Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 3/2015

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
41,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna martie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de avocat dr. Cosmin Flavius Costas, care ridica cateva intrebari privind noile Coduri fiscale evidentiind o parte din hibele acestora: „In ultimele luni, aproape obsesiv, ni s-a spus mereu ca vom avea noi Coduri fiscale si ca ele vor fi supuse dezbaterii si aprobarii in prima parte a anului 2015, urmand sa intre in vigoare de la inceputul lui 2016. Prin urmare, interesul pentru geneza, filosofia, forma si continutul noilor Coduri este direct proportional. Finalmente, Guvernul a pus in circulatie, la 27 martie 2015, propunerile pe care le va transmite Parlamentului. In acest context si fara a proceda la o analiza punctuala a tuturor modificarilor propuse, ne-am propus cateva scurte observatii asupra temei”.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna martie 2015, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale si decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii februarie 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de conf.univ.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara

Continuam si in acest numar cu rubrica realizata de judecatorul Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare care cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar sunt analizate consecintele modificarii cuantumului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata asupra modului de calcul al salariilor de baza in cadrul societatilor cu capital de stat din domeniul transportului feroviar si interpretarea clauzelor din contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate.

Dreptul afacerilor

Articolul Fiducia in noul Cod civil: un exemplu de dinamizare de catre dreptul afacerilor internationale a relatiei dreptului roman cu common law, semnat de drd. Luminita Gheorghe (avocat Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG), propune o analiza a fiduciei a carei reglementare expresa in noul Cod civil „s-a impus ca o necesitate, urmare a dezvoltarii comertului si a afacerilor internationale”. Articolul are in vedere analiza fiduciei in dreptul roman si in common law.
 
Drept privat

Articolul Garantiile ascendente in reglementarea noului Cod civil, semnat de lector dr. Juanita Goicovici, propune o analiza complexa a uneia dintre modificarile majore aduse regimului garantiilor vanzatorului in noul Cod civil, si anume consacrarea expresa a existentei unei garantii ascendente pentru evictiune: „aceasta posibilitate nu era interzisa in textele vechiului Cod civil din 1864, insa, nefiind consacrata expres, atat partile, cat si judecatorii erau reticenti in ce priveste utilitatea sa”. Avantajele garantiei ascendente, mecanismul, conditiile de admisibilitate si efectele sunt analizate cu precadere prin raportare la situatiile care au aparut in practica.

Articolul Intabularea dreptului de proprietate asupra imobilelor adjudecate in procedura de executare silita in absenta platii de catre adjudecatar a impozitului pentru transferul dreptului de proprietate, semnat de Adriana Florentina Dobre (avocat RTPR Allen & Overy), aduce in prim plan o problema foarte interesanta privind situatia proprietarului unui imobil dobandit in cadrul unei proceduri de executare silita care este indreptatit sa solicite intabularea dreptului sau de proprietate in cartea funciara fara a fi obligat la plata impozitului pentru transferul dreptului de proprietate reglementat de art. 771 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Problema analizata a facut si obiectul analizei Curtii Constitutionale a Romaniei care in data de 11 noiembrie 2014 a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 771 alin. (6) C.fisc.

Drept public

Articolul Consideratii critice asupra masurii ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar, semnat de judecator Ancuta Blanariu si consilier jur. dr. Adrian Tatar. Avand in vedere practica neunitara in solutionarea cererilor privind masura ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar, autorii apreciaza ca se impune lamurirea mai multor aspecte legate de aceasta masura: cadrul legal, natura juridica, controlul de constitutionalitate si legalitatea actelor care prevad procedura de aplicare.
 
Drept penal

Articolul Unele observatii referitoare la criteriul conditiilor de tragere la raspundere penala din perspectiva succesiunii Codurilor penale, semnat de dr. Bogdan Constantin Andrei: „Noul Cod penal a redefinit infractiunea intr-o maniera formala, fundamental diferita de vechea definitie substantiala. Din continutul acestei definitii pot fi extrase trasaturile esentiale specifice infractiunii, si anume tipicitatea, antijuridicitatea si imputabilitatea. Daca tipicitatea, adica prevederea faptei in legea penala, este un element care se regasea si in vechea definitie, celelalte doua trasaturi necesita anumite clarificari. Prima dintre acestea ar fi ca noua codificare imparte situatiile care anterior se regaseau in sfera cauzelor care inlatura caracterul penal al faptei, in doua categorii distincte prin trasaturile si efectele lor, respectiv cauze justificative si cauze de neimputabilitate, in acord cu noua definitie formala a infractiunii”.
 
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – ianuarie 2015.

In cadrul rubricii Instrumente, judecator, lector dr. Alexandru Bleoanca, si judecator dr. Iolanda Mioara Grecu semneaza articolul Despre o solutie de eliminare a discriminarii intre magistrati in ceea ce priveste acordarea sporului salarial pentru titlul stiintific de doctor. Analiza porneste de la un studiu recent publicat in revista Dreptul (Sporul de salariu pentru titlul stiintific de doctor. Aspecte controversate. Propuneri de lege ferenda, semnat de V. Vedinas, M. Duta, I.L. Vedinas), dar se opreste numai la situatia acestui spor in ceea ce ii priveste pe magistrati, evidentiind unele solutii din jurisprudenta ce tind sa inlature efectele discriminarii.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei12 mai 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice