propune spre analiza tipologia actelor juridice in procesul penal. Analiza pleaca de la distinctia termenilor de acte procesuale si acte procedurale in procedura penala, spre deosebire de procedura civila unde actele efectuate ca urmare a desfasurarii activitatii judiciare alcatuiesc o singura categorie juridica. Autorul continua prin dezvoltarea principiului libertatii de forma a inscrisurilor judiciare si prin detalierea clasificarii actelor juridice.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – decembrie 2012.
Ca in fiecare numar, revista se incheie cu un Index de termeni si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei31 mai 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Infractiunile prevazute in legile speciale. Editia a 5-a
Indisponibila
Imagine Codul penal. Codul de procedura penala. Hotarari CEDO

Codul penal. Codul de procedura penala. Hotarari CEDO

Hotarari C.E.D.O., decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii
33,70 RON
Indisponibila
Imagine Noul Cod de procedura civila si codul anterior 16.04.2013

Noul Cod de procedura civila si codul anterior 16.04.2013

cu index alfabetic si legislatie conexa
19,30 RON