Editorialul din acest numar al Revistei Curierul Judiciar este semnat de judecator Tudorel Toader, Controverse privind desemnarea judecatorilor constitutionali: „Pornind de la competentele conferite Curtii Constitutionale din Romania, de a solutiona si conflictele juridice de natura constitutionala, conflicte ce se pot ivi intre cele trei puteri ale statului – legislativa, executiva si judecatoreasca, precum si de la elementele de drept comparat, in ceea ce ne priveste, consideram ca la desemnarea judecatorilor constitutionali ar trebui sa participe si puterea judecatoreasca”.
Radu Motica raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre cultura juridica.
Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 16 martie – 17 aprilie 2011, incluzand RIL-urile admise si publicate si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Radu Chirita prezinta decizia CEDO in cauza Cornelia Popa c. Romania din 29 martie 2011, hotarare care atinge un subiect destul de delicat, cel privind comentarea in presa a unor hotarari judecatoresti. Subiectul este delicat pentru ca magistratii considera de o maniera majoritara ca publicarea numelor celor care au pronuntat o anumita solutie ori comentarea publica a solutiei constituie atacuri la adresa independentei lor.
Incepand cu acest numar, lansam o noua rubrica, Evenimente, care va cuprinde o selectie a celor mai importante conferinte, mese rotunde, cursuri si dezbateri din luna urmatoare.
• Dreptul afacerilor
- comentariul unei sentinte a Tribunalului Brasov, Sectia comerciala, realizat de drd. Dragos Calin cu privire la retragerea societatii comerciale de la tranzactionare, precum si la retragerea si despagubirea actionarilor.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea prezinta contractul ca instrument de manipulare, in special contractul de adeziune.
- articolul semnat de avocat asociat Angela Chiriches si jurist Danut Porumb vizeaza infractiunea de manipulare a pietei de capital, tratand norma de incriminare, sensul notiunilor care definesc infractiunea de manipulare a pietei de capital, continutul si formele infractiunii de manipulare a pietei de capital prin tranzactionare, latura obiectiva, latura subiectiva, obiectul juridic, subiectii infractiunii, precum si regimul sanctionator.
• Drept privat
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VI-a comerciala, realizat de lector univ. dr. Adriana Almasan si Judecator Cosmin Mihaianu referitor la efectele intreruperii cursului prescriptiei prin recunoasterea dreptului.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcas Costea face o trecere in revista a standardelor internationale minime de coordonare a sistemelor de securitate sociala din perspectiva Conventiei europene de securitate sociala elaborata de Consiliul Europei.
- articolul semnat de avocat Andreea Dumitrescu cuprinde o analiza a medierii atat in contextul actual, inclusiv modificarile introduse prin Legea nr. 202/2010 si reglementarile europene, cat si prin prisma viitoarelor reglementari de procedura civila si procedura penala.
• Drept public
- Drd. Bogdan Dima comenteaza o decizie a Curtii Constitutionale privind sesizarea de neconstitutionalitate a unei hotarari a Plenului Senatului privind validarea magistratilor alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Milena Tomescu contine unele consideratii pe marginea rolului autoritatilor in garantarea dreptului la relatii personale dintre parinti si copii dupa divort.
• Drept penal
- judecator dr. Marius Andreescu comenteaza o decizie a Curtii de Apel Pitesti, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie privind aplicarea procedurii simplificate, inclusiv reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, numai in situatia in care inculpatul recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
- articolului semnat de Judecator Mihaela Patraus priveste intervenirea intreruperii cursului prescriptiei executarii pedepsei in cazul emiterii mandatului european de arestare.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – februarie 2011.
O alta rubrica nou introdusa in acest numar este IADUER, acronim pentru proiectul realizat de Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Asociatia Forumul Judecatorilor. Rubrica cuprinde spete care ridica probleme de interpretare si aplicare a dreptului Uniunii Europene de catre instantele din Romania si este realizata de conf. univ. dr. Mihai Sandru. In acest numar, este analizat actul de procedura national prin care se dispune sesizarea CJUE cu o trimitere preliminara, cu privire speciala asupra cauzei Nisipeanu, C-263/10.
ELSA Bucuresti: Voluntariatul. Cheia pentru succes: „Nu sustine nimeni ca implicarea, comunicarea, proiectele extrascolare sunt cheia spre rezolvarea tuturor problemelor, insa sunt un punct de inceput spre o societate mai buna”.