Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 3/2014

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna martie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de dl. av. Lucian Bernd Sauleanu care ne aduce in prim plan problema interdictiei avocatilor de a angaja absolventi ai facultatilor de drept ca personal auxiliar. Astfel, in opinia autorului „se pune intrebarea daca si in ce fel se armonizeaza interdictia prevazuta de art. 186 din Statut cu prevederea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, dar si cu art. 15 alin. (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. De asemenea, nu trebuie omisa nici prevederea art. 41 alin. (1) din Constitutia Romaniei: „(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera”.

Rubrica Dialoguri propune un interviu cu dl. procuror Gheorghe Muscalu, vicepresedinte al CSM, care face o evaluare a aspectelor legate de rolul Consiliul Superior al Magistraturii in calitatea sa constitutionala de garant al independentei sistemului judiciar, precum si modalitatea in care s-a implicat Consiliul pentru limitarea posibilelor disfunctionalitati in aplicarea noilor Coduri intrate in vigoare in februarie 2014: noul Cod penal si noul Cod de procedura penala.

In acest numar va propune si doua documente importante pentru profesia de avocat si pentru cea de judecator. Primul document, Hotararea nr. 961 din 27 martie 2014 a Consiliului UNBR, conform careia tematica disciplinelor „Drept penal” si „Drept procesual penal” pentru examenul de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – I.N.P.P.A. si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice va avea in vedere Noul Cod penal (Legea nr. 286/2009) si Noul Cod de procedura penala (Legea nr. 135/2010) si legile de punere in aplicare ale acestora.

Al doilea document, Avizul nr. (2013)16 al Grupului de lucru al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni privind relatiile dintre judecatori si avocati in vederea asigurarii calitatii si eficientei justitiei.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din perioada februarie-martie 2014, inclusiv deciziile de neconstitutionalitate admise si recursurile in interesul legii admise si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunilor februarie 2014, realizate de d-na Daniela Ivan, respectiv de dl. Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.

Dreptul afacerilor

Rubrica cuprinde articolul Compensatia – balanta unei creante, semnat de dl. av. Daniel Catalin Velicu. In opinia autorului „compensatia este si ramane o institutie juridica de baza in materia obligatiilor prin respectarea raporturilor juridice incheiate din cadrul unei comunitati. Totodata, reprezinta o aplicatie a principiului ocrotirii drepturilor subiective civile prin faptul ca ofera creditorului o alternativa viabila in cazul in care pretul este neachitat de catre debitor, evitandu-se astfel si un blocaj economic pe fondul unui nivel cash-flow scazut pentru majoritatea societatilor. Reprezentand o alternativa la plata, indiferent de sistemul socio-politic si natura obligatiilor compensabile, prin intermediul compensatiei este respectat patrimoniul persoanei”.

Drept privat

Rubrica cuprinde doua articole. Primul, intitulat Consideratii in legatura cu interpretarea unor dispozitii din O.U.G. nr. 11/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, este semnat de dl. prof.dr. Alexandru Athanasiu si d-na drd. Ana-Maria Vlasceanu si pune accent pe practica administrativa in care s-a promovat punctul de vedere potrivit caruia „beneficiarii indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt obligati sa restituie sumele primite cu acest titlu pe motiv ca in perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului au realizat venituri supuse impozitului pe venit, rezultate ca urmare a desfasurarii unei activitati profesionale anterior acordarii concediului pentru cresterea copilului”, autorii concluzionand ca „se impune formularea unor observatii care sa conduca la o interpretare si aplicare corecta a prevederilor legale in materie”.

Cel de-al doilea articol, intitulat Mecanismele raspunderii delictuale in negocierile precontractuale este semnat de d-na av. Monia Hantig si priveste antrenarea raspunderii civile delictuale a persoanei responsabile pentru incalcarea rigorilor bunei-credinte in cadrul negocierilor precontractuale. „Mecanismele raspunderii delictuale in domeniul negocierilor precontractuale implica cu precadere stabilirea si acordarea de daune-interese compensatorii persoanei prejudiciate de comportamentul abuziv al celuilalt partener de negociere. Totusi, in functie de detaliile concrete ale fiecarei situatii in parte, pot deveni incidente si alte masuri reparatorii in sens larg (...)”.

Drept public

Rubrica cuprinde de asemenea doua articole. Primul articol intitulat Termene in tandem in contenciosul administrativ – intre coabitare si divort este semnat de dl. conf.dr. Ovidiu Podaru. Subiectul prezinta interes pentru ca analizeaza acele „termene reglementate fie de texte diferite ale Legii nr. 554/2004 (art. 11 si art. 19), fie de reglementari diferite (Legea contenciosului administrativ si Noul Cod civil)”, termene intre care „nu pare a fi loc de coabitare: fie se aplica unul, fie celalalt”. Prin studiul sau, autorul isi propune analiza acestei convietuiri aparent zbuciumate: daca pana in prezent doctrina s-a „straduit” doar sa remarce inutilitatea reglementarilor legale care, in loc sa instituie un singur termen, s-a complicat inutil cu doua, din care unul nu face decat sa creeze dificultati teoreticienilor si practicienilor.

In cel de-al doilea articol intitulat Consideratii referitoare la Decizia nr. 55/2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei si la statutul juridic al unor inalti functionari publici autoarea – d-na dr. Irina Alexe – analizeaza necesitatea crearii unor mecanisme si instituirea unor garantii legale care sa permita dezvoltarea unui serviciu public de calitate. Analizand punctul de vedere al Curtii Constitutionale exprimat in Decizia nr. 55/2014, autoarea se raliaza „opiniei concurente, semnate de doi dintre judecatorii Curtii Constitutionale, in care se argumenteaza, prin invocarea dispozitiilor Legii nr. 47/1992 si jurisprudentei anterioare a Curtii Constitutionale, faptul ca aceasta, admitand obiectia de neconstitutionalitate, ar fi trebuit sa isi exercite controlul de constitutionalitate si in afara limitelor sesizarii, prin raportare la alte dispozitii constitutionale. Autorii opiniei au avut in vedere dispozitiile art. 115 alin. (4) din Constitutie si au semnalat faptul ca motivele care au stat la baza adoptarii ordonantei de urgenta sunt unele de oportunitate, care, in mod evident, nu pot fi invocate pentru adoptarea unei ordonante de urgenta si au constatat ca nimic nu impiedica Guvernul sa initieze un proiect de lege care sa urmeze procedura de adoptare prevazuta la art. 75-76 din Constitutie”.

Drept penal

Rubrica Drept penal cuprinde articolul Anularea renuntarii si amanarii aplicarii pedepsei. Incongruente in aplicarea practica, semnat de dl. lect.dr. Daniel Nitu. Autorul surprinde in primul rand faptul ca „modalitati clasice pentru dreptul nostru, ca executarea pedepsei intr-o inchisoare militara sau executarea pedepsei la locul de munca, nu mai sunt reglementate”. De asemenea, un alt aspect comentat de catre autor este si faptul ca „au fost introduse noi institutii precum renuntarea la pedeapsa si amanarea aplicarii pedepsei, respectiv a fost regandita institutia suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere”.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – ianuarie 2014.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei27 mai 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice